Tworząc ogród spełnionych marzeń...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tworząc ogród spełninych marzeń...

Post »

Będzie mi bardzo miło, zapraszam :D
ziumeczka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 14 sty 2013, o 19:44

Post »

Domek dla owadów
Obrazek
Domek dla owadów zrobił mój mąż. Składa się z dwóch deseczek , kilku drewienek i pieńka. Wewnątrz umieściliśmy trzcinę i inne drewienka z otworami, gdzie owady mogą się chować. Nazywamy ten domek "hotelem dla owadów". W tym roku może powstanie nowy :idea:
W naszym ogrodzie mamy dość dużo różnych owadów, ponieważ roślinność jest różnoraka. Sadzę sporo kwiatów i inne miododajne rośliny, na których siadają motyle, pszczoły, trzmiele ...

Kanny i Rączniki
Obrazek

Aleja z Aksamitek ( Turków )
Obrazek

Złocienie - roślina jednoroczna
Obrazek

Makówki
Obrazek

Limnantes - limnanthes douglasii - Roślina jednoroczna
Obrazek

Mieszanka maków i Facelia - jednoroczne
Obrazek

Oprócz Facelii nie wiem co to za kwiaty
Obrazek Obrazek Obrazek

Kosmidium i w tle Firletka oraz Smagliczki
Kosmidium przepięknie pachnie czekoladą NIESAMOWITE
Obrazek
Awatar użytkownika
janka53
200p
200p
Od: 15 paź 2012, o 17:18

Post »

:wit .Witaj takie plony to duży sukces ,a zdrowe to czym opryskujesz ;:180 .
Zapraszam janka53.Moje początki. :D
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=62377" onclick="window.open(this.href);return false;
ziumeczka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Witam janka53,
opryskuję tylko raz preparatem TARGET Dithane NeoTec 75 WG - to jest preparat, który stosuje się w uprawie pomidorów przeciw - antraknoza, alternarioza, zaraza ziemniaka, septorioza, zgorzel podstawy łodyg, brunatna plamistość liści. Po za tym, nie używam innych środków chemicznych. W ruch idą: rozrobiony obornik ( krowi ) - jest petarda. Robię również roztwór z pokrzyw, jest on tak samo śmierdzący i co ważne skuteczny.
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Pięknie kolorowo miałaś latem, kącik wypoczynkowy bardzo przytulny.
Kiedyś zastanawiałam się, czy nie postawić takiego domku dla owadów u siebie, myślałam o pszczołach murarkach, ale zupełnie się na tym nie znam i obawiałam się, że mogą sobie tam założyć gniazdo na przykład osy i tylko kłopotu sobie narobię. Jakie owady zamieszkały u ciebie?
ziumeczka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Witaj megi1402,
u mnie wiosną właśnie się pojawiły pszczoły murarki. Na początku nie wiedziałam kto tak zalepia otwory w pniu i trzcinie. Poczytałam w internecie i się dowiedziałam kogo to dzieło :wink: Latały też inne owady ale nie wiem czy się zagnieździły. Jedno szczęście os nie było. Mąż pogoniłby je od razu, ponieważ latem został ukąszony przez jakieś "dzikie, szalone, wściekłe" osy i spuchła mu ręka jak balon. Nie jest uczulony na jad os. Osy które zaatakowały go były jakieś dziwne:) miały gniazdo w żywopłocie.
Awatar użytkownika
konwalia12
1000p
1000p
Od: 24 lut 2012, o 19:59

Post »

Witaj na forum ogrodniczym! :wit
Widać po tym jak było przed i po, że bardzo kochacie (razem z mężem) rośliny, a obecnie macie tyle roślin, że hej! ;:oj
Bardzo mi się podoba ten styl rabatek bylinowych, sama mam zamiar na wiosnę rozpocząć moją 'karierę' z roślinami bylinowymi. Ale jak widzę jak jest u Ciebie, od razu mi się chce ;:180
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
ziumeczka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Re: Tworząc ogród spełnionych marzeń...

