Adenium obesum(róża pustyni) cz.6
- Jerzyk
- 200p
- Od: 29 gru 2008, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.6
Kupiłem 2 gramowe opakowanie za 19,50 , umieścilem środek w gaziku moczyłem przez 5 godzin, rozrobiłem potem w dwóch litrach wody i podlałem małą koneweczką wszystkie doniczki.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Jerzy
- galaxy
- 500p
- Od: 6 maja 2009, o 17:26
ja podlałam moje adeniaki Previcurem po tym jak calkiem dorodny 2 latek nagle padł bez przyczyny. Zrobił się miękki mimo że nie przelany, jak wyjęłam go z podłoża okazało się że korzeni niet. W ubiegłym sezonie zimowym straciłam tak z 10 sadzonek, dlatego nienawidzę zimy i sezonu grzewczego. Jakby mało było znowu pojawił się drań przędzior. Jestem już po 2 opryskach chemią a teraz codziennie mikstura: 3 ząbki czosnku zmiażdżone, 100 ml wody - odstało 24 godziny i dodałam nalewki czosnkowej na spirycie ok 30 ml i kropelkę płynu do naczyń. Adenia pachną czosnkiem, listki pokryte są takim jakby filmem i na razie drania nie widzę. Codziennie biegam z lupą i rodzinka ma ubaw.
Akwelan - nie wiedziałam że masz też hoye
Ja myślałam że ich nie lubię ale chyba jestem w błędzie bo miesiąc temu kupiłam gunung gading tak strasznie mi wpadła w oko. Przyszła zmasakrowana przez pocztę i myślałam że g.... z niej będzie , na szczęście chyba się zaaklimatyzowała bo sprezentowała mi nowy listek
, teraz poluję na kerri 
Akwelan - nie wiedziałam że masz też hoye

Spontanicznie, nieco od rzeczy, kompletnie bez kontroli - mój chaos
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- bardzo ładnie unerwione i wybarwione liście ma ta hoja. Ja ze względu na dość ograniczoną ilość miejsca, jaką mogę przeznaczyć pod moje rośliny, mam wyłącznie hoye o drobnych - niewielkich liściach. Mam na "oku" jeszcze dwie o "nietypowym" kształcie liści rośliny, ale jak na razie nie mogę ich "upolować"./ ... / ale chyba jestem w błędzie bo miesiąc temu kupiłam gunung gading / ... /
- o, ta to już należy do hoy o bardzo "atletycznie - masywnie" wyglądających liściach, ale kwiaty ma śliczne./ ... /teraz poluję na kerri![]()
Osobiście bardzo lubię te kwiaty, chociaż muszę przyznać, nie ze wszystkimi mi "wychodzi". Szczególnie jedna, bardzo, bardzo "uparta" - hoja picta, ponoć łatwa i chętna do współpracy, a u mnie już bardzo długo nic a nic nie przyrasta. Jest taka jak ją kupiłem w ubiegłym roku. Wszystkie moje hoye rosną w jednakowym podłożu, tylko tej coś się "przewidziało", że jest nieodpowiednie

Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- galaxy
- 500p
- Od: 6 maja 2009, o 17:26
czyżbyś szukał manipurensis ?
Spontanicznie, nieco od rzeczy, kompletnie bez kontroli - mój chaos
- Akwelan_2009
Ponieważ jest to wątek o Adenium odpowiedź dam na pv.
Mieczysław
Mieczysław
- Jerzyk
- 200p
- Kontakt:
Moje baranie rogi przed przycinką. Zdecydowałem się zmienić pokrój bo dwa pędy po nowym sezonie urosłyby wysoko i drzewko nie miałoby ładnego wyglądu, a przyciąć i tak by trzeba.

Wyrównałem wzrost pączków.

Przycięcie było 15 stycznia, dzisiaj na każdym rogu rośnie po trzy równe pędy.

W nowym sezonie będzie można dokończyć kształtowanie drzewka.

Wyrównałem wzrost pączków.

Przycięcie było 15 stycznia, dzisiaj na każdym rogu rośnie po trzy równe pędy.

W nowym sezonie będzie można dokończyć kształtowanie drzewka.

?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Jerzy
- Akwelan_2009
- zapowiada się na bardzo ciekawie wyglądającą roślinę. W bardzo krótkim czasie wytworzyła jednocześnie sporą ilość bocznych rozgałęzieńPrzycięcie było 15 stycznia, dzisiaj na każdym rogu rośnie po trzy równe pędy.

