Dalie z nasion cz.1
Re: Dalie z nasion
darrooo to gratulacje z okazji pierwszego (i z całą pewnością nie ostatniego) pikowania
Południowe okno mam, a nawet dwa Miejsca dużo też na nich jest, a jak nie będzie to się kwiatki gdzieś poprzestawia..
Morał z tego taki, że jak tylko dostanę świeżą ziemię do wysiewów to i ja się biorę za robotę
Południowe okno mam, a nawet dwa Miejsca dużo też na nich jest, a jak nie będzie to się kwiatki gdzieś poprzestawia..
Morał z tego taki, że jak tylko dostanę świeżą ziemię do wysiewów to i ja się biorę za robotę
Pozdrawiam, Bogusia
Bogusiu , na pewno nie ostatniego
W zeszłym roku cieszyło mnie samo kupienie torebek i kilku karp dalii , ale jak dalie zasadzone końcem kwietnia (malutkie karpy z marketu) zakwitły w połowie września , a jak się na dobre rozkręciły to przymrozek je dopadł... zimują teraz w piwnicy , ale takie wysuszone , zobaczę w kwietniu , też spróbuję je podpędzić jak przetrwają... Ale jak pooglądałem w tym wątku duże , obsypane kwiatami krzaki dalii wysiane z nasionek... kwitnące już w czerwcu czy w lipcu... no muszę spróbować...
W marcu cynie planuję siać , bo w zeszłym roku wysiane do gruntu , też zakwitły w połowie września
A innym , z sadzonek już na przełomie czerwca/lipca pięknie kwitły ... a ile radochy sadzonki sprawiają... dużo więcej niż torebki z nasionami w zeszłym roku
W zeszłym roku cieszyło mnie samo kupienie torebek i kilku karp dalii , ale jak dalie zasadzone końcem kwietnia (malutkie karpy z marketu) zakwitły w połowie września , a jak się na dobre rozkręciły to przymrozek je dopadł... zimują teraz w piwnicy , ale takie wysuszone , zobaczę w kwietniu , też spróbuję je podpędzić jak przetrwają... Ale jak pooglądałem w tym wątku duże , obsypane kwiatami krzaki dalii wysiane z nasionek... kwitnące już w czerwcu czy w lipcu... no muszę spróbować...
W marcu cynie planuję siać , bo w zeszłym roku wysiane do gruntu , też zakwitły w połowie września
A innym , z sadzonek już na przełomie czerwca/lipca pięknie kwitły ... a ile radochy sadzonki sprawiają... dużo więcej niż torebki z nasionami w zeszłym roku
- Pawrzes
- 200p
- Od: 21 kwie 2013, o 00:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A czy pomponowe z racji swojej wysokości zakwitają później i trzeba je wysiać wcześniej czy jednak w tym samym czasie co karłowe
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
Dalie są piękne, to prawda. Z tymi karpami to spróbuj nawet wcześniej, tak gdzieś w połowie marca. Nie pamiętam już kiedy je dokładnie podpędzałam, ale chodzi mi marzec po głowie. Pamiętam też, że jak już się pojawiły pierwsze łodygi to z nich robiłam sadzonki i one też zaczynały kwitnąć szybciej niż wysadzane do gruntu. Jak masz miejsce to warto pokombinować, żeby mieć dłużej kwiaty.
Pozdrawiam, Bogusia
Na opakowaniach , wszystkie mają termin siewu "marzec" tylko dalia o liściach brązowych od lutego do marcaPawrzes pisze:A czy pomponowe z racji swojej wysokości zakwitają później i trzeba je wysiać wcześniej czy jednak w tym samym czasie co karłowe
A z moich siewek , pomponowe są już od startu trochę większe , już u nich widać zaczątek drugiej pary liści właściwych.
Bogusiu , to mnie pocieszyłaś , karp mam tylko kilka , z przyjemnością w marcu spróbuję je reanimować i do doniczek...
