Heliotrop Cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Rumtumtum
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 lut 2010, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Heliotrop - pielęgnacja

Post »

Zaczynam się obawiać, że w tym roku polegnę na heliotropie. Wysiewałam w styczniu z nasion zebranych w 2012 i 2013 roku i nic - wzeszło kilka nędznych roślinek. W zeszłym roku siałam z tych samych nasion(2012) i miałam ich setki. Można się spodziewać, że nasiona z 2012 są przeterminowane, ale dlaczego nie wschodzą mi te z nasion z 2013 ? :roll: Dwa dni temu posiałam znowu i czekam.... ;:224
Pozdrawiam, Mariola
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Może ziemia jest nieodpowiednia do wysiewów
Pozdrawiam,
Kasia
Awatar użytkownika
amarylis384
500p
500p
Od: 5 sty 2014, o 18:50

Post »

Rumtumtum tak się dzieje często z nasionami zbieranymi własnoręcznie. :( Jest rok, że wschody można liczyć w setkach, a innym razem "plaża". Zeszły rok był kiepski dla zbierania kwiatostanów heliotropów. Próbuj i powodzenia :wit
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Od: 14 lut 2013, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tu potwierdzam, wysiałam nasiona zebrane w 2013 i nie wyrosło zupełnie nic :( Musiałam się posilić kupionymi.
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
amarylis384
500p
500p

Post »

Moje pikowane heliotropy (bez doświetlania) jest ich jak co roku 35, chociaż wzeszły wyjątkowo obficie. Reszta rozeszła się w mgnieniu oka.
Obrazek
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Od: 14 lut 2013, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Całkiem niezłe towarzystwo ;:138 niech rosną pięknie :D
Pozdrawiam, Kasia
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Ja dzisiaj przepikowałem swoje największe heliotropy. Na razie rosną w pierścieniach 5x6cm.
Awatar użytkownika
Rumtumtum
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

amarylis384 pisze: Próbuj i powodzenia :wit
Będę próbować, bo uwielbiam te kwiaty. Dzięki za słowa wsparcia ;:167
Wie ktoś może, ile czasu nasiona heliotropu są zdolne do kiełkowania? Rok, dwa? Może tylko rok i dlatego te z 2012 mi nie wschodzą? Jakie macie doświadczenia pod tym względem?
Pozdrawiam, Mariola
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Oczywiście, że im świeższe nasionka tym lepiej powinny kiełkować, ale skoro na opakowaniach nasion heliotropów firma podaje przydatność do siewu do 2015r a jedna nawet do 2016 to pomimo, że są to dość drobne nasiona to jednak zdolność kiełkowania można określić na 2-3 lata. Ja co roku zostawiam sobie minimum 1 opakowanie nasion na następny rok i raczej nie mam problemów z kiełkowaniem.
markoch
50p
50p
Od: 20 mar 2013, o 22:40

Post »

Przemku w czym rosną twoje heliotropy? Jakieś specjalne osłonki , własnej produkcji czy kupione. Pytam bo kombinuje w czym hodować moje liczne siewki a nie ponosić za dużych kosztów. Twoje wyglądają na bardzo praktyczne . Mój heliotrop wczoraj został posiany. Czekam. Jak do tej pory to tylko lobelia mnie zlekceważyła i nie wzeszła. Trudno.Roślinka o nazwie Mina- Mina lobata Quamoclit naokoło 20 ziarenek dała dwie siewki (dobre i to).
Awatar użytkownika
amarylis384
500p
500p

Post »

Rumtumtum - wolę kupować nasionka heliotropu niż zbierać, bo one są kapryśne i zależy od warunków pogodowych; nasiona potem wschodzą lub nie.
Awatar użytkownika
Rumtumtum
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

przemek1136, amarylis384 ja też wcześniej siałam z kupnych, ale pewnego roku miałam trudności ze wschodami i obiecałam sobie zebrać nasiona i siać z własnych. I zwykle mi się mniej, lub więcej udawało.... No, w tym roku chyba się na mnie uparły :D Dlatego tak dopytuję o terminy ważności nasion.
Przemku, aż zazdrość bierze tak Ci rosną! ;:333
Pozdrawiam, Mariola
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rumtumtum Mariolu w tym roku po raz pierwszy podkiełkowywałem nasionka na wacikach kosmetycznych. W sumie wysiałem 5 paczuszek nasion pochodzących z 3 różnych firm. Dużo nasion nie skiełkowało wcale ale tylu heliotropów co w tym roku nie miałem jeszcze nigdy. 45 jest już w pierścieniach a ponad setka rośnie jeszcze nie pikowana. U mnie cena paczuszki nasion wynosi od 1,70zł do 2,50zł. Śmiało można próbować z nowymi wysiewami do połowy marca.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”