Przy okazji spryskiwania moich jeszcze nie w pełni

- taki widok:

- jak na złość, nie mogłem przy sztucznym oświetleniu zrobić ostrej fotki. Wyszedłem na balkon i w naturalnym świetle fotki trochę lepszej jakości, chociaż są w miarę ostre - szczególnie ta ostatnia. Mam nadzieję, że są to pąki kwiatowe, co oznaczałoby, że roślina wymaga podlania, żeby miała siłę "wykarmić" rosnące pąki.
Mieczysław
Mieczysław
Mieczysławie,
zatem trzymam kciuki,aby mimo niesprzyjającej pogody roślina zdołała utrzymać pąki kwiatowe.
W tym sezonie mam nadzieję,że w końcu doczekasz się upragnionych kwiatów.
Zamierzasz zastosować jakiś nawóz w celu wspomożenia rośliny w kwitnieniu?
zatem trzymam kciuki,aby mimo niesprzyjającej pogody roślina zdołała utrzymać pąki kwiatowe.
W tym sezonie mam nadzieję,że w końcu doczekasz się upragnionych kwiatów.
Zamierzasz zastosować jakiś nawóz w celu wspomożenia rośliny w kwitnieniu?
- Akwelan_2009
- tak, już przygotowałem roztwór z "Fertisal 6-18-36 N-P-K" z mikroelementami. Za 2 - 3 dni podleję połową zalecanej dawki, a następne podlewania już pełną dawką nawozu.Zamierzasz zastosować jakiś nawóz w celu wspomożenia rośliny w kwitnieniu?
Mieczysław
Mieczysław
Także zakupiłam ten nawóz oraz drugi na zawiązywanie pąków,
Będzie okazja przekonać się czy rzeczywiście tak dobrze wpływa na obfitość kwitnienia ;)
Jak tylko moje A.Arabicum wybudzą się z zimowego spoczynku, także mam zamiar podstymulować je tym nawozem do zawiązania pąków.
Miejmy nadzieję,że ten sezon będzie obfity w kwiaty Adenium na naszym Forum.
Będzie okazja przekonać się czy rzeczywiście tak dobrze wpływa na obfitość kwitnienia ;)
Jak tylko moje A.Arabicum wybudzą się z zimowego spoczynku, także mam zamiar podstymulować je tym nawozem do zawiązania pąków.
Miejmy nadzieję,że ten sezon będzie obfity w kwiaty Adenium na naszym Forum.
- Akwelan_2009
- o jakim nawozie piszesz ?/ ... / oraz drugi na zawiązywanie pąków, / ... /
Mieczysław
Mieczysław
"Fertisal do zwiększania ilości pąków" NPK 10-30-19
- Jerzyk
- 200p
- Kontakt:
Mieczyslaw
Nie składam jeszcze gratulacji z okazji wysypu i kwitnienia pierwszej Twojej rośliny ale mam nadzieję, że przecież to już okres prawie wiosenny i
drzewka na pewno już nie zrzuca pąków, będziesz niedługo cieszyć się z ładnych kwiatów. Oby były ciemniejsze bo u mnie pierwsze były jasne, zmutowane.
Nie składam jeszcze gratulacji z okazji wysypu i kwitnienia pierwszej Twojej rośliny ale mam nadzieję, że przecież to już okres prawie wiosenny i
drzewka na pewno już nie zrzuca pąków, będziesz niedługo cieszyć się z ładnych kwiatów. Oby były ciemniejsze bo u mnie pierwsze były jasne, zmutowane.
Jerzy
Jerzy
Jerzy, mam pytanie.
Mam takiego oto delikwenta: A.Obesum:

Po wyjęciu rośliny z doniczki, okazało się,że pod ziemią skrywa całkiem ładny kaudeks.
Problem polega na tym,że ta jasna część jest bardzo miękka. Wiesz może, czy wynika to z tego,że była ukryta pod ziemią i z czasem powinna nabrać koloru i struktury jak wyższa część kaudeksu?
Troszkę mnie to niepokoi, a nie mogę ich teraz podlać- były przesadzane...
Będę wdzięczna za pomoc... ;)
Mam takiego oto delikwenta: A.Obesum:

Po wyjęciu rośliny z doniczki, okazało się,że pod ziemią skrywa całkiem ładny kaudeks.
Problem polega na tym,że ta jasna część jest bardzo miękka. Wiesz może, czy wynika to z tego,że była ukryta pod ziemią i z czasem powinna nabrać koloru i struktury jak wyższa część kaudeksu?
Troszkę mnie to niepokoi, a nie mogę ich teraz podlać- były przesadzane...
Będę wdzięczna za pomoc... ;)