Jałowiec (Juniperus) Dyskusje ogólne,podstawowe
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 30 sie 2012, o 00:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Stary jałowiec - wyciąć ?
Witam wszystkich, mam na ogrodzie wielkiego jałowca, który straszą swoją uroda i zajmuje bardzo dużo miejsca. Czy myślicie, że można go jeszcze jakoś uratować i przyciąć ? Czy lepiej go wyciąć i powiększyć trawnik. Za nim rosną tuje, które się bardzo przerzedziły z uwagi na to pewnie że mają dużo cienia od tej strony. Jak wytnę jałowca tuje jeszcze bardziej się uwidocznią, czy jest szansa że dojdą one do siebie i się zagęszczą ?
http://imageshack.com/a/img203/6168/6rmz.jpg
http://imageshack.com/a/img43/7805/xvzq.jpg
http://imageshack.com/a/img203/6168/6rmz.jpg
http://imageshack.com/a/img43/7805/xvzq.jpg
-
- 100p
- Od: 16 sie 2012, o 11:25
Re: Stary jałowiec - wyciąć ?
Absolutnie nie wycinaj, uformuj z niego bansai, powycinaj wszystko zostawiając 30 cm na końcach pędów, gałęzie najniższe i zbytnio zagęszczone, nakładające się na siebie wytnij, zostaw 10-15 pędów zostawiając baze pod dalsze formowanie. Za 3 lata będzie z tego piękna roślina. Do do thuji z tyłu to nie odbudują się tak by zasłonić te bezlistne miejsca, opcje są takie, że kup najtańsze szmaragdy i podsadz bezpośrednio pod nimi a z czasem zasłonią te miejsca lub postaw kratke przed nimi i posadz róże pnące, bądz coś pnącego zimozielonego. Z czasem wyjdzie coś takiego: http://imagizer.imageshack.us/v2/320x240q90/27/a4jv.jpg
Podsadzanie szmaragdami starych żywotników, to pomysł do zrealizowania tylko w programie komputerowym.W praktyce to zupełnie inaczej wygląda. System korzeniowy starych krzewów nie pozwoli na posadzenie, a ty bardziej wzrost młodego drzewka.Musisz sam ocenić, zbyt wyłysiałe po prostu najlepiej usunąć, użyźnić ziemię, posadzić młode, albo zagospodarować miejsce inaczej, np. trejażem z pnączami.Jałowca radzę wyciąć, jest zbyt zdeformowany, by dalej coś z nim robić, tym bardziej , że on z gatunku podatnych na rdzę.Inna sprawa, ale o gustach się nie dyskutuje, czy akurat taki dziwoląg w postaci 'bonsai' w tym miejscu pasuje.
Jak wytniesz jałowca tuje mają szansę się zgęścić i w dużym stopniu zakryć suche, jest to odmiana o silniejszym wzroście, więc może być ok. ale potrzeba na to jakieś 3 sezony.Nie przycinaj ich z tej strony tylko pozwól na dłuższe przyrosty i 'układaj ' na boki, na suchym przywiązując gałązki by się nie przesuwały i śnieg nie deformował.Potem możesz normalnie ciąć.
Jak wytniesz jałowca tuje mają szansę się zgęścić i w dużym stopniu zakryć suche, jest to odmiana o silniejszym wzroście, więc może być ok. ale potrzeba na to jakieś 3 sezony.Nie przycinaj ich z tej strony tylko pozwól na dłuższe przyrosty i 'układaj ' na boki, na suchym przywiązując gałązki by się nie przesuwały i śnieg nie deformował.Potem możesz normalnie ciąć.
-
- 100p
Maim zdaniem: usuwać takiego jałowca, który ma swoje lata to głupota, bo można go wyprowadzić na naprawę piękną roślinę. Co do podsadzenia to jest to jak najbardziej możliwe i skuteczniejsze niż oczekiwanie by szmaragd się rozrósł zakrywając brzydkie miejsca. Decyzja należy do właściciela a wszystkie rozwiązania wymagają czasu, kilku lat na doprowadzenie tego do fajnego stanu.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Usunąc zawsze mozna - ale na końcu.
Lepiej coś pomyśleć i poprzycinać , efekty moga być niezwykłe
Lepiej coś pomyśleć i poprzycinać , efekty moga być niezwykłe
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 30 sie 2012, o 00:19
Dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Myślę, że spróbuje go przyciąć i zobaczę jak to będzie wyglądać. Jałowiec rzeczywiście jest mocno zniekształcony, więc wydaję mi się że ciężko będzie uzyskać ładny efekt. Nie chciałbym wycinać żywotników, gdyż wtedy mocno bym odsłonił ogród od strony ulicy. Mam nadzieje że się zagęszczą za jakiś czas, jeśli wyciąłbym jałowiec. Pozdrawiam !
-
- 100p
Właśnie odwrotnie, przez to, że jałowiec jest mocno zniekształcony to uda się uzyskać fajny efekt. Po przycięciu będzie wyglądał tragicznie, ale z czasem można zrobić roślinę za którą gdzieś tam zapłacilibyśmy setki złotych. Jeśli nie wiesz jak to zrobić to pisz.
-
- 200p
- Od: 25 kwie 2008, o 17:39
- Kontakt:
To ja sie podepne pod pytanie - jak najlepiej przycinac stare jalowce?
- MoWo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 13 wrz 2013, o 15:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Najlepiej ostrożnie i w rękawiczkach.
Przynajmniej te kłujące.
Przynajmniej te kłujące.

