Kasztanowiec australijski (Castanospermum australe)

Rośliny doniczkowe
adek915
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 lut 2014, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Kasztanowiec doniczkowy

Post »

Właśnie podobny problem mam, jakieś pomysły?
KASIENKA82
200p
200p
Od: 13 cze 2012, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kasztanowiec doniczkowy

Post »

Proszę poczytajcie tutaj o tej roślince, też mam tego kasztanka :) http://naradka.wordpress.com/2011/11/12/castanospermum/
Diuna
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 11 lis 2011, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kasztanowiec australijski (Castanospermum australe)

Post »

Mam problem z kasztanowcem ,w wieku ok 2 lat zaczął schnąć na potęgę,czy ktoś może doradzić coś żeby go uratować?
Magnum
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 mar 2015, o 18:48

Castanospermum australe - traci liście

Post »

Witam wszystkich,

mam problem z moim drzewkiem Castanospermum australe - kasztanowiec australijski. Liście w środku są zielone a naokoło jasno brązowe. Zaczyna się to od końca liścia potem rozszerza ,aż w końcu cały usycha i opada. Stanowisko jasne ,ale nie w pełnym słońcu podlewam raz w tygodniu to co spłynie usuwam z podstawki. Mam go 5 lat i nie było problemu ,aż do teraz po przeszadzeniu się zaczeło. Nie chciałbym go stracić. Jeśli nie ten dział to proszę o przeniesienie.

Pozdrawiam.
sibi34
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 cze 2015, o 21:59

Re: Kasztanowiec australijski (Castanospermum australe)

Post »

Hej, witajcie :)

Dostałam przedwczoraj na urodziny kasztanowca australijskiego. Nie miałam go nigdy wcześniej więc nie wiem, jak sie nim opiekować. Nie chce go uśmiercić więc mam kilka pytań.
Z tego co czytałam to nie lubi ekspozycji na duże słońce. Niestety, mieszkam na północy Szwecji a tutaj jest bardzo ostre słońce i w dobre dni jest go przez 12h. Chciałam się dowiedzieć, jak można go do słońca przyzwyczaić? Ze swojej niewiedzy, postawiłam go na parapecie i niestety zauważyłam, że końcówki liści lekko się poparzyły.
Czy mogę go wystawić na balkon, gdzie nie ma za dużo słońca? Mam na myśli takie miejsce gdzie jest trochę cienia i trochę słońca. Inna kwestią jest to, że wieczorem temperatura z 18-19 stopni potrafi bardzo szybko spaść do 10 a nawet i lekkiego przymrozka (mimo lata temperatury nie są wysokie tylko ostre słońce :( ) mam go wtedy brać do domu? Nie zaszkodzi mu zmiana miejsca? Czy może lepiej zostawić na balkonie?
W sumie ciężko jest mi znaleźć miejsce w którym słońce nie świeci. No, chyba że pada :)

Pozdrawiam :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”