Ogródek Robaczka cz.12

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Robaczka cz.12

Post »

Kasiek powolutku i spokojnie żeby się nie spocić muszę zaczynać, choćby dzisiaj - poszłam po kartofle a po drodze ciachnęłam kilka powojników i obmarznięte liście szafirków, i od razu czuję się lepiej :heja
Majutkowa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 maja 2013, o 09:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

robaczek_Poznan pisze: Majutkowa, ale mnie zaskoczyłaś! Masz Mme Francois i to w dodatku w takiej liczbie! Ja też mam 4 i niestety więcej mi się nie zmieści. W Rosarium Europa miała ok. półtora metra szerokości. Krzaczki są drobne bo to róża z typu okrywowych, nisko cięta. W sezonie jednak pięknie się rozkłada łukami na boki i jest obsypana kwiatami. Ja posadziłam je w rzędzie, na froncie rabaty co 60 cm. Gdzie zamawiałaś swoje?
Hmmm, nie spodziewałabym się, chyba, że mają ukryty potencjał. Zamówiłam jeszcze 3, w Stange, ale nie przysłali mi potwierdzenia, nie pamiętam, jak było poprzednio ( chyba ze 2 razy zamawiałam). Nie szukałam w innych miejscach, bo coś tam jeszcze od nich kupowałam.

Też trochę popracowałam w ogrodzie, ale okazało się, że mam pęknięty kalosz i musiałam przerwać. I kupiłam sobie nowe kalosze - w różyczki !!! ;:138
U mnie jeszcze nocami przymrozki, do -3 ( wg stacji), ale u mnie teren nieosłonięty, wiatr hula.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Witajcie!
To był baaaardzo długi dzień, ale nareszcie w domu :D
Mam lawendowe paznokcie, (ba, nawet krzaczek lawendy na jednym palcu :lol:) w kominku się pali, winko nalane?zaczynam urlop :tan Niebo gwieździste, więc liczę na dobrą pogodę jutro :uszy Mam zaplanowane masę zajęć! ;:oj
Prognozy do końca marca fantastyczne, wiosna jak tralalalalala :tan

Elwi, to mogły być przędziorki. U mnie było to samo. Zostawiają drobne jak mąka, białe kropeczki na liściach. Atakują już od maja, gdy przezimują na krzewach. Zrób oprysk promanalem, najlepiej teraz.
Grażynko, czytałam Twoją dzisiejszą relację z prac, aż serce rośnie! Ja mam nadzieję, na takie postępy jutro, jak aura pozwoli. Podobnie jak Ty, jestem szczęśliwa gdy mogę się solidnie zmęczyć w ogrodzie :D Mam generalnie luz na wszystkich wkoło i pracuję wtedy, kiedy masz czas i warunki pozwalają, ale generalnie nie narzekam na sąsiadów. Obok mam zapaleńców, którzy przez wiele lat uprawiali działkę, a od roku mieszkają koło nas i tworzą piękny ogród z kompleksem wodnym (staw, strumyk, sadzawka). Po drugiej stronie są nowi lokatorzy, na razie zasiali trawnik?ale może też złapią bakcyla? :uszy Pozdrawiam!
Asiu, jak miło, że czasem zajrzysz i jeszcze dobre wieści przyniesiesz :lol: Mimo wszystko liczę na pogodę. Korki zawsze są, trzeba będzie znaleźć nową trasę.
Jonatanko, spróbuj wapniowania wiosną. Rozsyp dolomit. Skrzyp rośnie w kwaśnej ziemii.
Ja jeszcze nie robiłam wykopków w ogrodzie, ale wygląda na to, że ziemia miękka. Jak tylko wyrobię się z porządkami, muszę przesadzić bukszpaniki ;:65
Majutku, powoli kochana, kuruj się, żeby się nie przyplątały jakieś powikłania ;:168
Majutkowa, z tego co się zorientowałam, ta róża jest tylko w Stange. Musimy dać im czas, na pewno się rozrosną. Po tym co widziałam w Rosarium, doceniam potencjał :D Z jakimi różami je zaplanowałaś?
Gratuluję nowego zakupu! Ja dostałam od M-a w zeszłym roku hunterki i jestem bardzo zadowolona ;:215 U mnie teraz 3 na plusie, nocami spada czasem do -1/-2. Wiosna!

