Proszę o pomoc w przeprowadzeniu cięcia jabłonek!
-
- 10p - Początkujący
- Od: 19 wrz 2013, o 09:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Proszę o pomoc w przeprowadzeniu cięcia jabłonek!
Ok, w weekend jak będzie ładna pogoda postaram się powycinać wilki i wtedy wrzucę zdjęcia. Pozdrawiam
W takim razie skorzystam z pomocypawelp1320 pisze:Myślę, że postaramy ci się pomóc także w tym wątku.
Oto fotki czereśni. Ubiegłego roku ładnie się na wiosnę zazieleniła i puściła liście a także kilka kwiatów, i miała jeden ładny przewodnik.
Jednak gdzieś (nie pamiętam dokładnie, maj-czewiec może) liście zaczęły więdnąć bez wyraźnej przyczyny (ani mszyca, ani inne robale).
Dłuższy czas (miesiąc może nawet dwa) trwał taki stan, a potem zaczęła odżywać, ale wtedy porobiły się rozwidlenia na czubkach prawie każdej gałązki. Dosłownie takie Y powstało jak z przewodnika.
Stąd zastanawiam się co teraz z tym począć, a o to fotki z 3ch rożnych stron, mam nadzieję że będzie widać w miarę wyraźnie.
[img]http://woxy_ivanhoee.republika.pl/drzewka/2014/czeresnia/IMGP8671.JPG[/img]
[img]http://woxy_ivanhoee.republika.pl/drzewka/2014/czeresnia/IMGP8672.JPG[/img]
[img]http://woxy_ivanhoee.republika.pl/drzewka/2014/czeresnia/IMGP8675.JPG[/img]
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ten "Y" absolutnie do wycięcia. To jawne zaproszenie dla raka bakteryjnego. Pozostaw sobie jeden z tych przewodników,a drugi tnij na gładko.
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Jeśli chciałbyś prowadzić w formie wrzecionowej to trochę za mocno wypuściłeś tą górną gałąź idącą w prawą stronę. Jest za duża i za gruba i będzie ona przysłaniać pozostałe gałęzie oraz owoce na nich się znajdujące. Ja bym ją wyciął na gładko ponieważ drzewko nie jest duże a niestety ma już gałąź grubości pnia.
Pozdrawiam Paweł
- pawelp1320
Ładnie obciąłeś, teraz bym przygiął gałęzie ( te młodsze ) do poziomu.tomek911 pisze:Witam,
Tak jak obiecałem w ten weekend wyciąłem wilki na moich jabłonkach.
Jakie teraz cięcie powinienem zastosować aby uporządkować te jabłonki.
...
Pozdrawiam Paweł
-
- 10p - Początkujący
- Od: 19 wrz 2013, o 09:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki za szybką odpowiedź i rady. Pozdrawiam
Dzięki pawelp1320 za radę, tak mi trochę nie pasowała ta gałąź a teraz ją wytnę.
- pawelp1320