Heliotrop Cz.1
- Rumtumtum
- 10p - Początkujący
- Od: 8 lut 2010, o 11:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Heliotrop - pielęgnacja
Zaczynam się obawiać, że w tym roku polegnę na heliotropie. Wysiewałam w styczniu z nasion zebranych w 2012 i 2013 roku i nic - wzeszło kilka nędznych roślinek. W zeszłym roku siałam z tych samych nasion(2012) i miałam ich setki. Można się spodziewać, że nasiona z 2012 są przeterminowane, ale dlaczego nie wschodzą mi te z nasion z 2013 ? Dwa dni temu posiałam znowu i czekam....
Pozdrawiam, Mariola
- amarylis384
- 500p
- Od: 5 sty 2014, o 18:50
Rumtumtum tak się dzieje często z nasionami zbieranymi własnoręcznie. Jest rok, że wschody można liczyć w setkach, a innym razem "plaża". Zeszły rok był kiepski dla zbierania kwiatostanów heliotropów. Próbuj i powodzenia
- gaura
- 500p
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tu potwierdzam, wysiałam nasiona zebrane w 2013 i nie wyrosło zupełnie nic Musiałam się posilić kupionymi.
Pozdrawiam, Kasia
- amarylis384
- 500p
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja dzisiaj przepikowałem swoje największe heliotropy. Na razie rosną w pierścieniach 5x6cm.
- Rumtumtum
- 10p - Początkujący
Będę próbować, bo uwielbiam te kwiaty. Dzięki za słowa wsparciaamarylis384 pisze: Próbuj i powodzenia
Wie ktoś może, ile czasu nasiona heliotropu są zdolne do kiełkowania? Rok, dwa? Może tylko rok i dlatego te z 2012 mi nie wschodzą? Jakie macie doświadczenia pod tym względem?
Pozdrawiam, Mariola
-
Oczywiście, że im świeższe nasionka tym lepiej powinny kiełkować, ale skoro na opakowaniach nasion heliotropów firma podaje przydatność do siewu do 2015r a jedna nawet do 2016 to pomimo, że są to dość drobne nasiona to jednak zdolność kiełkowania można określić na 2-3 lata. Ja co roku zostawiam sobie minimum 1 opakowanie nasion na następny rok i raczej nie mam problemów z kiełkowaniem.
Przemku w czym rosną twoje heliotropy? Jakieś specjalne osłonki , własnej produkcji czy kupione. Pytam bo kombinuje w czym hodować moje liczne siewki a nie ponosić za dużych kosztów. Twoje wyglądają na bardzo praktyczne . Mój heliotrop wczoraj został posiany. Czekam. Jak do tej pory to tylko lobelia mnie zlekceważyła i nie wzeszła. Trudno.Roślinka o nazwie Mina- Mina lobata Quamoclit naokoło 20 ziarenek dała dwie siewki (dobre i to).
- amarylis384
- 500p
Rumtumtum - wolę kupować nasionka heliotropu niż zbierać, bo one są kapryśne i zależy od warunków pogodowych; nasiona potem wschodzą lub nie.
- Rumtumtum
- 10p - Początkujący
przemek1136, amarylis384 ja też wcześniej siałam z kupnych, ale pewnego roku miałam trudności ze wschodami i obiecałam sobie zebrać nasiona i siać z własnych. I zwykle mi się mniej, lub więcej udawało.... No, w tym roku chyba się na mnie uparły Dlatego tak dopytuję o terminy ważności nasion.
Przemku, aż zazdrość bierze tak Ci rosną!
Przemku, aż zazdrość bierze tak Ci rosną!
Pozdrawiam, Mariola
-
Rumtumtum Mariolu w tym roku po raz pierwszy podkiełkowywałem nasionka na wacikach kosmetycznych. W sumie wysiałem 5 paczuszek nasion pochodzących z 3 różnych firm. Dużo nasion nie skiełkowało wcale ale tylu heliotropów co w tym roku nie miałem jeszcze nigdy. 45 jest już w pierścieniach a ponad setka rośnie jeszcze nie pikowana. U mnie cena paczuszki nasion wynosi od 1,70zł do 2,50zł. Śmiało można próbować z nowymi wysiewami do połowy marca.