Fungicydy nowej generacji-octan wapnia cz.1
Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
Może będzie przydatne dla osób chętnych do wyizolowania lizozymu:
http://www.pttz.org/zyw/wyd/czas/2004,% ... ajczak.pdf
http://www.pttz.org/zyw/wyd/czas/2004,% ... ajczak.pdf
Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
Może.
Lizozym ma jeszcze jedną ciekawą właściwość o której nie ma ani słowa w tym artykule . Ta właściwość pozwala na wyizolowanie go w formie stabilnej w warunkach domowych w stopniu wystarczającym do zastosowania jako oprysk.
Lizozym ma jeszcze jedną ciekawą właściwość o której nie ma ani słowa w tym artykule . Ta właściwość pozwala na wyizolowanie go w formie stabilnej w warunkach domowych w stopniu wystarczającym do zastosowania jako oprysk.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Posty: 7472
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
Nie, nie, nie, forumowicz, Ty mnie źle zrozumiałeś.
To nie ma nic wspólnego z Twoją osobą, moja wypowiedź.
Słowo argumentacja, mogło zabrzmieć niefortunnie, ale mi sie wydało po prostu najbardziej adekwatne.
Chodziło mi o to, że żurek ma w sobie prócz kwasu mlekowego jeszcze to coś = czyli te inne związki- i to właśnie te związki są argumentem, aby używać żurku, a nie czystego kwasu mlekowego.
To nie Twoje wypowiedzi są argumentem, no już nie wiem jak to wytłumaczyć
Dlatego też, podjęłam dyskusję na temat tego białka, żeby coś konstruktywnego powstało.
Nie czepiam się Ciebie, czepiam się białka
edit
No i jasne, że w sumie pomyliłam, bo nie wiem czemu ale mi się wydało, że ten lizozym będzie miał coś w spólnego z octanem.
Chyba dlatego, że czytałam, że woda niszczy ten enzym, a kwas nie.
edit.
w ogóle to znalazłam takie coś, ale tu chyba trzeba mieć laboratorium
http://zmo.biol.uw.edu.pl/pliki/2013-MP ... ZOZYMU.pdf
To nie ma nic wspólnego z Twoją osobą, moja wypowiedź.
Słowo argumentacja, mogło zabrzmieć niefortunnie, ale mi sie wydało po prostu najbardziej adekwatne.
Chodziło mi o to, że żurek ma w sobie prócz kwasu mlekowego jeszcze to coś = czyli te inne związki- i to właśnie te związki są argumentem, aby używać żurku, a nie czystego kwasu mlekowego.
To nie Twoje wypowiedzi są argumentem, no już nie wiem jak to wytłumaczyć
Dlatego też, podjęłam dyskusję na temat tego białka, żeby coś konstruktywnego powstało.
Nie czepiam się Ciebie, czepiam się białka
edit
No i jasne, że w sumie pomyliłam, bo nie wiem czemu ale mi się wydało, że ten lizozym będzie miał coś w spólnego z octanem.
Chyba dlatego, że czytałam, że woda niszczy ten enzym, a kwas nie.
edit.
w ogóle to znalazłam takie coś, ale tu chyba trzeba mieć laboratorium
http://zmo.biol.uw.edu.pl/pliki/2013-MP ... ZOZYMU.pdf
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
No to metoda do opatentowania.Zastanawia mnie,jak to jest,że rozkłada się w wodzie,forumowicz pisze: Lizozym ma jeszcze jedną ciekawą właściwość o której nie ma ani słowa w tym artykule . Ta właściwość pozwala na wyizolowanie go w formie stabilnej w warunkach domowych w stopniu wystarczającym do zastosowania jako oprysk.
a jak jest w skorupce,to białko nie jest w większości z wody zbudowane?
Zaraz wypróbuję jak białko kurze wpłynie na kiełkowanie nasion.
Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
A kto powiedział, że się rozkłada w wodzie ?. Dezaktywacja enzymu nie musi oznaczać jego rozkładu. Zastanów się dlaczego w farmaceutyce i technologii kosmetyków lizozym jest używany jako chlorowodorek .mirzan pisze:jak to jest,że rozkłada się w wodzie,
Lizozym jest tak czuły, że traci zdolności hydrolityczne jeśli w białku, przy wybijaniu, znajdzie się choć odrobina żółtka, a Ty chcesz białko tak ot, sobie, wymieszać z wodą i wio pryskać.
