Jeżówka Echinacea cz. 1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 sie 2008, o 20:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Jeżówka Echinacea
Wysiewaj do skrzynek tzw. multipalet. Zajmuje to trochę czasu wysiewasz po jednym lub dwa nasionka. Kiedy je przesadzasz na miejsce stałe wszystko się przyjmuje. Nie wyciągasz sadzonek wysianych w jednej donicy czy kuwecie . Rozdzielanie ich i wsadzanie na miejsce stałe powoduje, że często część roślin tracimy. Nowe sadzonki potrzebują więcej czasu na przyjęcie. Kiedy wysiewasz w multipalecie której koszt jest ok. 3 -5 zł każdą roślinkę sadzisz z nieuszkodzoną bryłą korzeniową. Na pewno jest więcej zachody przy samym wysiewie ale warto. Jeśli multipaleta jest za szeroka i nie wejdzie na parapet to przecinamy ją wzdłuż i nie ma problemu.
Jarek
Jarek
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Multipalety są świetne jeśli ktoś ma kilka roślinek do wysiewu i szerokie parapety, bo przyciąć paletkę można, ale co z podstawką?
Ja wysiewam inaczej, bo mam do dyspozycji mało parapetów, które się do tego nadają. Przy pikowaniu tracimy te rośliny, które nie lubią tego zabiegu, a w przypadku jeżówek jest zalecane aby go przeprowadzić
Zalecane jest również przechłodzenie nasionek, lub wstawienie pojemników po wysiewie do lodówki. Ja drugiej opcji nie mam szansy przeprowadzić, więc mogę tylko przechłodzić nasionka. Przechłodzenie powoduje bardziej równomierne wschody i zwiększa ich ilość.
Niestety nie mam przeważnie do tego cierpliwości...
Ja wysiewam inaczej, bo mam do dyspozycji mało parapetów, które się do tego nadają. Przy pikowaniu tracimy te rośliny, które nie lubią tego zabiegu, a w przypadku jeżówek jest zalecane aby go przeprowadzić
Zalecane jest również przechłodzenie nasionek, lub wstawienie pojemników po wysiewie do lodówki. Ja drugiej opcji nie mam szansy przeprowadzić, więc mogę tylko przechłodzić nasionka. Przechłodzenie powoduje bardziej równomierne wschody i zwiększa ich ilość.
Niestety nie mam przeważnie do tego cierpliwości...
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Ale przede wszystkim pewne nasiona o sprawdzonej sile kiełkowania, w przeciwnym razie szkoda czasu.
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Tu się zgodzę, bo gdy przygotowywałam jesienią nasionka trudno było wybrać te właściwe
Niby znam zasadę, ale o pomyłkę łatwo
Może podkiełkuję....
Niby znam zasadę, ale o pomyłkę łatwo
Może podkiełkuję....
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Zapylaj zapylaj sam jestem ciekawy wiem że wegetatywne przez podział lub in vitro, przynajmniej PapayaKasiula17 pisze:Więc będę robić za pszczółki i będę zapylać. ciekawe czy się uda.
- Kasiula17
- Od: 18 lis 2013, o 22:22
Jacku jak wyjdzie mieszaniec wyśle Ci sadzonkę
- Kasiula17
Teresko będę pamiętać....
Pozdrawiam ja mam nasiona różowej tylko oraz sadzonki.
Pozdrawiam ja mam nasiona różowej tylko oraz sadzonki.
Kasiu siałem w zeszłym roku, prawie same surprajsy ale niestety aura nie pozwoliła żadnej zakwitnąć dobrze że chociaż przeżyły to upalne lato. Masa innych roślin niestety zaschła.
- Kasiula17
Jacku to może ja się do Ciebie będę szeroko uśmiechać bo nowości wyjdą.
U mnie rok 2013 był straszny ale nie upały a gradobicia i potężne urwania chmur.,
U mnie rok 2013 był straszny ale nie upały a gradobicia i potężne urwania chmur.,
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
Czy można teraz wysiać jeżówki? Jeszcze nigdy ich nie miałam, a tak mnie oczarowały
- Kasiula17
Tak moje już rosną.....Posyp po ziemi nasionka na ziemi i codziennie zraszaj utrzymując wilgoć.
Zrobię zdjęcie i pokaże jak sieje....
Zrobię zdjęcie i pokaże jak sieje....
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
Kasiula17 Dziękuję Mam jeżówkę purpurową
Mam nasiona białej,czerwonej i różowej jeżówki:)Sama wysiewałam kilka dni temu i już są na wierzchu.Ale wysiane w tym roku zakwitną dopiero w przyszłym.Nieraz się zdarza ,że w tym roku zakwitają co wysiane ale takie prawdziwe kwitnienie zaczyna się w drugim roku.Mogę się z chęcią wymienić na inne nasionka: Aha jeszcze posiadam MIX-jeżówkowy:)