Fikus Benjamina - formowanie (cięcie, przycinanie,przesadzanie)

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja obrywałam wszystkie listki i podwiązałam go do patyka. Prowadzić będę jeszcze troszkę do góry, bo chce mieć duże drzewko. ObrazekTen akurat jest zaplatany z trzech cienkich patyczków. Zaplatałam je jak były cieniutkie i teraz mi się wszystko zlało i wcale nie widać warkocza, tylko taką korę guzkową, ale ładnie to wygląda.
skarpy
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 wrz 2008, o 13:02

Post »

Świetnie to wygląda! Też tak chcę:) Mam pare pytań.

Powiedz mi czy teraz kiedy dopiero co kupiłem roślinkę moge zacząć robić z nią to co Ty robiłaś ze swoją?

Pisałaś o obrywaniu listków... Czy mam po prostu oberwać 3/4 listków z dołu i obrywać je do momemntu jaki Ty pokazałaś na zdjęciu?

Czy po oberwaniu listków te 4 cieniutkie pieńki które mam tez juuż mogę tak spleść? Czy kiedy to zrobić?

Czy mam rozumieć że tam gdzie nie ma już liści ( tak jak u Ciebie) na dole kwiatka już one tam nie wyrastają?

I może trochę późno zadaję to pytanie ale w sumie widze że znasz się na rzeczy. Ale powiedz mi jak dobrze chodować fikusa. Bo gdy go kupowałem to pani w sklepie powiedziała że nie jet to wymagająca roślina... A gdy poczytałem o tym na necie to mina mi się skrzywiła. Bo sporo problemów z nią jednak jest.
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Poczekaj moment idę zrobić fotkę,żeby Ci coś pokazać co zrobiłam!!
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam jeszcze jednego fikusa, który mi ciągle chorował. Pryskałam, przesadzałam, wycierałam mu listki, a o gadaniu to już nie wspomnę. I tak mnie to wkurzyło, że ogoliłam go.Powiedziałam, że go wyrzucę, ale zapomniałam o nim, bo ciągle mam coś do zrobienia tu i tam. Przypomniałam sobie, że muszę go na śmietnik wynieść, a on wypuszcza listki, jakby prosił, żeby go nie wyrzucać, i co ja mam zrobić. Zostawiłam biedaka i dałam mu ostatnią szansę. ;:5 jak jeszcze raz mi podskoczy to on już wie co go czeka. ;:112 ;:112 A teraz poważnie. Miałam malutkie szczepki i wsadziłam je do doniczki. Następnie pozostawiłam 3 łodyżki i je zaplotłam jak warkoczyk zawiązując je pod 3 listkami. Tak już prowadzę i co rusz jak wypuści nowe, to ja obrywam i zaplatam. Czasami jakiś listek się zawieruszy na dole, ale oberwij go i już.I tak już prowadź na jaką chcesz wysokość. :D

Obrazek Obrazek
skarpy
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 wrz 2008, o 13:02

Post »

Aha spoko. A jak juz zadecydujesz że taka wysokośc może byc to co? wtedy? Przecież nie można go w nieskończoność prowadzić w górę?
Awatar użytkownika
Caro
100p
100p
Od: 17 wrz 2008, o 14:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mi byłoby strasznie szkoda tak obcinać fikusa. Mam w domu takiego co ma ok.230 cm wysokości. Zawsze rósł sobie jak chciał, nigdy nie był przycinany i takie drzewo się z niego zrobiło
Obrazek
x--A-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 27 mar 2008, o 19:00

Post »

Bardzo ładny.
W takim razie ja też pochwalę się moim największym.
Ma już kilkanaście lat. Są to dwa główne pędy.

Obrazek
Iwkala
50p
50p
Od: 28 gru 2006, o 11:46

Post »

Czy fikusa beniaminka trzeba przycinac żeby się rozgałęział? Czy on tak sam z siebie będzie rósł?
To samo pytanie mam do fikusa sprężystego - ma na razie jeden pęd wys. ok. 60 cm - czy ucięcie czubka spowoduje jego rozkrzewianie?
ewka242
50p
50p
Od: 22 sie 2008, o 20:25

Zageszczenie bieniamina

Post »

mam pytanie dot. zagęszczenia beniamina.. chciała bym mianowicie zrobić z niego mała kulieczke zeby nie szedł w gore tylko sie zagęścił... powinnam koniecznie zaczekac do wiosny czy mogę już jakoś przycinać gałązki.. mimo ze jest zima całkiem ładnie rośnie i ma cały czas nowe listki..
a o to on :

Obrazek

teraz jest szerszy ale niestety nie mam możliwości zrobić aktualnego zdj. prosze o rady:)
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zdecydowanie bezpieczniej jest przycinać w marcu jak będzie intensywnie wegetował, obecne przyrosty są zbyt słabe by go ciąć. :D
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Przemku - niekoniecznie. Ja myślę, że jeżeli ma dobre warunki (a chyba ma bo przecież "ładnie rośnie") to można go delikatnie poprzycinać - przynajmniej od góry, skracając mu niektóre gałązki o 3-4-5 liści. Rzeczywiście pora nie jest zbyt odpowiednia, ale to roślina domowa i nic jej po takim zabiegu nie będzie, najwyżej nowe liście będą mniejsze ale powinien się bardziej rozkrzewić.
Rzeczywiście, szkoda, że nie dałaś aktualnego zdjęcia.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeśli mówimy o dwóch cięciach baniamina to najlepiej jest go delikatnie przyciąć w sierpniu nim zaprzestanie wegetacji a bardziej drastycznie przycinamy w marcu, teraz beniamin nie powinien w ogóle prawie rosnąć a tym bardziej nie powinien dostawać nawozu i normalnych letnich dawek wody, poczytajcie w naszej Encyklopedii jakie fikusy powinny mieć zapewnione warunki w okresie powegetacyjnym a zrozumiecie że nie powinny być cięte nawet jeśli rosną intensywnie a to że rosną oznacza że nie zostały wprowadzone w stan odpoczynku powegetacyjnego co z czasem skutkuje słabszymi przyrostami i bardziej wiotkimi gałązkami oraz całą masą cieniutkich, wiotkich gałązek wewnątrz korony co nie wygląda ładnie jeśli chcemy formować beniamina. :D
Awatar użytkownika
DARK TEMPLE
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 gru 2008, o 16:13

Post »

Trzeba przycinać ,lub obrywać końcówki pędów wtedy będzie się rozgałęział.
Pozdrawiam sercowych, roślinożerców wzrokowych.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”