Post »

Witam wszystkich po długiej przerwie. Urodziła mi się córeczka i nie miałam czasu i głowy na pisanie.
Tym razem pochwalę się moimi roślinkami z 2013 roku. Pierwszy raz posialiśmy tykwy i oto kilka fotek:
Obrazek Obrazek
tykwy to te przywiązane do białych sznurków. Jako ciekawostkę podam, że liście są bardzo miłe w dotyku - aksamitne - i mają swoisty zapach:)
te małe roślinki to tykwy.

-- 25 lut 2014, o 17:34 --

Obrazek Obrazek
ziumeczka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Obrazek Obrazek
ziumeczka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Obrazek Obrazek
ta tykwa z lewej - nazwaliśmy ją "misa" udała się nam najlepiej i z niej porobiliśmy szkatułki. Tykwa po prawej ( Marcin ją na zdjęciu skrobie, aby szybciej wyschła ). Niestety po okorowaniu jej za szybko schła i popękała o skurczyła się jak rodzynka :(

-- 25 lut 2014, o 17:48 --

Obrazek
ziumeczka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

a oto jedna ze szkatułek
Obrazek Obrazek Obrazek
ziumeczka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

W roku 2013 po raz pierwszy postanowiliśmy posiać TYKWY. Zawsze kojarzyły mi się one z Afryką:) to nie jest jednak jedyny kontynent gdzie one rosną. Na nasze szczęście te piękne i użyteczne rośliny można z powodzeniem uprawiać w POLSCE. Załączę kilka zdjęć obrazujących całą moją uprawę - od posadzenia do zbioru i finalnie co z tymi tykwami robię. Serdecznie zapraszam do oglądania i sadzenia TYKW.
Obrazek
te małe roślinki to TYKWY - sadzimy po jednym nasionku np. w doniczce - ponieważ nie znoszą pikowania.

Obrazek Obrazek
po 15-tym maja dorodne sadzonki przesadziliśmy do gruntu i po jakimś czasie zaczęły rosnąć w dość szybkim tempie. Podwiązaliśmy sznurki do wcześniej przygotowanej podpory. Dodam, że liście TYKW są bardzo miłe w dotyku - takie aksamitne - i posiadają swoisty zapach. Na zdjęciach są widoczne dwie różne odmiany. Rosły w podobnym tempie, choć na samym początku można było zauważyć różnicę w przyrostach, co widać na zdjęciu.

Obrazek Obrazek
na tych zdjęciach widzimy już duże owocostany .

Obrazek Obrazek
Na prawym zdjęciu widzimy kolejną odmianę - nazwaliśmy ja JABŁKO - z której zrobię lampę. Na lewym zdjęciu Marcin koruje TYKWĘ. Po co korujemy? ażeby dojrzała TYKWA szybciej wyschła i cała woda w niej zawarta wyparowała. Ta przysłowiowa kora to woskowa skórka, która skutecznie zatrzymuje wilgoć w jej wnętrzu. Niestety w przypadku tej odmiany, okorowane egzemplarze za szybko wysychały po przez okorowanie i zaczęły pękać i kurczyć się jak rodzynki.

Obrazek Obrazek
Na lewym zdjęciu widać kolejną odmianę. Na prawym zdjęciu to odmiana, którą nazywaliśmy MISA. Z niej to zrobię SZKATUŁKI.

Obrazek Obrazek Obrazek
po zerwaniu już dojrzałych owocostanów ( już zdrewniałych ), okorowaliśmy je i zaczęły schnąć. Zrobiły się bardzo lekkie. Z naszej MISY Marcin zrobił szkatułkę.

Obrazek Obrazek
Z TYKWY, o której pisałam wcześniej - JABŁKO - Marcin zrobił lampę do naszej sypialni.

Obrazek Obrazek Obrazek Oto kolejna szkatułka z TYKWY, którą nazwaliśmy misą.
x-m-h
---
Od: 3 gru 2013, o 11:31

Re: Nowości 2013 r. w moim ogrodzie.Tykwa,kiwano,achocha...

Post »

Witaj :wit
Niedawno zostałam posiadaczką nasionek tykwy i dopiero teraz widzę jak to wygląda oraz co z tego można zrobić. Lampa mnie zachwyciła. Cudna. ;:63 Może ja też się takiej doczekam... Mam nadzieję, że uprawa nie jest bardzo trudna i poradzę sobie. Powiedz mi jeszcze kiedy te nasionka wysiać? Teraz czy poczekać jeszcze?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”