Tworząc ogród spełnionych marzeń...

Zdjęcia naszych ogrodów.
ziumeczka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 14 sty 2013, o 19:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nowości 2013 r. w moim ogrodzie.Tykwa,kiwano,achocha...

Post »

Witaj myudah, naprawdę polecam tykwy jako rośliny ozdobne ( jak rosną - zachwycają swą egzotyką ), jak i użyteczne ( gdy można z nich zrobić różne rzeczy typu lampy, szkatułki, karmniki dla ptaków, wazony... ).
U mnie dojrzały i zdrewniały jedynie "MISY" i "JABŁKA". Poszperam w swoich notatkach i podam pełne nazwy. Pozostałe dwie odmiany rosły super ale nie zdrewniały i co za tym idzie, nie można z nich nic zrobić. W zeszłym roku już u nas na pomorzu, któregoś tam października pojawiły się przymrozki. Zmuszona byłam zerwać wszystkie tykwy jakie rosły, ponieważ tykwa nie znosi mrozu. Szkoda tylko, że ten mróz nie mógł poczekać choć miesiąc:) Mam nadzieję, że w tym roku będzie lepiej z pogodą.
Co do sadzenia - posiałam w małych doniczkach po jednym nasionku na początku maja - około 5-tego. (Wcześniej moczyłam nasionka na mokrej wacie w ciepłej kuchni na parapecie - około 48 h.) Doniczki trzymałam na poddaszu przy oknie - temperatura nie była za wysoka - poddasze nie jest ogrzewane. Po 15-tym maja wystawiłam doniczki do szklarni i pod koniec maja wsadziłam do gruntu. Roślinki już miały liść właściwy.
W razie czego pytaj. pozdrawiam.
x-m-h
---
Od: 3 gru 2013, o 11:31

Post »

U mnie było napisane: Tykwa maczuga. Znaczy, że co? Maczugi będę miała? :roll: Jeśli tak, to co z nich można zrobić? Lampka pewnie odpada...
ziumeczka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 14 sty 2013, o 19:44

Post »

Raczej to będzie taki kształt tykwy, jaki mąż mój koruje na zdjęciu. Z takich tykw można robić lampy, ale wiszące. W sieci restauracji Sphinx mają podobne lampy nad stolikami.
Awatar użytkownika
joannamm
500p
500p
Od: 27 lut 2013, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czy ten brązowy kolor tykw jest naturalny? One takie po wyschnięciu się robią czy są czymś pokrywane?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”