A aktywność jego jest wysoka. W winiarstwie używa się go w stężeniu ok 100ppm
http://www.centrumfermentacji.pl/index. ... ed-lizozymStabilizacja mikrobiologiczna wina po fermentacji mlekowej:
Dodanie 150 do 250 ppm Pred lizozym pozwoli kontrolować populację bakterii
A 1 ppm to :
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ppm
- legina
- 1000p
- Posty: 1065
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
Nie wniosę nic nowego jak postąpić z jajem.Jednak z wpisów forumowicz już dawno zrozumiałem to tak:
1.mleczan wapnia - MW
2.Octan wapnia -OW
3.na razie brak nazwy(lizozym)
nie są tymi samymi roztworami,a cechą wspólną to to,że mają nam służyć jako środek ,zamiast chemii,no i wspólna jest kreda(w 2 pierwszych).
Użyte białko jaja kurzego będzie właśnie 3 takim środkiem.
A swoją drogą dlaczego zawsze znajdzie się jakis Elek ????
1.mleczan wapnia - MW
2.Octan wapnia -OW
3.na razie brak nazwy(lizozym)
nie są tymi samymi roztworami,a cechą wspólną to to,że mają nam służyć jako środek ,zamiast chemii,no i wspólna jest kreda(w 2 pierwszych).
Użyte białko jaja kurzego będzie właśnie 3 takim środkiem.
A swoją drogą dlaczego zawsze znajdzie się jakis Elek ????
- Hekate
- 200p
- Posty: 373
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Lędziny k. Tychów (śląsk)
- Kontakt:
Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
Czy mogę zastosować mączkę ze skorupek jaj? Używam jej w diecie psów jako źródła węglanu wapnia właśnie, nic nie stało by na przeszkodzie by częściej na świeżo mielić psiakom, a starszą odkładać dla roślinforumowicz pisze:Kiedyś , w czasach" błędów i wypaczeń " kreda szkolna była węglanem wapnia. Ale ona się pyliła, więc zaczęto ją udoskonalać. Może to być kreda malarska, węglan wapnia do odkwaszania wina albo węglan wapnia strącony, surowiec farmaceutyczny.
Ania
Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
Podobnie jak nie wiadomo ile kwasu octowego jest w swojskim occie tak nie wiadomo ile węglanu wapnia jest w skorupkach.
Już tu linkowałem artykuł na temat budowy skorupek.
Spróbuj. Musisz jednak tą mączkę dać z naddatkiem. Jakim , trudno mi powiedzieć.
Już tu linkowałem artykuł na temat budowy skorupek.
Jak widać skorupka to nie sam węglan wapnia.Ogólnie skorupka składa się z dwóch warstw:
1. Warstwa zewnętrzna, czyli wapienna lub gąbczasta. Zbudowana jest włókien keratynowo- kolagenowych na których znajdują się substancje mineralne. W tej warstwie występuje barwnik.
2. Warstwa wewnętrzna, czyli mamiralna lub brodawkowa. Zbudowana z granulek matrycy białkowej wokół której znajduje się bezpostaciowa substancja mineralna węglanu wapnia.
Spróbuj. Musisz jednak tą mączkę dać z naddatkiem. Jakim , trudno mi powiedzieć.
Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
Kolejna relacja z poligonu doświadczalnego jest szokująca.
Rośliny były opryskiwane trzykrotnie w odstępie około tygodnia by ustalić stężenie octanu wapnia nieszkodliwe dla nich. Stężenie bezpieczne ustaliliśmy ale po drodze dowiedzieliśmy się, że nasz preparat jest stymulatorem wzrostu i to nad wyraz skutecznym.
Porównajcie sadzonki pomidora. Te po lewej były pryskane naszą " herbatką octanową "
Siane i pikowane w tym samym terminie i do tego samego podłoża.
Równocześnie opryskiwana była papryka. Oto efekt
Opryskiwana była jedna z tych pięciu. Nietrudno zgadnąć która. To ta pierwsza po lewej stronie. Ta sama odmiana wysiana w tym samym terminie i w tym samym podłożu.
Oczami wyobraźni widzę już ten preparat w ochronie sałat i kapusty pekińskiej przeciw tipburn
Równocześnie pragnę poinformować, że będą na dniach wykonywane próbne opryski jeszcze innym preparatem . Występuje on naturalnie w przyrodzie np w korze wierzby.
Rośliny były opryskiwane trzykrotnie w odstępie około tygodnia by ustalić stężenie octanu wapnia nieszkodliwe dla nich. Stężenie bezpieczne ustaliliśmy ale po drodze dowiedzieliśmy się, że nasz preparat jest stymulatorem wzrostu i to nad wyraz skutecznym.
