Pomocy.. drzewko mi żółknie. To choroba ?
- jola1313
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomocy.. drzewko mi żółknie. To choroba ?
To Zamiokulkas.Nie lubi nadmiaru wody.Być może był zalany.On gromadzi wodę w ''bulwach'' w ziemi .Rzadko się go podlewa.I lubi ciasne doniczki.
Nie wiem co Ci doradzić.Na pewno nie przelewaj
Nie wiem co Ci doradzić.Na pewno nie przelewaj
sęk w tym, ze malo podlewamjola1313 pisze:Nie lubi nadmiaru wody.Być może był zalany [....] Na pewno nie przelewaj
Co to znaczy? Raz na tydzień, dwa?k0j0t pisze: sęk w tym, ze malo podlewam
Zbyt częste podlewanie jest najczęstrzym błędem popełnianym podczas pielęgnacji zamiokulkasa. Przelanie objawia się żółknięciem liści i brązowieniem kłącza. Z czasem prowadzi do gnicia rośliny. Wyjmij z doniczki i sprawdź stan korzeni.
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A dla mnie to on ma za ciemno, zamiokulkasy lubią dużo światła, ale nie słońca, jak będą miały za mało światła, też mogą gubić liście. Przestaw roślinę w jaśniejsze stanowisko. Podlewanie raz na 2 tygodnie może być, ale ziemia musi być przepuszczalna, wtedy jest większa pewność, że nie przelejesz rośliny. Aha i zapewnij roślinie w miarę wysoką temp. tylko nie przy grzejniku! Ważne, żeby było powyżej 20 stopni.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta