Ogórki gruntowe-cz.2 uprawa,choroby,szkodniki
- beti_h
- 200p
- Od: 7 mar 2012, o 10:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogórki gruntowe-cz.2 uprawa,choroby,szkodniki
Też myślę o ogórkach w pionie
Tylko nie wiem jak wysoka musi byc konstrukcja?
Bo pomyślałam sobie, że mając drewniany płot, przykręcę śruby na filarach i puszczę po nich sznurki.
Ogórki od str płotu miałyby jakieś 15-20cm luzu.
Płot ma 150cm wysokości. Myślicie że tyle starczy ogórasom?
Tylko nie wiem jak wysoka musi byc konstrukcja?
Bo pomyślałam sobie, że mając drewniany płot, przykręcę śruby na filarach i puszczę po nich sznurki.
Ogórki od str płotu miałyby jakieś 15-20cm luzu.
Płot ma 150cm wysokości. Myślicie że tyle starczy ogórasom?
Może dla kogoś będzie miało znaczenie, że Syngenta, to czołowy producent nasion GMO ?
Kasia
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Beti, troszkę za nisko, te 150 cm urosną szybko. Też prowadziłam ogórki przy płocie, wbijałam wysokie paliki przy słupkach, (nad ziemią- 2m), mocowałam je mocno do słupków w płocie, coby się do siebie nie pochylały, górą poziomo mocny sznur, i dopiero sznurki pionowo. A i tak ogórki przerosły i wlazły na lilaki za płotem.
Pozdrawiam! Gienia.
- beti_h
- 200p
Gienia1230 dziękuję to cenna uwaga.
Mogę też, przekręcić deski na filary ( wtedy będzie 250cm wysokości) na górę desek nabić jedną deskę poziomo, żeby deski sie nie pochylały do siebie, przekręcić śruby na deski pionowe i sznurek puścić zygzakiem od deski do deski.
Czy może sznurek powinien iść w pionie?
Mogę też, przekręcić deski na filary ( wtedy będzie 250cm wysokości) na górę desek nabić jedną deskę poziomo, żeby deski sie nie pochylały do siebie, przekręcić śruby na deski pionowe i sznurek puścić zygzakiem od deski do deski.
Czy może sznurek powinien iść w pionie?
-
Też tak prowadziłam, ogórki mają to do siebie, że szybko rosną, wystarczy że dwa dni do nich nie zaglądniesz a one już robią skoki na boki i robi mi się bałagan i gąszcz w jednym miejscu a w drugim jest luz . Prowadzę teraz tylko na pionowych sznurkach. Wypróbowałam też specjalną sznurkową siatkę z dużymi oczkami (niby do fasoli miała być), rozciągniętą pomiędzy tyczkami, i też nie za bardzo zdała egzamin. Lazły gdzie chciały a ja miałam przez tę siatkę utrudniony dostęp do nich. Jak przelazły przez siatkę to czepiały się lilaków no i z drabinki zbierałam ogórki z lilakowego żywopłotu.
Pozdrawiam! Gienia.
- beti_h
- 200p
Dziękuję Gieniu!
W takim razie jeszcze raz sobie to przemyśle
W takim razie jeszcze raz sobie to przemyśle
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Ja z racji oszczędności miejsca też stosowałem paliki (z dodatkowym poziomym przykręconym na górze) i poziome sznurki między nimi, dodatkowy plus to fakt, że ogórki nie leżały na ziemi i dobry dostęp był.
Był to mój pierwszy rok z ogórkami w gruncie i niestety nie do końca udany - plamistość kanciasta
Za radą forumowicz usuwałem zarażone liście i pryskałem Florovitem - o dziwo przetrwały tak do przymrozków a dookoła wszyscy narzekali, że kiepski rok i w połowie wakacji mieli po ogórkach, ja co prawda przez kanciastą mocno ograniczony plon ale jednak.
W tym roku będę starał się uniknąć powtórki. Czytałem, że to dziadostwo siedzi teraz w ziemi i prawie na bank się pojawi.
Wobec tego mam pytanie - co powinienem zrobić aby zminimalizować ryzyko pojawienia się najbardziej popularnych chorób?
Był to mój pierwszy rok z ogórkami w gruncie i niestety nie do końca udany - plamistość kanciasta
Za radą forumowicz usuwałem zarażone liście i pryskałem Florovitem - o dziwo przetrwały tak do przymrozków a dookoła wszyscy narzekali, że kiepski rok i w połowie wakacji mieli po ogórkach, ja co prawda przez kanciastą mocno ograniczony plon ale jednak.
W tym roku będę starał się uniknąć powtórki. Czytałem, że to dziadostwo siedzi teraz w ziemi i prawie na bank się pojawi.
Wobec tego mam pytanie - co powinienem zrobić aby zminimalizować ryzyko pojawienia się najbardziej popularnych chorób?
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
Przede wszystkim uprawiać odmiany tolerancyjne. Niestety na kanciastą nie ma środków. Niby Miedzian ale on tylko do zakwitnięcia a i tak często można nim więcej szkody zrobić niż pożytku. Będę próbował na ogórkach również octan wapnia. Zobaczymy jakie to da efekty .
- beti_h
- 200p
forumowicz jakie tolerancyjne odmiany byś polecił?
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
no właśnie - jakie? I żeby jeszcze do kiszenia były OK.forumowicz pisze:Przede wszystkim uprawiać odmiany tolerancyjne.
Obyś trafił... To mógłby być początek nowej linii pestycydów sygnowanej nickiem "forumowicz"forumowicz pisze:Będę próbował na ogórkach również octan wapnia. Zobaczymy jakie to da efekty .
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
Hermes Skierniewicki, Krak i Cezar. Miałem już różne i z tych jestem najbardziej zadowolony. A ogórki uprawiam od czasów, kiedy o F1 jeszcze nikt nie słyszał a najbardziej popularną odmianą był Monastyrskibeti_h pisze:forumowicz jakie tolerancyjne odmiany byś polecił?
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hermes Skierniewickiforumowicz pisze:Hermes skierniewicki czy Kronos skierniewicki?.
-
Bardzo wysoką tolerancją na mączniaka rzekomego mają 2 odmiany z moich zakupionych; Avatar f1 i Orzeł f1 (gruntowe). Tak przynajmniej jest w opisie na opakowaniu, czy tak jest rzeczywiście to się dopiero okaże.
Będą u mnie rosły 1-szy sezon. A kupiłam je bo nadają się do kwaszenia.
Będą u mnie rosły 1-szy sezon. A kupiłam je bo nadają się do kwaszenia.
Pozdrawiam! Gienia.