Dereń - cięcie,nawożenie ,ukorzenianie,pielęgnacja
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dereń - kiedy ciąć
Mój na starcie dostał trochę obornika. Więc może winę ponosi zeszłoroczne upalne lato i za małe podlewanie.
Zobaczymy, jak w tym roku będzie.
Zobaczymy, jak w tym roku będzie.
Pozdrawiam serdecznie
- Itula
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 11 lut 2012, o 13:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak sobie zaczęłam myśleć o tych dereniach i doszłam do wniosku, że może ich samych nie nawożę ale wokół mam sporo bylin, które obsypuje kompostem i na pewno mocno je podlewam, pielę i ściółkuję korą. Mam dwa derenie posadzone przed płotem o które nie dbam i rosną dużo gorzej.
Pozdrawiam Itula
Witam szanownych forumowiczów To mój pierwszy post. Wczoraj się zalogowałem, pół nocy czytałem, teraz też mnie wciągnęło. Zgadzam się z opinią, że z dereniem trzeba uważać. 10 lat temu posadziłem cztery derenie. Po pięciu latach mimo walki i ciągłego przycinania, dwóch się pozbyłem bo nie przewidziałem ich szalonego rozrostu i źle je posadziłem. Zostały mi dwa, pospolity i biały. To są diabły wcielone. Tnę je kilka razy w roku a one rosną jak opętane. Gałęzi mam całe góry, wszystko wokoło trzeba było przesadzić, a jeśli jakaś gałązka dotknie tylko ziemi to wypuszcza nowe krzaki. Świetne na duże działki, wolno stojące lub jako żywopłot. Na małe nie polecam. Wygrają po kilku latach z każdym, chyba że ktoś jest bardzo pracowity i ma co zrobić z ogromną ilością gałęzi (można na tyczki, ale co z liśćmi, których jest ogromna ilość). Pozdrawiam.
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ave do kiedy mozna ciąć żeby nie płakały? Mam zamiar w tym tygodniu się za nie zabrać.
Trzeba ciąć jak najwcześniej, już powinno to być zrobione.Właściwie to powinno się je ciąć jesienią.Jadalny czy ozdobny ma wspólną cechę 'płacze' cięty wiosną podobnie jak brzozy.
- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Lorrie - tak] tnij jak najszybciej. W sumie zaczął się już czas wznoszenia księżyca, czyli soki będą mocniej krążyć, ale ja cięłam swoje 2 właśnie wczoraj, jak na razie jest ok, nie płaczą.
Czy można derenie ściółkować korą? Przeczytałam gdzieś, że lubią wapno. Jeden mam właśnie tak wyściółkowany, ale może źle zrobiłam. W ogóle za głowę się złapałam po przeczytaniu tego wątku i kilku innych, ile to ja mam do przesadzania w tym roku. Fajnie, że jest takie miejsce, gdzie można przyjść po rozum do głowy . Rośliny jeszcze młode, posadzone późną jesienią, to jeszcze mogę w miarę bezproblemowo zmienić im miejsce. A gdybym się obejrzała tak po kilku latach? Zakupiłam jesienią derenia skrętolistnego Winter Orange (dużego) i teraz przejrzałam na oczy, że jeśli ma tam rosnąć, muszę go przesunąć o metr. Miałam przycinać Elegantissimę, ale skoro też zmieni miejsce, to chyba w tym roku sobie daruję. Dosyć chyba mu będzie wrażeń na ten rok. Dobrze mówię?
- Ave
Częściowo...dobrze bo jeśli masz zamiar przesadzać, to zmiejszenie korony będzie dobre, krzak skoncentruje się na tworzeniu korzeni i lepszej asymilacji w nowym miejscu, a nie na wyżywieniu masy liści.
Ale najpierw przesadzić, potem przyciąć? Będę przesadzać w następnym tygodniu.
Nic nie musisz przycinać jak były sadzone jesienią, nie obetniesz im przecież korzeni, by miały problem z wykarmieniem liści. Wykop jednak trochę z zapasem dobrze podlej po przesadzeniu i będzie ok.To rośnie jak chwast.Gdybyś wykopywał kilkuletnie i obciął część korzeni, to wtedy trzeba by było przyciąć.Młode krzaki dopiero będą się ukorzeniać i potrzebują również dostatecznej ilości części nadziemnej do tego procesu.
- sniezek
- 100p
- Od: 19 lis 2011, o 20:22
Czy jeszcze nie jest za późno na cięcie derenia ? ma mnóstwo nieczerwonych gałęzi
- Ave
Nie każdy dereń ma czerwone gałązki... są np. takie o zółto-zielonych ... ale ciąć podobnie jak wszystkie derenie
- sniezek
- 100p
- Od: 19 lis 2011, o 20:22
Te moje mają czerwone mam kilka krzewów małych i one są całe czerwone , ale ten jeden duuuży ma więcej tych grubych i zdrewniałych właśnie badyli ;) coś mi w oko wpadło , że soki wydziela stąd moje pytanie, czy nie za późno na cięcie