Aloes drzewiasty (Aloe arborescens).
Aloes drzewiasty (Aloe arborescens).
W jaki sposób pielęgnować i rozmnażać aloes? Ostatnio przesadziłam go, rósł i wszystko było ok, po czym po prostu przewrócił się. Dolne liście przy ziemi są jakby zgniłe, za dużo wody? Teraz mam kilka liści bez korzenia i nie wiem, co zrobić, żeby go odratować
Pomocy!!! On jest taki ładny Na zdjęciu jak wygląda teraz
Pomocy!!! On jest taki ładny Na zdjęciu jak wygląda teraz
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Z tego co piszesz, zgniłe liście i przewrócenie się rośliny to może być z powodu zbyt dużej ilości wody. Radziłabym wyjąć aloe z wody i posadzic w przesuszonej ziemi i KONIECZNIE nie podlewać przez pewien czas. Korzenie powinny same się opuścić a do tego czasu aloe będzie żywił sie z "magazynu" w liściach. Sama mam kilka odmian aloe i z obserwacji wiem, że nawet po takich przejściach potrafi wypuścić korzenie.
Powodzenia!!
Tutaj - znajdziesz podstawowe informacje dot. wymagań i uprawy aloesa
Powodzenia!!
Tutaj - znajdziesz podstawowe informacje dot. wymagań i uprawy aloesa
- Administrator
- ---
- Od: 28 gru 2006, o 10:35
- Kontakt:
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Mógł jeszcze zmarznąć w czasie wietrzenia pokoju, wtedy też mięknie i "omdlewa". I rada dodatkowa - podlewaj rzadko i nigdy nie lej wody po liściach czy w środek rośliny. To sukulent, lubi mieć sucho
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Administrator
- ---
- Kontakt:
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Pomyliłam się, mam przepis nie na nalewkę, tylko na wino z aloesu.
Adminie, czy mógłbyś podać źródło z którego zaczerpnąłeś te informacje o szkodliwych substancjach?
Moje źródło podaje, że można stosować świeży sok z aloesu zarówno zewnętrznie jak i wewnętrznie i nic nie mówi o żadnych szkodliwych substancjach
Chciałabym się dowiedzieć coś więcej na ten temat.
Adminie, czy mógłbyś podać źródło z którego zaczerpnąłeś te informacje o szkodliwych substancjach?
Moje źródło podaje, że można stosować świeży sok z aloesu zarówno zewnętrznie jak i wewnętrznie i nic nie mówi o żadnych szkodliwych substancjach
Chciałabym się dowiedzieć coś więcej na ten temat.
- Administrator
- ---
- Kontakt:
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Poszukałam trochę i znalazłam tylko to:
"...Sok z miąższu aloesowego nie zawiera aloiny i emodyny, które występują w skórce. Substancje te w większych dawkach działają niekorzystnie na organizm."
W większych dawkach, to na pewno nie w takich, w jakich przyjmuje się sok z aloesu.
Poza tym przed wyciśnięciem soku skórkę mozna usunąć
"...Sok z miąższu aloesowego nie zawiera aloiny i emodyny, które występują w skórce. Substancje te w większych dawkach działają niekorzystnie na organizm."
W większych dawkach, to na pewno nie w takich, w jakich przyjmuje się sok z aloesu.
Poza tym przed wyciśnięciem soku skórkę mozna usunąć