Studnia abisynka czyli bez prądu( linki do budowy od podstaw)
Re: Studnia abisyńska do napędzania systemu zraszaczy.
Na to pytanie nikt chyba CI nie odpowie.
1. jeśli to studnia z pompą głebinową a nie ręczną to nie studnia abisyńska
2. jeśli to jednak abisyńska, to wydajność może będzie ok, ale brak wymaganego ciśnienia
3. wydajność studni nie jest zależna od głębokości. To miejscowe uwarunkowania hydrogeologiczne decydują jaką głębokość musi mieć studnia
4. wydajność musisz SAM określić, robiąc próbne pompowanie.
5. czy wydajność będzie wystarczająca zależy od ilości i rodzaju zraszaczy oraz ich układu (czy zraszacze rotacyjne, czy dookólne i ile sekcji) oraz od wydajności pompy.
6. jeśli studnia ma małą wydajność, to zwiększenie mocy pompy jest błedem. Pompę należy dobrać słabszą niż jest wydajność studni.
7. Do potrzeb należy dobrać odpowiedni zbiornik do gromadzenia wody i odpowiedni hydrofor który pozwoli nie tylko podać wodę w odpowiedniej ilości ale także utrzymać ciśnienie.
czyli jak widzisz, nawet przy małej wydajności studni można spokojnie zapewnić odpowiednią ilość wody. W końcu podlewanie to np. godzina przed świtem. a studnia może działać niezależnie.....
1. jeśli to studnia z pompą głebinową a nie ręczną to nie studnia abisyńska
2. jeśli to jednak abisyńska, to wydajność może będzie ok, ale brak wymaganego ciśnienia
3. wydajność studni nie jest zależna od głębokości. To miejscowe uwarunkowania hydrogeologiczne decydują jaką głębokość musi mieć studnia
4. wydajność musisz SAM określić, robiąc próbne pompowanie.
5. czy wydajność będzie wystarczająca zależy od ilości i rodzaju zraszaczy oraz ich układu (czy zraszacze rotacyjne, czy dookólne i ile sekcji) oraz od wydajności pompy.
6. jeśli studnia ma małą wydajność, to zwiększenie mocy pompy jest błedem. Pompę należy dobrać słabszą niż jest wydajność studni.
7. Do potrzeb należy dobrać odpowiedni zbiornik do gromadzenia wody i odpowiedni hydrofor który pozwoli nie tylko podać wodę w odpowiedniej ilości ale także utrzymać ciśnienie.
czyli jak widzisz, nawet przy małej wydajności studni można spokojnie zapewnić odpowiednią ilość wody. W końcu podlewanie to np. godzina przed świtem. a studnia może działać niezależnie.....
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 maja 2013, o 12:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rozumiem, czyli niedomagania studni zawsze mogę poprawić ratując się odpowiednim hydroforem, lub zbiornikiem na wodę. Wiem już tyle, że 40mm się nie sprawdzi bo takich pomp nie robią, które da się tam wcisnąć, więc chyba bym musiał iść w 100mm.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Chyba masz na myśli pompę głębinową, celowa taka pompa jest, gdy lustro wody jest nisko. A tak, to zwykły hydrofor i dodatkowy większy zbiornik Ci wystarczy, tylko musisz mieć dobry filtr i jeśli będzie on usadowiony w żwirowym podłożu wody powinno być pod dostatkiem. Zorientuj się jak głęboko jest u sąsiada lustro wody .
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 3 kwie 2014, o 16:46
Abisynka
Stałem się dumnym posiadaczem ogródka działkowego na warszawskim targowku, niestety nie posiadam dostepu do wody i jedynym rozwiazaniem jest studnia abisynka.Czy ktos wie jaki jest koszt wykonania takiej studni? Wiem, ze zalezy to glebokosci ale chcialbym zapytac o wasze doswiadczenia.
Re: Podlewanie ogrodu - pomocy
reginaldo74, wojciech1987 Studnia abisynka jest dobrym rozwiązaniem, koszt wiercenia 1 m (w cenie jest koszt rury) w okolicach Warszawy to około 70 zł. Koszt całej inwestycji zależy od głębokości.
Re: Tłok do abisynki, średnica 10cm
Średnice tłoków 100 mm mają bardzo stare pompy ręczne , teraz takich nie produkują tj. Uszczelki do nich o średnicy 100mm
Jakiś czas temu byłem w posiadaniu kilkunastu takich uszczelek ale na ten moment nie posiadam.
W ogóle , byłem w posiadaniu takich rozmiarów , wszytsko ze skóry bydlęcej :
65mm 70mm 75mm 80mm 85mm 90mm 100mm.
Bardzo nie typowe rozmiary , bo z bardzo starych pompy i nowych.
Rozeszło się jak świeże bułeczki.
