Rodzynek brazylijski(PhysalisPeruviana),miechunka pomidorowa i in. Cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rodzynek brazylijski, miechunka pomidorowa i inne
Na podstawie takiej siewki nikt nie jest w stanie powiedzieć, czy to Aunt Molly czy nie - ba, ciężko by było powiedzieć, czy to nie pomidor czasem...
Po czym wnosisz, że będa wysokie? Na tym etapie wzrostu naprawdę się tego nie da określić po wyglądzie.
Co do nasion z Vilmorinu, to w opisie podają, że "Rośliny dorastają do dwóch metrów wysokości i są rozłożyste, więc wymagają dużo miejsca wokół siebie" - wiec to na peno nie Aunt Molly, niestety.
Obawiam się, że obecnie wszystkie nasiona w naszych sklepach to ten wysoki gatunek. I mówię to z doświadczenia - wysokie rosną i owoce nie zdążają dojrzeć.
Po czym wnosisz, że będa wysokie? Na tym etapie wzrostu naprawdę się tego nie da określić po wyglądzie.
Co do nasion z Vilmorinu, to w opisie podają, że "Rośliny dorastają do dwóch metrów wysokości i są rozłożyste, więc wymagają dużo miejsca wokół siebie" - wiec to na peno nie Aunt Molly, niestety.
Obawiam się, że obecnie wszystkie nasiona w naszych sklepach to ten wysoki gatunek. I mówię to z doświadczenia - wysokie rosną i owoce nie zdążają dojrzeć.
Zielonym do góry!!!
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja właśnie kiełkuję nasiona kupne rodzynka brazylijskiego (physalis peruvana). Nasiona są z Decory z marketu. Na opisie pisze, że są do 1 metra wysokie. Jestem ciekawa jak z nimi będzie. Tak was czytając zamarzyłam o tym niskim, a dostępny był tylko ten- teraz jestem ciekawa jakie będą owoce z niego i czy dojrzeją.
Tak sobie czytam o tych wysokich i niskich rodzynkach, gdyż znalazłem w szafce nasiona z PNOS'u. Na opakowaniu jest napisane, że ta odmiana (Golden Berry) osiąga wysokość 40-50 cm, więc kwalifikuje się raczej jako "niska" .
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
-
Na mojej nie pisze niestety co to za odmiana. Wysokość nie jest aż tak ważna, chciałabym jednak by dojrzały owoce i były bardziej słodkie niż kwaśne. Nie jadłam nigdy rodzynka brazylijskiego - poczytałam o nim tu na forum i teraz testuję
- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
Ja miałam niskiego - jest słodziutki i w tym roku zamarzyłam o konfiturze z niego...
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
-
Agulka jak mój będzie mało słodki to się o nasionka uśmiechnę. Chyba, że jeszcze jakiś inny znajdę nasiona, chociaż markety zwiedziłam, więc wątpię.
Jestem niesamowicie ciekawa jak mi pójdzie z hodowlą ;) Jeszcze muszę poszukać czy on woli półcień czy słoneczne stanowisko, by mu miejsce zrobić. Chociaż może najpierw niech wykiełkuje może...
Jestem niesamowicie ciekawa jak mi pójdzie z hodowlą ;) Jeszcze muszę poszukać czy on woli półcień czy słoneczne stanowisko, by mu miejsce zrobić. Chociaż może najpierw niech wykiełkuje może...
Dzis w praktikerze widzialem nasionka dwoch firm: decora i gartenland. Niestety oba mialy wpisana wysokosc ok. 1m, wiec chyba to tez nie niska odmiana... Co do firmy PNOS, to chyba wlasnie tej firmy kupilem rok temu i wyrosly mi z nich miechunki pomidorowe, ale byc moze byla to jednorazowa pomylka tej firmy.
-
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
Niestety, Golden Berry z PNOS-u wysokie rosną. I nie zdążają dojrzeć przed przymrozkami.
Zielonym do góry!!!
- edysqa
- 200p
- Od: 18 lut 2013, o 21:14
- Kontakt:
A czy miechunkę można pod folią z pomidorami posadzić?
- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
Pewnie, że można, ale po co ? Rodzynek bardzo dobrze radzi sobie w gruncie, a folię lepiej przeznaczyć na co innego
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
- edysqa
- 200p
- Od: 18 lut 2013, o 21:14
- Kontakt:
Myslalam o sytuacji kiedy nie zdążą dojrzec w grucie moze pod folia by dojrzały szybciej. Zakładając oczywiście ze ma się miejsce ;-)
- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
Jeśli masz odmianę niską to nie masz się czym przejmować Ona posiana teraz zaczyna bardzo szybko owocować. Będzie tyle tych owoców, że hohoho
Pozdrawiam Marek