To jeszcze kilka wspomnień z września:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Heritage

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To Elmshorn, pomyłka w opisie :oops: Dzięki Ewa ;:196
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13

Post »

:roll: w tym raju to nawet tulipany wcześniej wychodzą....ależ miło poszwędać się w takim pięknym ogrodzie ...ile tu królowych ;:oj
zaczarowały mnie te budleje, nie wiedziałam że są miniaturowe ;:333
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

Kasiu, a Morgengruss to na pewno Morgengruss.? wygląda mi na Elmshorn albo cóś inszego
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Constancjo, oczywiście! To Elmshorn. Czeski błąd, dzięki za wyłapanie ;:196
Aga, witaj! Pierwszy raz u mnie? Budleje miniaturowe to nabytek z Gardenii, sprzed 2 lat. ładnie się rozrastają na szerokośc, a wysokośc maksymalna to 40-50 cm. Idealne na rabaty mieszane z różami okrywowymi ;:333
Czekam, podobnie jak Ty, na pierwsze tulipanki! Pewnie botaniczne znowu będą otwierać wiosenne premiery ;:173
Pozdrawiam serdecznie!
I jeszcze jeden widoczek dla nocnych marków :wit

Obrazek
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
julieta
100p
100p
Od: 28 paź 2010, o 00:03

Post »

:wit

Ten widoczek, to dla mnie ;:170 Bardzo, ale to bardzo mi się podoba. Jest taki inny, hm, coś ma w sobie, ale nie wiem, jak to nazwać. Oj, zapadnie mi w pamięć na pewno ;:173
Kasiek, za altaną widać brzozę. Dużą brzozę, to Wasza? Taka duża?

Latem wykopałam w zasadzie wszystkie cebulowe (reorganizacja nasadzeń) i kompletenie nie pamiętam, gdzie są tulipany botaniczne. To dopiero będzie niespodzianka, oby miła :lol:
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Robaczku, twoje widoczki są upajające. Wszystko takie zorganizowane, taki zorganizowany i przemyślany chaos, gdzie rośliny mieszają się ze sobą, niby walczą o terytorium a przy okazji tworzą zgraną kompozycję.. Marzenie, nie ogród ;:180 szczególnie na tych zdjęciach z efektem rozmycia..to jak ze snu. ;:167
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Kasiu :wit więc u Ciebie ogrodowo nawet na paznokciach :). Kasiu postanowiłam iść za Twoją radą i kupić Pronamal. I wiesz? Nigdzie go nie ma. Dzisiaj jadę do casto.. Myślałam że w okolicach działki w ogrodniczych będzie. A tu dobrze że zadzwoniłam. W jednym nie wiedzieli co to a w drugim będzie dopiero w marcu. First Lady cudowna. To zdjęcie z różowiastym akcentem.... śliczne.
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

Kasiu, Ty pewnie wyżywasz się urlopowo w ogrodzie. A ja chciałam zrobić trochę porządku za domem i zimno mnie wygoniło. U mnie 1 st i ziemia zamarznięta....... cały syf do wygrabienia też przymarznięty. ;:223 Promanalu niet. ;:185 Nigdzie! Chyba będę musiała w necie kupić.
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Ale róż ;:167
Kasia, podpowiedz mi, w jakim programie robisz znak graficzny? Moje nie mają opcji grafiki a chciałabym zrobić jakiś konkretniejszy znak wodny.
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja nie o syfie ale o różach :oops:
Robaczku,czy kolor róży Bielszy Odcień Bieli jest taki jak na fotce czy inny :?:
Mam w dalszych planach jej kupno :!: Bo róża ładna i nazwa też ;:108
Pozdrowienia,
SŁA
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Tak Kasiu, wiosna na całej linii.
U mnie od kilku dni nocami po nawet 5 w plusie.
Więc prace "wreją" i kuję to "żelazo" póki gorące.
Wykorzystuję pogodę i urywam codziennie trochę, żeby wiosnę przywitać czystym już ogrodem.
Cieszę się, że też udało Ci się popracować, to wspaniały rodzaj zmęczenia. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”