Wypowiedż częściowo zmoderowana, pomid.
Jakiś czas temu byłem w posiadaniu kilkunastu takich uszczelek ale na ten moment nie posiadam.
W ogóle , byłem w posiadaniu takich rozmiarów , wszytsko ze skóry bydlęcej :
65mm 70mm 75mm 80mm 85mm 90mm 100mm.
Bardzo nie typowe rozmiary , bo z bardzo starych pompy i nowych.
Rozeszło się jak świeże bułeczki.
Wypowiedż częściowo zmoderowana, pomid.
Zapoznam się z Regulaminem Forum.
- ryszard b
- 100p
- Od: 18 mar 2011, o 22:51
Re: Tłok do abisynki, średnica 10cm
Zdzisio.
A wstawił byś fotki tej pompy popatrzył bym to może bym skojarzył bo w mojej okolicy bywają takie wiekowe pompy ale właściciele za nic ich nie chcą sprzedać .Podejrzewam że jak bym proponował kwoty ponad 1000zł>to może bym coś odkupił a tak
A wstawił byś fotki tej pompy popatrzył bym to może bym skojarzył bo w mojej okolicy bywają takie wiekowe pompy ale właściciele za nic ich nie chcą sprzedać .Podejrzewam że jak bym proponował kwoty ponad 1000zł>to może bym coś odkupił a tak
Kocham roslinki.Pozdrawiam Ryszard
Kopanie studni abisyńskiej.
Witam, posiadam działkę na której jest dużo wód podziemnych, więc postanowiliśmy wykopać studnię. Woda jest bardzo płytko, więc pomysł padł na studnię abisyńską, tymbardziej, że sąsiedzi też takie mają. Z tego co mi mówili to kopali świdrem dziure na tyle ile się da, a potem wbijali grubą rurę stalową ocynkowaną o długości 4m. Zastanawiam się nad jednym, przecierz jak wbijali tą rurę do ziemi to nie wchodziła do niej ziemia? Bardzo bym prosił, aby ktoś mi pokrótce opisał jak zrobić taką studnię.
Z góry serdecznie dziękuję, pozdrawiam.
Z góry serdecznie dziękuję, pozdrawiam.
Re: Kopanie studni abisyńskiej.
Studnia abisyńska wykonywana jest wyłącznie w gruntach piaszczystych ze względu na ryzyko uszkodzenia rury. Składa się z metalowej rury wyposażonej w dolnej części w filtr zakończony stożkiem, która jest wbijana lub wkręcana w grunt. Podczas montażu filtr może łatwo ulec uszkodzeniu. W takim wypadku należy wyciągnąć wszystko z gruntu, oczyścić, naprawić uszkodzenia i ponownie zagłębić rurę. Głębokość wbicia filtra powinna być tak dobrana, aby jego górna część nie zasysała powietrza podczas niskich stanów wody gruntowej.
Nie pamiętam,w którym wątku,pokazywałem ja wpuściłem w ziemię,gliniastą, rurę średnicy 200 mm
a długości 6 m.Przed wpuszczeniem rury,należy do dziury wody nalać,aby rura nie połamała się,
jak walnie o dno dziury.Poszukaj ,, dziura w ziemi.,,
a długości 6 m.Przed wpuszczeniem rury,należy do dziury wody nalać,aby rura nie połamała się,
jak walnie o dno dziury.Poszukaj ,, dziura w ziemi.,,
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 lip 2015, o 11:38
kopanie studni abisyńskiej cd.
Wywierciłem otwór na 9.5m w rurze osłonowej 110 po około 2 godz przerwy wybiło siwy piach 1.5m w górę, i nie mogę go odebrać, a lustro wody jest na 4m, wkładając szpilkę 8.5m próbowałem pompować, ale zaraz brakuje wody i szpic cały zabity takim szlamem.Co się dzieje?????
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
Re: kopanie studni abisyńskiej cd.
Zbudowałeś studnię głębinową, sądząc z opisu. Trafiłeś w jakieś iły nasiąknięte wodą, a warstwa wodonośna pewnie jest wyżej. Szczelna rura odcięła dopływ wody i masz jej tyle, ile się przesączy przez naruszona warstwę wodoszczelną. Obudowy robi się wtedy gdy pompę trzeba zagłębić w ziemię (studnia głębsza niż 10 m). Zwykłą abisynkę po prostu wkręca się w ziemię. Filtr zapobiega przedostawaniu się piasku do rury.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Tutaj jest mirzanowe dzieło http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ra+w+ziemi
a tu wątek o studni abisyńskiej http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... a#p4490936
i zapraszam do jednego z nich w celu kontynuowania dyskusji
a tu wątek o studni abisyńskiej http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... a#p4490936
i zapraszam do jednego z nich w celu kontynuowania dyskusji