Dalie faktycznie bardzo szybko rosną Podkiełkowane na wacikach od 2 lutego. Stoją na południowym oknie i kilka godzin dziennie doświetlam lampą akwarystyczną do roślin. Posiane do ziemi nie wykiełkowały.
Nie siła, lecz wytrwałość czyni wielkie rzeczy./Samuel Johnson/
Moje prosto do ziemi wysiałam , pomiędzy cebulkę na szczypior i kiełkują , będzie mix w doniczce
Nie siła, lecz wytrwałość czyni wielkie rzeczy./Samuel Johnson/
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mają się całkiem dobrze.
Poczekaj aż dobrze rozwiną się właściwe listki.
Poczekaj aż dobrze rozwiną się właściwe listki.
Czy dalie musza miec bardzo ciepło podczas wysiewu i początkowego wzrostu? Pytam, bo mam do wyboru - albo wysiac w cieple w domu, ale bez większego światła i po ukazaniu listków przenieść w miejsce słoneczne, ale niezbyt ciepłe- około 17 stopni. Albo od razu posiać w tym chłodniejszym pomieszczeniu.
Co radzicie?
Arnika 2 - siewki jak marzenie...
Co radzicie?
Arnika 2 - siewki jak marzenie...
Ania
Działeczka-marzenia się spełniają
Ziemia nie należy do nas, my tylko wypożyczamy ją od naszych dzieci...
- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje posiałam na waciku i tak sobie je pryskałam aby miały lekko wilgotno. Temp pomieszczenia 10-12*C. Dość długo się aklimatyzowały .Teraz zaczynają puszczać korzonki . w najbliższych dniach przepikuję je do doniczek ,,kartonowych" aby je już gotowe jak się ociepli do ziemi wsadzić.
Moje pomponowe też poszły na wacik, niektóre nasionka są małe i płaskie inne większe.
Na razie są w łazience, dopiero jak puszczą kiełek i pójdą do ziemi to je przeniosę w inne widne miejsce.
Na razie są w łazience, dopiero jak puszczą kiełek i pójdą do ziemi to je przeniosę w inne widne miejsce.
Ania
Witam. Przeglądam daliowy wątek i uczę się. Moje przechowywane w chłodnym pomieszczeniu ,karpy z lekka wyschły Zostawiłam je na noc i miednicy z wodą. Odnoszę wrażenie, że część będzie się nadawała do umieszczenia w doniczkach, na razie. Ciekawi mnie natomiast wasz sposób " na wacik", mam na myśli wysiew. Proszę uświadomcie mnie jak to robicie? Kiedy gotowe są do opuszczenia wacikowego podłoża. Obawiam się czy załapię ten właściwy moment. Czy się siewki nie połamią itd.I czy dajecie już do ziemi ogrodniczej czy do tej na siewki? Bo oczywiście po lekturze waszych postów postanowiłam posiać. Kupiłam dalie rabatową Mignon (mieszanka) z firmy Vita.Jutro mam zamiar wysiać , nie czekam do marca bo wam zaczynam zazdrościć.
Kupiłam też karpy ,lada dzień włożę je do doniczek z ziemią. Czy namoczyć je wcześniej? w ubiegłym roku tego nie zrobiłam , choć podobno powinnam.
Pozwolę sobie pokazać kilka z moich ubiegłorocznych. A tak na marginesie, bardziej podoba mi się mój ogródek na fotce niż w realu. Wy też tak macie? Ciągły niedosyt Pozdrawiam
Kupiłam też karpy ,lada dzień włożę je do doniczek z ziemią. Czy namoczyć je wcześniej? w ubiegłym roku tego nie zrobiłam , choć podobno powinnam.
Pozwolę sobie pokazać kilka z moich ubiegłorocznych. A tak na marginesie, bardziej podoba mi się mój ogródek na fotce niż w realu. Wy też tak macie? Ciągły niedosyt Pozdrawiam