Szałwia błyszcząca (Salvia splendens )
- lolka289
- 100p
- Od: 4 kwie 2012, o 12:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Salvia splendens ( Szałwia błyszcząca )
Pozdrawiam Ilona
Mój wątek:Balkonowe inspiracje Lolki
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Bardzo ładne,odwaliłaś kawał dobrej robotjaki to kolor?
- lolka289
- 100p
- Od: 4 kwie 2012, o 12:27
w sumie wstyd się przyznać ale nie wiem bo miałam kilka rodzai i przepikowałam tylko te większe bo strasznie marnie mi zeszły a siane były pod koniec stycznia za to druga tura już podpisana kiełkuje lepiej
Proszę o poprawną pisownię./Iwona
Proszę o poprawną pisownię./Iwona
Pozdrawiam Ilona
- Julka-11
- 100p
- Od: 24 sie 2010, o 15:05
- Judyta84
- 200p
- Od: 12 maja 2010, o 17:41
A ja w tym roku pierwszy raz natrafiłam w sklepie na szałwie różową
- Julka-11
- 100p
- Od: 24 sie 2010, o 15:05
Judyta, moja też jest różowa. Ale przestałam się bardzo cieszyć jak wyczytałam na forum, że ten kolor nie jest wcale urokliwy. Podobno blado wypada przy szałwii czerwonej Ale przecież nie wyrzucę sadzonek, chuchanych, dmuchanych, ....
- survivor26
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sty 2012, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Co kto lubi, ja miałam w ubiegłym roku szałwię rózową i zachwyciłam się jej kolorem: to prawda, nie jest żarówiasty, tylko taki przydymiony róż (trochę jak w szałwii trójbarwnej) ale mnie bardzo się podoba.
- paprotka882
- 500p
- Od: 13 sty 2012, o 12:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje szałwie siane na początku lutego są znacznie mniejsze, ale ja już trzymam w chłodzie to pewnie dlatego nie rosną aż tak mocno, w dzień w foliaku a w nocy w miejscu gdzie nie jest ogrzewane A te wasze to już naprawdę duże sadzonki, jednak się nie martwię one ponoć i tak w tym terminie siane kwitną szybko. Też nie kupiłam tej różowej bo tu wiele osób pisało ze nie zachwyca, ale to chyba zależy kto co lubi, czy delikatne kolory kwiatków, czy też jednak intensywne barwy tu chodzi o kolor, sama roślinka przecież szkaradą nie jest
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 sty 2014, o 21:22
Witam, też mam nasionka szałwii, ale mam pewien problem. Możecie mi zdradzić do jakiej konkretnie ziemi wysiewacie nasionka?? W tamtym roku doniczkę z siewkami opanowała pleśń i roślinki wyglądały bardzo mizernie - nie chcę powtórki z rozrywki. Ziemia była zwykła z biedronki czy innego sklepu już nie pamiętam. Marzy mi się taka rozsada jak u Julki-11... Aż miło popatrzeć
Dziewczyny , mnie osobiście najbardziej podobają się kolory szałwii : czerwony , fiolet jasny i ciemny , i łososiowy . Takie kiedyś wysiewałam i z nich byłam bardzo zadowolona . Natomiast nie polecam kolorów: biały , biało-czerwony i różowy , jak dla mnie na początku tylko wyglądają efektownie , póżniej w miarę kwitnienia robią się po prostu brzydkie , kwiaty szybko zielenieją i brązowieją. Mnie ich wygląd denerwował , ciągle musiałam pilnować i usuwać brzydkie kwiaty bo szpeciły całą roślinę .
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
arachne Proponuję zastosować specjalne podłoże do wysiewu i pikowania np. produkcji Hollas. W handlu występują w 3 wielkościach 20, 50 i 80l, choć być może występują też opakowania 10l. Ceny od 6-7zł za 20l, 12-14zł za 50l do ok. 18-20 za 80l. Nadaje się do wysiewu wszystkich nasion roślin kwiatowych i warzywnych. Czasami wymaga zwilżenia wodą, najlepiej małym spryskiwaczem. Zaczynają kiełkować nasiona pierwszych szałwii posianych 21 lutego. Oczywiście przoduje odmiana Czardasz. Większość nasion pokryła się grubą warstwą śluzu ale widzę, że kiełkują również nasiona, które nie są tym śluzem pokryte. Do tej pory zjawisko to obserwowałem tylko na bazylii.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 sty 2014, o 21:22
Przemek1136 Dziękuję za radę. Jestem po obszernej lekturze nt. ziemi akurat do pomidorów i tak się zastanawiałam jaką ziemię wybrać pod szałwie (czerwoną Markizę i fioletową Lunę). Teraz szukam po sklepach zachwalanych przez Ciebie i innych - produktów tej firmy. Mam problem z torfem wysokim odkwaszonym, podłoże do wysiewu i pikowania już zlokalizowałam w Casto... jak będę następnym razem to kupię
Podkiełkuję też nasionka na wacikach widzę że ta metoda się sprawdza Przemek1136 napisz kiedy przekładasz z wacików do ziemi - i czy ci się kiełki nie będą wrastać w ten płatek kosmetyczny (chyba)?
Będę bacznie obserwować postępy:)
Podkiełkuję też nasionka na wacikach widzę że ta metoda się sprawdza Przemek1136 napisz kiedy przekładasz z wacików do ziemi - i czy ci się kiełki nie będą wrastać w ten płatek kosmetyczny (chyba)?
Będę bacznie obserwować postępy:)
Witajcie,
mam pewien problem z siewkami szałwii błyszczącej (niebieskiej - jeśli to ma znaczenie).
Wysiane 9. 02., wzeszły po kilku dniach - ostatnie dopiero się wygramoliły ale prawie 100% wzeszło!
Są na parapecie południowym (stoją na podwyższeniu by łapać dużo słonka), przykryte plastikowym pudełkiem, spryskiwane regularnie by podłoże nie wyschło, dostały profilaktyczny opis previcurem. Rosną jak na drożdżach, pojawiają się pierwsze, malutkie liście właściwe. ALE wydaje mi się, że są nieco wybujałe - dość wysokie, niektóre przechylają się, te liścienie są takie jakieś drobne...
Podsypać je ziemią? Bo na pikowanie chyba za wcześnie - widziałem na zdjęciach, że chyba sadzicie je wtedy głębiej?
Oceńcie sami - z góry dziękuję za uwagi!
mam pewien problem z siewkami szałwii błyszczącej (niebieskiej - jeśli to ma znaczenie).
Wysiane 9. 02., wzeszły po kilku dniach - ostatnie dopiero się wygramoliły ale prawie 100% wzeszło!
Są na parapecie południowym (stoją na podwyższeniu by łapać dużo słonka), przykryte plastikowym pudełkiem, spryskiwane regularnie by podłoże nie wyschło, dostały profilaktyczny opis previcurem. Rosną jak na drożdżach, pojawiają się pierwsze, malutkie liście właściwe. ALE wydaje mi się, że są nieco wybujałe - dość wysokie, niektóre przechylają się, te liścienie są takie jakieś drobne...
Podsypać je ziemią? Bo na pikowanie chyba za wcześnie - widziałem na zdjęciach, że chyba sadzicie je wtedy głębiej?
Oceńcie sami - z góry dziękuję za uwagi!