Porównajcie sadzonki pomidora. Te po lewej były pryskane naszą " herbatką octanową "
Siane i pikowane w tym samym terminie i do tego samego podłoża.
Równocześnie opryskiwana była papryka. Oto efekt
Opryskiwana była jedna z tych pięciu. Nietrudno zgadnąć która. To ta pierwsza po lewej stronie. Ta sama odmiana wysiana w tym samym terminie i w tym samym podłożu.
Oczami wyobraźni widzę już ten preparat w ochronie sałat i kapusty pekińskiej przeciw tipburn
Równocześnie pragnę poinformować, że będą na dniach wykonywane próbne opryski jeszcze innym preparatem . Występuje on naturalnie w przyrodzie np w korze wierzby.
Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
Czyli ....... z aspiryną.....forumowicz pisze:Występuje on naturalnie w przyrodzie np w korze wierzby.
Wierzby pod dostatkiem, aspiryny w marketach też.
Jestem pod wielkim wrażeniem eksperymentów.
Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
Dokładniej z jej solą wapniową. Calcypiryną.artur1968 pisze: Czyli ....... z aspiryną....
Przyznam się, że ja też. Miałem okazję stosować onegdaj Asahi ale efekty były niewspółmierne do tych obserwowanych na zdjęciach.artur1968 pisze:
Jestem pod wielkim wrażeniem eksperymentów.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Posty: 7472
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
Masz zapewne na myśli salicylany?
Pozyskiwałam macerat z wierzby. Próbowałam ukorzenić różne sadzonki. Niestety nie bardzo mi to poszło.
Możliwe, że salicylanów nie było za wiele, bo powinno się brać gałązki wiosenne, a to już była późna wiosna.
Bardzo ciekawe to stymulowanie wzrostu OW.
Zastanawiam się, czy to będzie zawsze dobre dla rośliny?
Pozyskiwałam macerat z wierzby. Próbowałam ukorzenić różne sadzonki. Niestety nie bardzo mi to poszło.
Możliwe, że salicylanów nie było za wiele, bo powinno się brać gałązki wiosenne, a to już była późna wiosna.
Bardzo ciekawe to stymulowanie wzrostu OW.
Zastanawiam się, czy to będzie zawsze dobre dla rośliny?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
Co w tym octanie działa stymulująco- trudno powiedzieć. Ponieważ jest sporządzony z octu winnego zawiera inne substancje pochodzenia roślinnego nie wyłączając witamin. Na pewno zawiera pektyny, kwas mlekowy, enzymy bakteryjne. To czy sam octan działa stymulująco czy też pozostałości z soków roślinnych łatwo jest sprawdzić opryskując równolegle te same rośliny octanem na bazie octu spirytusowego.
Jeden z moich recenzentów poinformował tu niedawno, że prowadził próby z kwasem salicylowym no ale jakoś nie chciał podzielić się z nami efektami. Właściwości tego kwasu w odniesieniu do roślin są ciekawe.
Jeden z moich recenzentów poinformował tu niedawno, że prowadził próby z kwasem salicylowym no ale jakoś nie chciał podzielić się z nami efektami. Właściwości tego kwasu w odniesieniu do roślin są ciekawe.
Ale nieciekawa jest jego rozpuszczalność, bo tylko 1, 8 g w litrze wody. Poza tym kwas salicylowy został wycofany jako konserwant żywności, więc trzeba go zostawić w spokoju a zając się jego pochodnymi , a aspiryna taką jest. Ma tą zaletę pierwszą, że jest ogólnodostępna a rozpuszczalność w wodzie ma prawie dwukrotnie większą niż kwas salicylowy. Zastanawiam się jeszcze, czy użyć soli wapniowej czy też amonowejKwas salicylowy jest naturalnym regulatorem wzrostu i rozwoju roślin wpływającym na proces fotosyntezy, transpirację, pobieranie i transport jonów. Indukuje zmiany w anatomii liści i strukturze chloroplastów. Bierze udział w endogennym przenoszeniu sygnałów, pośrednicząc w obronie przed patogenami[5]. Odgrywa ważną rolę w reakcji odpornościowej roślin przejawiającą się produkcją białek związanych z patogenezą. Kwas salicylowy jest elementem nabytej odporności systemicznej, który umożliwia reakcję odpornościową w części rośliny innej niż ta zaatakowana przez patogen