Kobea i jej uprawa cz.3
Re: Kobea i jej uprawa cz.3
moniulica-a teraz na ciepły kaloryfer z pojemniczkiem, oczywiście wcześniej przykryj go bezbarwnym wieczkiem lub folia spożywczą a po ok 8 dniach pojawia się korzonki.
Pozdrawiam Bożena
-
- 500p
- Od: 2 kwie 2013, o 08:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No to super! Życzymy szybkich wschodówmoniulica pisze:A ja się od Was zaraziłam i też dzisiaj posiałam, mam nadzieję że nie za późno?

MONIA
Zapraszam:)
Zapraszam:)
Chciałam dzisiaj wyrzucić kubeczki, w których od siódmego stycznia nic nie urosło. Rozgrzebałam ziemię, a tam kiełki. 18 dni im zajęło podejmowanie decyzji!
A jedną kobea ni z gruszki, ni z pietruszki ( tj. gazanii), wyrosła wśród różowej gazanii. Zaczynam czuć się osaczona. Mam 21 siewek. Nie otwieram lodówki w obawie, że tam też będą.
A jedną kobea ni z gruszki, ni z pietruszki ( tj. gazanii), wyrosła wśród różowej gazanii. Zaczynam czuć się osaczona. Mam 21 siewek. Nie otwieram lodówki w obawie, że tam też będą.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 lut 2014, o 21:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Pozdrawiam, Monika.
Moja kobea wysiana 05.02 dopiero teraz coś nieśmiało kolanka pokazuje
. Lepiej późno niż wcale
.

Dorota
- Marmarelka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 gru 2013, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Janku! Cuda! Mi jeszcze niestety przyjdzie poczekać z uszczykiwaniem z tydzień, dwa
ale piękna roślinka, liście ma przepiękne oby tylko u mnie kwitła 

- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Podkleić możesz, ale pewności nie ma. Musisz obserwować! Ja wolałabym jednak oberwać i ukorzenić, ale rośliny cały czas nas zaskakują...Agrestowa pisze:Wysoko, blisko liścienia.
Czy wąski plaster dla alergików byłby strasznym barbarzyństwem?
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Moje kobeę dopiero co wypuszczają listek właściwy a siane były 1 lutego,fioletowe posieję 1 marca.
- renzal
Chwilkę bym się z tym zasilaniem wstrzymała, bo czasem mają taki zastój, ale jeśli już koniecznie, to mocno rozcieńczonym humusem. Młode siewki źle znoszą zasilanie.kropka2 pisze:Moje kobełki stoją w miejscu mają po jednij parze liści właściwych czy mogę je zasilić?

renzal pisze:Podkleić możesz, ale pewności nie ma. Musisz obserwować! Ja wolałabym jednak oberwać i ukorzenić, ale rośliny cały czas nas zaskakują...Agrestowa pisze:Wysoko, blisko liścienia.
Czy wąski plaster dla alergików byłby strasznym barbarzyństwem?
Podkleiłam wtedy, bo bałam się, że przy najmniejszym potrąceniu, urwie się do końca.
Dała radę. Rośnie, wypuszcza liście właściwe.
- renzal
To bardzo się cieszę! Takie żywotne te kobiałki!
Tylko żeby kwitły jeszcze odrobinkę wcześniej! Ja obserwowałam, że chowały kwiaty między domem i pergolą, więc postanowiłam w tym roku posadzić jedną (plan w przypadku wykiełkowania wysianych, bo chwilowo mam tylko jedną) w bardziej cienistym miejscu!
Ma ktoś może doświadczenia w tym temacie?

Tylko żeby kwitły jeszcze odrobinkę wcześniej! Ja obserwowałam, że chowały kwiaty między domem i pergolą, więc postanowiłam w tym roku posadzić jedną (plan w przypadku wykiełkowania wysianych, bo chwilowo mam tylko jedną) w bardziej cienistym miejscu!

Pokazała się pierwsza biała
Hmm. Moje rosły od strony południowej, wschodniej i północnej.renzal pisze: Ja obserwowałam, że chowały kwiaty między domem i pergolą, więc postanowiłam w tym roku posadzić jedną (plan w przypadku wykiełkowania wysianych, bo chwilowo mam tylko jedną) w bardziej cienistym miejscu!
Najbujniejsze były te południowe. Kwiaty miały faktycznie na dwie strony - było to widoczne przy obsadzeniu tarasu teściowej, ale nie zauważyłam żeby więcej ich było po stronie zacienionej.