Pozdrawiam Wojtek
-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
Myślę , ze można skrócić gałązki o 1/3 a nawet niektóre o połowę , beż tragicznych skutków dla rosliny. Musiałbys zrobic to w miarę szybko , żeby przyrosty zdążyły zdrewnieć przed przymrozkami
Najpierw pousuwałam wszystkie gałęzie bez zielonego, lub z niewielką jego ilością. Potem te zielone miotły, które zostały, przycięłam bardzo krótko - na jeżyka. I już.
Wyglądają mniej więcej tak

Wyglądają mniej więcej tak

-
- 200p
- Od: 25 kwie 2008, o 17:39
- Kontakt:
Slicznie
Myslisz, ze z moich tez sie tak da? Tak wygladaja:

Twoje jałowce są innej odmiany, mają inny pokrój, takich nie potrafiłabym chyba uformować. Jeśli to w ogóle możliwe.
Poza tym nie wiem, czy warto. Jałowce lubią dużo słońca i dość ubogie gleby, a Twoje rosną chyba w cieniu drzew. Ja nie zawracałabym sobie nimi głowy, ale to Twój ogród i Twoja decyzja. Praca przy takich pokłujcach niewdzięczna, a efekt raczej mocno niepewny.
Poza tym nie wiem, czy warto. Jałowce lubią dużo słońca i dość ubogie gleby, a Twoje rosną chyba w cieniu drzew. Ja nie zawracałabym sobie nimi głowy, ale to Twój ogród i Twoja decyzja. Praca przy takich pokłujcach niewdzięczna, a efekt raczej mocno niepewny.
-
- 50p
- Od: 2 lis 2005, o 14:46
Re: Jałowiec limeglow - problem
Gliniasta. Nawożenie nie było wykonane w słoneczny dzień, ale wydaje mi się, że po prostu za dużo
Myślisz, że można próbować to jakoś płukać?

- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jałowiec limeglow - problem
Radziłbym jednak unikać wszelkich żwirów. Płytkie korzenie jałowców nie znoszą zawilgocenia, a przez żwir podłoże będzie mieć problemy z przesychaniem. Jeśli już chcesz mieć jakieś kamyczki, to chociaż zrób cieńszą warstwę.