Trawnik po zimie cz. 2
Re: Trawnik po zimie cz. 2
Zdecydowanie polecam jakąkolwiek kosiarkę zamiast wykaszarki. Po prostu wykaszarki bardzo kiepsko nadają się do koszenia trawy, która ma wyglądać pięknie, żyłka bardzo strzępi końcówki źdźbeł trawy, a te żółkną i mają większą tendencję do łapania chorób. Nóż jest zdecydowanie lepszy (choć nie doskonały) ;)
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 sie 2013, o 18:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Właśnie skosiłem trawę. Gdzieś tak na wysokość ok. 5-6cm. Kosiarkę ustawiłem na najwyższe możliwe położenie.
Na jednym z placów gdzie nie było trawy, poruszyłem dobrze ziemię przekopując ją małą łopatką, przegrabiłem, udeptałem i posiałem trawę. Na koniec przemieszałem nasiona z ziemią na głębokość ok. 1cm i delikatnie podlałem wodą z konewki.
Zrobiłem to na próbę (wiem, że nie jest to za dobry okres na sianie trawy ale może się uda). Uzupełniony plac będę często zraszał wodą
Przypomnę jeszcze, że to malutki trawnik jaki mamy przy swoim mieszkaniu. W sumie są 2 malutkie ogródki - mieszkanie przelotowe.
Także nie ma za dużego pola do popisu jeśli chodzi o powierzchnię ale może uda się coś z tego zrobić.
Tak wyglądają ogródki.
Pierwszy - to właśnie ten z małym trawnikiem
Uploaded with ImageShack.us
Drugi - połowę zajmują kwiaty, tuje. Całość wysypana korą. W drugiej części tego ogródka jest miejsce wyłożone kostką. Tu latem jemy śniadania, pijemy poranną kawkę
Zdjęcia wstawiłem po to, żeby było mniej więcej wiadomo jak to wygląda i o czym dokładnie mowa.
Zaczynam dopiero swoją przygodę z roślinami
Na jednym z placów gdzie nie było trawy, poruszyłem dobrze ziemię przekopując ją małą łopatką, przegrabiłem, udeptałem i posiałem trawę. Na koniec przemieszałem nasiona z ziemią na głębokość ok. 1cm i delikatnie podlałem wodą z konewki.
Zrobiłem to na próbę (wiem, że nie jest to za dobry okres na sianie trawy ale może się uda). Uzupełniony plac będę często zraszał wodą
Przypomnę jeszcze, że to malutki trawnik jaki mamy przy swoim mieszkaniu. W sumie są 2 malutkie ogródki - mieszkanie przelotowe.
Także nie ma za dużego pola do popisu jeśli chodzi o powierzchnię ale może uda się coś z tego zrobić.
Tak wyglądają ogródki.
Pierwszy - to właśnie ten z małym trawnikiem
Drugi - połowę zajmują kwiaty, tuje. Całość wysypana korą. W drugiej części tego ogródka jest miejsce wyłożone kostką. Tu latem jemy śniadania, pijemy poranną kawkę
Zdjęcia wstawiłem po to, żeby było mniej więcej wiadomo jak to wygląda i o czym dokładnie mowa.
Zaczynam dopiero swoją przygodę z roślinami
- AgaZet
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 17 wrz 2009, o 23:15
- Kontakt:
A co to za mieszaneczka traw? Pamietasz producenta?chiboogi pisze:Witam wszystkich. Czytam cala zime Wasze forum i jest to kopalnia wiedzy
Problem mam z trawnikiem. Sadzony byl w zeszlym sezonie i byl piekny. Praktycznie mozna powiedziec ze tak dbalem o niego ze czasami mowilem do niego
Po zimie tragicznie to wyglada.Duzo plesni sniegowej (kola jakby wypalonej trawy) i obumarlem trawy. Dzisiaj skosilem trawe i na jednej czesci przeprowadzilem aeracje ( takie widelki ) zeby wyczesac siano. Efekt jaki zobaczylem po tym zabiegu zalamal mnie Trawy jest teraz o polowe mniej i widac ziemie. Przesylam fotki. Prosze o podpowiedz czy to tak powinno wygladac ?? Czy moze zniszczylem trawe ?? Na zdjeciach z daleka nie widac, ale siana jest mnostwo.
przed zabiegiem aeracji
po
Pozdrawiam Agnieszka:)
Ogródek pod górkę: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=27858
Ogródek pod górkę
Ogródek pod górkę: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=27858
Ogródek pod górkę
Trawnik od wczesnej wiosny
Dość nietypowa pogoda od jakiegoś czasu. Obecnie dniami temp. oscyluje w granicach 10 stopni, nocami od lekkiego przymrozku do +3 stopni. Nasuwa się pytanie co z trawnikiem? Czy ruszać za kilka dni z pierwszym nawozem? Planowałem sypnąć saletry, czyli czysty azot na początek, aby rozpędzić trawę. Powiedzmy tak w pierwszym tygodniu Marca jeśli pogoda i prognozy nie ulegną zmianie.
