Trojeść - bulwiasta, amerykańska i inne
Re: Trojeść - bulwiasta, amerykańska i inne
Kasiu i znów łany kwiatów pokazujesz
Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
- Mirabela
- 1000p
- Od: 30 wrz 2011, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam ! Drugi raz podchodzę do wysiewania trojeści bulwiastej i krwistej. Wiem co źle zrobiłam ( brak stratyfikacji) . Moje pytanie i prośba, czy ktoś z Was może podarować mi nasionka jeszcze teraz , abym mogła je przechować w lodówce przez miesiąc i później wysiania. Będę niezmiernie wdzięczna za podarunek. Bardziej cieszyła bym się z sadzonek ( nie mam ręki do wysiewów). Czekam na odpowiedź. Pozdrawiam Mirka
-
- 200p
- Od: 20 cze 2012, o 01:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
MirabelaJeżeli nikt nie zaproponował Ci nasionek podaj mi adres,mam trochę bulwiastej i amerykańskiej.Będziemy siać razem zobaczymy co nam wyjdzie.
- Reniak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Może mi ktoś powiedzieć czym różnią się nasiona trojesci bulwiastej zebrane z kwiatostanów a nasionami z owocnika ,tego strączka , pierwszy raz mi kwitła , zebrałam nasiona i posiałam i te i te -wszystkie ładnie powschodziły ,te z kwiatostanow są o połowę mniejsze ,ale zastanawiam się czy wszystkie będą kwitły.
A jakie to są nasiona z kwiatostanów ???? jesienią zbiera się te strąki a z nich wyłuskuje nasiona. I to jest to czy bulwiasta czy amerykańska jednakowo wyglądają.
- Reniak
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No jak to z jakich ? Pierwszy rok kwitła mi trojeść bulwiasta pomarańczowe kwiaty ,jak przekwitła zerwałam suche kwiatostany ,(bo nie wiedziałam że urośnie im jakiś nasiennik) , i wysypałam nasiona ,drobne jak mak, dopiero dużo ,dużo później zauważyłam na niej jeden zielony róg ,podobny do papryczki ,jak zrobił się brązowy to go zerwałam ,w środku były nasiona w formie takich płatków ,wysiałam i jedne i drugie , te z drobnych nasion są dużo mniejsze siewki ,choć wyglądają tak samo jak te z tych płatków ,tylko zastanawiam się czy wszystkie będą kwitły .Dlatego pytam
Cudowna ta trojeść.A podzieli się ktoś ze mną odrobiną nasionek?
Mogę w zamian dać nasionka innych bylinek:)Pozdrawiam
Mogę w zamian dać nasionka innych bylinek:)Pozdrawiam
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 25 lut 2014, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Trzy kolory trojeści to stawiałbym ma t.krwistą!! (t.krwista ma dłuższe-węższe liście,kwiaty na wierzchołkach; t. amerykańska liście szersze i kwiaty w kątach liści i w kolorze brudnoróżowym) nasiona tylko ze strąków inna droga rozmnażania to sadzonki zielne;-)
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Fox tak wzeszły nasionka od Ciebie
a to pomarańczowa
a to pomarańczowa
Gratuluję zresztą przed wysyłką zapowiedziałem żeby plamy nie dały U mnie też już kilkucentymetrowe, zobaczymy co zakwitnie w przyszłym roku
- MalgosiaR
- 200p
- Od: 11 lut 2013, o 18:53
Witam.Wysiałam nasionka Trojeści krwistej i bulwiastej i mam sadzoneczki .Nasionek nie schładzałam bo nie wiedziałam ,że trzeba mimo to pięknie wyrosły ,ale ja nie o tym.Pytam ile trzeba czekać na kwiatuszki ,jest szansa że już w tym sezonie zakwitnie ?
Druga sprawa może ktoś ma nasionka T.amerykańskiej?Bardzo bym chciała mogę wymienić się np.na nasionka pomidorków.
Pozdrawiam Małgosia
Druga sprawa może ktoś ma nasionka T.amerykańskiej?Bardzo bym chciała mogę wymienić się np.na nasionka pomidorków.
Pozdrawiam Małgosia
T bulwiasta i T.krwista kwitą w drugim roku uprawy,natomiast T.amerykanska w trzecim.T.amerykańską można rozmnażać też z kłączy ,wtedy na kwitnienie nie trzeba tak długo czekać.
Mam nasiona moge wysłać(wszystki trzy ) Nigdy przed wysiewem nie "schładzam nasion".Chętnie wymienię na nasiona Rutewki i Naparstnicy wełnistej.
Mam nasiona moge wysłać(wszystki trzy ) Nigdy przed wysiewem nie "schładzam nasion".Chętnie wymienię na nasiona Rutewki i Naparstnicy wełnistej.
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Ja kupiłam dzisiaj trojeść o białych kwiatach.
Ciekawe co wyrośnie?
Mam nasiona rutewki.
Ciekawe co wyrośnie?
Mam nasiona rutewki.