Tunel foliowy (konstrukcja,budowa,mocowania,problemy)

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Tunel foliowy (konstrukcja,budowa)

Post »

_fox_ pisze:
Kasienkar pisze:
Ja mam mały tunelik, który ma właśnie 2m wysokości i go nie polecam, ponieważ większość pomidorów zawijała mi się na "dachu" tunelu. Nie polecam też ze względu na to, że tunel jest półkolowy a więc pomidory rosnące blisko bocznych ścian nie mają nad sobą 2m tylko jeszcze mniej i też mi się krzaki zawijały w kładły się na te środkowe, ponieważ miały za nisko. Oczywiście można uciąć końcówki żeby się nie zawijały na "dachu" ale widać było że spokojnie krzak by na 3 metry wysokości urósł a nie mógł bo go ograniczała wysokość tunelu.
Kasiu jest taki sprytny sposób jak ogławianie dwa liście nad którymś gronem, no niestety coś za coś ;:108 masz wcześniejsze, ładniejsze ale mniej. Ale na bokach tunelu można sobie pozwolić na takie szaleństwo. No i wybierać odpowiednie odmiany, krótkie międzywęźla, grona co 2 liście.
Ja wiem, że jest ogławianie ale mi szkoda to robić, bo tam na górze robi się najwiecej kwiatków na moich pomidorkach :D i mi szkoda obcinać :oops:
Pozdrawiam,
Kasia
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38

Post »

ewikk77 pisze:Dziękuję Kasiu za komentarz, przeważył ostatecznie szalę choć i tak wahałam się nad nabyciem niższego tunelu.
Mam nadzieję, że nie bedziesz mnie przeklinać po najbliższym sezonie :wink:
ale wyższy jest lepszy. Ja w swoim tuneliku szarpalam się z długimi palikami, musiałam dobrze manewrować żeby wbijając palik folii nie przebić (nie mam jak sznurków wiazać w moim tunelu), paliki w niskim tunelu też odradzam.
Pozdrawiam,
Kasia
pluszak73
50p
50p
Od: 18 lut 2014, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A jakiej wysokości macie tunele? Jaka wysokość byłaby optymalna waszym zdaniem? Ja dopiero zaczynam go montować, i mam możliwość jeszcze go dźwignąć. Mój ma w szczycie ok.2,2-2,3m.(namiot wojskowy). Tak sobie myślę że jeżeli go dźwignę to w szczycie będzie ok. 2,5-2,6m ale i po bokach pomidorkom czy też ogórkom będzie się lepiej rosło bo będzie wyżej. Co wy na to? Obrazek
Awatar użytkownika
Andrzejbdg
50p
50p
Od: 28 mar 2013, o 16:36

Post »

Im wyżej tym lepiej, niestety namiot wojskowy ma to do siebie że po bokach będzie nisko.
pluszak73
50p
50p
Od: 18 lut 2014, o 21:19

Post »

Właśnie dzisiaj obcięliśmy z tatą końcówki (to co się do ziemi wbija) w to miejsce wsunęliśmy drut zbrojeniowy żebrowany fi20 długości 60 cm i pospawaliśmy. Według mojego planu dźwignę namiot ok.30-40cm bo 20cm będzie wsadzone w rurkę wbetonowaną w ziemię. Myślę że ta wysokość 2,5 -2,6m będzie wystarczająca Obrazek
Awatar użytkownika
martusia810
50p
50p
Od: 23 sie 2011, o 22:02

Post »

halinowska pisze: Kupiłam cały stelaż razem z elementami poprzecznymi, trzeba tylko dorobić drzwi i pomalować no i zakupić folię. Stelaż jest mocny z 3cm rurek 3mm grubość i składa się go dosłownie 5 minut. Ja jestem bardzo zadowolona. Jak zobaczyłam co sprzedają na all za 800 zł i to z pcv to od razu zamówiłam ten.

A gdzie takie cudo można kupić?
Ja kupiłam na all...
sloneczny25
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 lut 2014, o 19:10

Re: Tunel foliowy - pomysł i wykonanie.

Post »

Od kilku dni buduję tunel foliowy, głównym materiałem jest profil zamknięty 25x25x2mm.
Wymiar całkowity to 3,8 x 6,5m wysokość to 2,4m i zastanawiam się czy nie jest za wysoki.
Rozważam obniżenie go o 10-15cm.
W tunelu będę sadził głównie pomidory ale będzie kilka ogórków i papryka.
Po za tym długość łuku od ziemi do ziemi wynosi równe 7m czy folia 8 metrowa będzie w sam raz czy może będzie za mało zakładki aby dobrze ją wkopać ?

Kolejnym pytaniem jest czy to wystarczy mi jedna para drzwi i duże okno z drugiej strony, czy może zrobić drugie drzwi zamiast okna ?
_fox_

Re: Tunel foliowy - pomysł i wykonanie.

Post »

Wg. mnie wysokość może zostać, zawsze lepszy ruch powietrza. Proponuję zrobić drugie drzwi zamiast okna. Co do folii to ogólnie powinno wystarczyć pól metra na wkopanie, ale przykopuj na zakładkę, nie wiem jaka gleba czy gliniasta czy piaszczysta, czy wietrznie czy raczej osłonięte.
halinowska
200p
200p
Od: 16 wrz 2010, o 23:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję, będę musiała zapolować - na razie są dużo droższe.
_fox_

Post »

Andrzejbdg pisze:Im wyżej tym lepiej, niestety namiot wojskowy ma to do siebie że po bokach będzie nisko.
Andrzeju jest na to sposób, przy odrobinie chęci można dokupić rurek o grubości pałąków i np. 1.5 metra postawić w pion lub lekki skos w zależności jaką szerokość chcemy. Dospawać ich do pałąków i włala ;:306 Miałem takie rozwiązanie u siebie, faktem też jest że miałem swoje narzędzia do tego typu prac no i żadnej roboty się nie boję ;:306 ;:306

Fotka może nie najlepsza ale w tamtych czasach człowiek nie myślał o robieniu fotek, o internecie i forach nie wspominam ;:306
Obrazek

Przy takim rozwiązaniu i pomiarach kto wie czy nie można by było na każdym pałąku /z tych wojskowych/ zaoszczędzić jeden element ;:108
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2010, o 21:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Widzę Kallę, piękny kwiat, chociaż pamiętam, że od "soku" z nich można było się nieźle wybrudzić. :wink:
pozdrawiam Ewa
_fox_

Post »

Tak i co gorsze że nie wiadomo skąd te plamy były ;:306 ;:306 a widoczne były dopiero po praniu ;:223 kilka ciuszków nadawało się tylko na działkę ;:108
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Post »

Co myślicie o końskim oborniku do tunelu,teraz przed siewem rzodkiewki i sałat?
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”