To teoria. Po posadzeniu i wyprowadzeniu jakiejś tam formy okazuje się, ze każdy krzew trzeba ciąć inaczej. Ale generalnie cięcie mieszane (krótsze z dłuższym) jest bezpieczne, bo zawsze coś z tego wychodzi.pawelp1320 pisze: prowadzenie w formie sznura skośnego i cięcie typu casenave będzie odpowiednie jeśli ten dłuższy czopek zostawię na 5-6 oczek, jeżeli na ramieniu będą 3-4 ogniwa krzewienia?
Cięcie winorośli cz. 1
- kapitan
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 sty 2012, o 21:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Cięcie winorośli - pytania i odpowiedzi
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Powiem wam tak, dla zaawansowanych cięcie książkowe w określonym typie to raczej zbędna rzecz, dlatego że oni wiedzą jaki typ dla danej odmiany jest odpowiedni. Natomiast początkujący ( tak jak ja ) chcą się trzymać mocno typów cięcia ponieważ dopiero muszą załapać o co w tym chodzi. Z czasem początkujący będą także próbować kombinować z typami cięcia. Chciałem abyście złożyli propozycję jak mniej więcej ciąć te odmiany ( na ile oczek, jaki mniej więcej typ cięcia lubi ).
Pozdrawiam Paweł
- kapitan
- Od: 2 sty 2012, o 21:58
- Kontakt:
Jeśli chodzi o mnie, to nie przywiązuję wagi i pewnie nie byłbym w stanie zapamiętać dla moich 150 odmian, która jakie cięcie lubi mniej, a jakie bardziej. Praktycznie nigdy nie tnę bardzo krótko i nie mam problemu.
Piotr
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 25 mar 2013, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wielokrotnie na forum koledzy np: Space99 czy Kapitan to opisywali - szukaj poprzednie posty i obserwuj krzewy
per aspera ad astra
proszę dajcie znać, czy to już dobry czas na cięcie winorośli altanowej? u mnie tylko nocami temperatura ujemna i boję się, że przytnę za późno...
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 16 wrz 2013, o 23:46
Wiosenne cięcie winorośli powinno się wykonywać końcem lutego a początkiem marca. 

- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
No własnie, ja też mam ten dylemat, bo zaczęłam przycinać krzewy, a tu piszą o jakimś załamaniu pogody.
Nie ukrywam, że dla mnie ten termin jest b.dobry, bo sporo pracy jak na jedną osobę, czyli mnie, krzaczków dużo,
potem pielenie wokół krzaczków, potem cięcie letnie i tak w kółko. Pomyślałam, że ta wiosna w lutym to świetna sprawa,
wreszcie by sie wszystko ogarnęło na czas.
Przeczytałam wątek i wcale nie jestem pewna tego cięcia. Czy jak jakieś ochłodzenie przyjdzie to będzie to zaszkodzi? Jaka właściwie musiałaby być niska temperatura, żeby zaszkodziła krzewom?
Nie ukrywam, że dla mnie ten termin jest b.dobry, bo sporo pracy jak na jedną osobę, czyli mnie, krzaczków dużo,
potem pielenie wokół krzaczków, potem cięcie letnie i tak w kółko. Pomyślałam, że ta wiosna w lutym to świetna sprawa,
wreszcie by sie wszystko ogarnęło na czas.
Przeczytałam wątek i wcale nie jestem pewna tego cięcia. Czy jak jakieś ochłodzenie przyjdzie to będzie to zaszkodzi? Jaka właściwie musiałaby być niska temperatura, żeby zaszkodziła krzewom?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 16 wrz 2013, o 23:46
Można śmiało przecinać. Najważniejsze jest to aby pąki które wybiją nie przemarzły.
Teraz jeszcze spasuj KOŃCÓWKA LUTEGO. Co do temperatury. kilkustopniowe mrozy to nie tragedia ale gdy przyjdzie -20 to może być nieciekawie.
dzięki, chyba się wstrzymam, bo podejrzanie wczesne to przedwiośnie... 

- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Jeśli to do mnie, to ja nie mam okrytych winorośli, tylko vinifery, których mam na próbę kilka sztuk.Teraz jeszcze spasuj KOŃCÓWKA LUTEGO. Co do temperatury. kilkustopniowe mrozy to nie tragedia ale gdy przyjdzie -20 to może być nieciekawie.
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 25 mar 2013, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeśli to do mnie, to ja nie mam okrytych winorośli, tylko vinifery, których mam na próbę kilka sztuk.[/quote]
Nie okrywasz Vinifer? Jakie masz odmiany ?
Nie okrywasz Vinifer? Jakie masz odmiany ?
per aspera ad astra
- jokaer
- -Moderator Forum-.
To jest wątek o przycinaniu
Vinifery tak, zakopczykowałam je i żeby je przyciąć musiałabym kopczyki rozgarnąć, przyciąć i znów zasypać.
Nie wiem czy to jest sens?
Jutro Ci podam nazwy, bo chyba mnie jakaś amnezja dopadła, no normalnie załamka, pustka w głowie.
Jest,
znalazłam zapiski :
2x Dornfelder
2x Chardonnay
1x Auxerrois
2x Schwarzriesling
1x Rulander
2x Weisser Riesling
Posadzone w maju 2013

Vinifery tak, zakopczykowałam je i żeby je przyciąć musiałabym kopczyki rozgarnąć, przyciąć i znów zasypać.
Nie wiem czy to jest sens?
Jutro Ci podam nazwy, bo chyba mnie jakaś amnezja dopadła, no normalnie załamka, pustka w głowie.
Jest,

2x Dornfelder
2x Chardonnay
1x Auxerrois
2x Schwarzriesling
1x Rulander
2x Weisser Riesling
Posadzone w maju 2013
Wytnij wszystko, zostaw starszy "pieniek" i jedną zdrową łozę na szczycie. Z niej wyrosną nowe zielone latorośle i owoce.
Zrób konstrukcję, żeby miało się po czym piąć.

Zrób konstrukcję, żeby miało się po czym piąć.