Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników

Post »

Sylwia, z twojego opisu wnioskuję, że ty nie podkiełkowywałaś nasion ale hodowałaś siewki na wacie ;:oj . Czyli taka odmiana hydroponiki. Nie dziwię się, że miałaś kłopoty. Nasionka zdejmujemy z wacika, papieru, chusteczki, jak mają 1-3 mm. Tam jeszcze nie ma co wrastać w podłoże. Takie nasionko przenosimy do pojemnika wypełnionego ziemią - podłożem do kiełkowania i albo umieszczamy w dołkach i zasypujemy, albo kładziemy na wierzchu i przysypujemy ziemią. Nic nie ma prawa się odłamać, czy źle rosnąć z powodu braków żywieniowych ;:108 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

A już myślałem że jakoś źle fakty kojarze :D Również pomyslalem o pomyłce kiełkowania z uprawą hydroponiczną. Kiełkowanie na wacikach(jak wspomniała powyżej jode22) ma za zadanie tylko i wyłącznie szybsze i kontrolowane, (bo widzi się czy nasionko kiełkuje) kiełkowanie nasionka. Gdy tylko pojawi się kiełek takie nasionko wędruje do ziemi :)
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

Pierwszy raz podkiełkowuję nasiona pomidorów i papryk.Ułożyłam je na chusteczkach higienicznych.
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jakie jest właściwie sens tej operacji??
Awatar użytkownika
offca11
200p
200p
Od: 4 mar 2013, o 07:47

Post »

Patrz 2 posty powyżej.
Pozdrawiam Mateusz
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42

Post »

Dwa posty wyżej jakoś są dla mnnie nieprzekonywujące, czemu to miałoby być szybciej? lepiej dać od razu do podłoża w którym ma rosnąc a na taki kiełek to trzeba chuchać i dmuchać, uszkodzić przy sadzeniiu, przechłodzić, wysuszyć, w takiej doniczce są bardziej stabilne warunki.

-- 27 lut 2014, o 10:33 --

Można uszkodzić przy sadzeniui , wysuszyć itd.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jeśli chodzi o mnie, to jest to dla mnie duże ułatwienie. Mając mało nasion jakiejś ważnej dla mnie odmiany, wolę stworzyć odpowiednienie warunki do kiełkowania nasionku, które łatwiej mi stworzyć na waciku, niż w ziemi. Po za tym widzę czy kiełkuje czy nie :) Gdy ktoś ma dużo nasion, to wg mnie wcale nie musi tego robić, przynajmniej w kwestii pomidorów. Papryki mają różne czasy kiełkowania i tu kiełkowanie na wacikach może również pomóc. Odmian których nasion mam dużo nie będę kładł na waciki.
Z drugiej strony, nikt nikogo do kiełkowania na wacikach nie zmusza, jest to swego rodzaju alternatywa i tyle. Jeśli Tobie wszystkie nasionka ładnie kiełkują, to po co sobie głowę zawracać innym sposobem, skoro Twój dla Ciebie jest sprawdzony i dobry :wink:
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A w szczególności tak jest przy nasionkach z Akcji. Np. wymieniając się prywatnie z jedną osobą dostałam jedno nasionko cennej odmiany pomidora (bo sama miała tylko dwa). Jakbym normalnie posiała do ziemi, to chyba bym zawału dostała czekając czy wykiełkuje czy nie ;:oj :;230 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 gru 2011, o 07:54

Post »

"Ogromną zaletą tego zabiegu jest skrócenie czasu i wyrównanie kiełkowania i wschodów oraz zwiększenie tolerancji na obniżone temperatury podczas kiełkowania (u gatunków ciepłolubnych np. pomidora, ogórka)"

dalszy ciąg i więcej informacji odnośnie korzyści z podkiełkowywania tutaj: http://www.ogrodinfo.pl/warzywa-polowe/ ... elkowane/2
Zielonym do góry!!!
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Jeśli wysiewa się do kuwety jeden rodzaj nasion, nie ma problemu. Raczej wschodzą równo i wtedy można je przenieść spokojnie z miejsca o wyższej temperaturze do niższej, co jest niejako obowiązkowe jako, że nie jest tajemnicą to, iż należy obniżyć temperaturę po wschodach siewek. Jeśli posiejemy kilka odmian do jednej kuwety nie ma siły by nasiona wszystkich odmian wykiełkowały na rozkaz w jednym czasie. I co wtedy począć ?. Dać do chłodnego miejsca czy nie ?. Jeśli nie damy, to te wcześniejsze siewki wybiegną, jeśli damy- to te, które nie wzeszły, mogą już nie wzejść wcale. Jeśli ktoś wysiewa kilkanaście, ba, kilkadziesiąt odmian, to siejąc je do osobnych pojemników nie ma szans pomieścić się z tym w mieszkaniu.
Gdyby to nie był wygodny sposób na uprawę rozsad nie byłby tak masowo stosowany przez forumowiczów.
Malkontenci i kontestatorzy zawsze mają wybór.
cocojumbo
50p
50p
Od: 16 maja 2011, o 13:55

Post »

Mam pytanie co do skiełkowanych nasion papryki. Otóż te, które postawiłem na waciki dwa dni temu już puściły kiełki (sweet banana i beros), inne jeszcze nie. Czy umieszczając je w ziemi postępuje analogicznie jak z normalnymi nasionami, czy warstwa ziemi przykrywająca nasiona ma być mniejsza?
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

A niby dlaczego mniejsza ?.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tak jak napisałeś postępujesz analogicznie, czyli tak sano jakbyś kładł nasionko bez kiełka w ziemię :)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”