Zimy nie widać, a widać za to coraz cieplejsze dni. Co Wy na to?
Zimy nie widać, a widać za to coraz cieplejsze dni. Co Wy na to?
- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Kontakt:
Re: Wiosna w Lutym, co z trawnikiem?
Nie wiem czy nie za wcześnie. Ja jeszcze z niczym na trawniki nie ruszam u mnie jeszcze końcówka zimy i nie widzę by trawa miała ochotę rosnąć. Może po 15 marca lub nawet 20 jak będzie pewność, że będzie wiosna pełną gębą.
Teraz ja osobiście nie rzucam nawozu.
Saletra amonowa rozumiem. To jej dasz kopa, że hej ale też pomyśl nad PK by sobie ją wzmocnić na lato i zimę, a także system korzeniowy rozbudować.
Teraz ja osobiście nie rzucam nawozu.
Saletra amonowa rozumiem. To jej dasz kopa, że hej ale też pomyśl nad PK by sobie ją wzmocnić na lato i zimę, a także system korzeniowy rozbudować.
nie szkoda Ci zakwaszać glebę tak na początek? Odpuść saletrę amonową.
Daj lepiej azofoskę lub polifoskę. A saletrę dorzucisz gdy trawa rzeczywiście zacznie rosnąć i będzie w stanie wykorzystać podany nawóz.
Na polach już sieją nawozy, pierwszy owies też jest wysiewany. Więc i w trawniku warto będzie też za chwilę zrobić wertykulację i aerację.
Daj lepiej azofoskę lub polifoskę. A saletrę dorzucisz gdy trawa rzeczywiście zacznie rosnąć i będzie w stanie wykorzystać podany nawóz.
Na polach już sieją nawozy, pierwszy owies też jest wysiewany. Więc i w trawniku warto będzie też za chwilę zrobić wertykulację i aerację.
Ja areację już zrobiłem. Filcu nie było dużo, około 4 worki 150l na 1000m2.
Oczywiście nie należy jej robić wcześnie rano, około południa trawnik wysycha na tyle, że spokojnie się da.
W ten weekend robię nakłówanie darni i uzupełnienie ubytków. Na środę przewidywane są opady wtedy sypnę polifoskę.
Luty lutym ale widać, że już po zimie.
Pozdrawiam
ML
Oczywiście nie należy jej robić wcześnie rano, około południa trawnik wysycha na tyle, że spokojnie się da.
W ten weekend robię nakłówanie darni i uzupełnienie ubytków. Na środę przewidywane są opady wtedy sypnę polifoskę.
Luty lutym ale widać, że już po zimie.
Pozdrawiam
ML
Jak każdy widzi za oknem już są temperatury na poziomie plus 10 w dzień. Niestety jeszcze nocki chłodnę. Zaczął już ktoś odnawianie trawnika po zimie? Ewentualne grabienie, koszenie i nawożenie azotem? Dzisiaj chcę zacząć grabić, ale nie jestem pewien czy to nie za wcześnie. To samo dotyczy nawożenia..
- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Grab grab, nawóz jeszcze z tydzień dwa.
- BOGULENKA
- 500p
- Od: 23 lis 2012, o 13:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja swój trawnik porządnie wygrabiłam w zeszłym tygodniu, pod koniec tygodnia jeśli pogoda pozwoli i go nie zmoczy planuję wertykulację, ponowne grabienie i w zależności od prognoz również nawożenie saletrą.
witam po sporej przerwie.
Też mam kilka pytań odnośnie tego co należy zrobić po zimie.
Mam trawnik z rolki, założony we wrześniu zeszłego roku.
Jest już dosyć długi. Nie był jeszcze nigdy koszony.
Co powinienem zrobić aby cieszył mnie soczysta zielenią bo obecnie jest żółtawy.
Też mam kilka pytań odnośnie tego co należy zrobić po zimie.
Mam trawnik z rolki, założony we wrześniu zeszłego roku.
Jest już dosyć długi. Nie był jeszcze nigdy koszony.
Co powinienem zrobić aby cieszył mnie soczysta zielenią bo obecnie jest żółtawy.
-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
Moje granulowane wapno jak sypnęłam jesienią tak leży. Miało się szybko rozpuszczać ale tylko robi za śnieg.
Witam
Zamierzam polać trawnik rostworem wodnym mocznika. Jakie stężenie roztworu mam zrobić? Czy już można nawozić mocznikiem, czy nie jest zawcześnie?
Zamierzam polać trawnik rostworem wodnym mocznika. Jakie stężenie roztworu mam zrobić? Czy już można nawozić mocznikiem, czy nie jest zawcześnie?