Begonie z nasion cz.1
- kajko278
- 500p
- Od: 20 sty 2013, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Begonie z nasion
Ale faktycznie ruszyły. Ja dopiero dzisiaj pikowałam te maluchy. To była masakra , to jest robota dla chirurga a nie dla ogrodnika i to jeszcze z zamiłowania. To efekt mojej męczarni
.Wyszły mi cztery takie paletki po 66 oczek. Ja chyba otworzę ogrodniczy
-- 28 lut 2014, o 16:48 --
Dodam że z jednej paczki nasion za 2,60
.Wyszły mi cztery takie paletki po 66 oczek. Ja chyba otworzę ogrodniczy
-- 28 lut 2014, o 16:48 --
Dodam że z jednej paczki nasion za 2,60
Moja działka na Kaszubach
KARINA:-)
Więc i ja dołączę do grona waszego jeśli można. Jestem załamana jak zobaczyłam jakie to maleństwa poschodziły te begonie.To takie maleństwo do tego strasznie gęsto mi zeszły .Jest łąka zielona ale ciężko zobaczyć co to jest nie wiem czy czekać jeszcze zanim to rozdzielę. Jak się przyjrzę - wpatrzę to widać chyba kolejne listeczki ale to przez lupę trzeba patrzeć
zapraszam do mojego wątku kwiatowego
Mój taras tego lata zapraszam
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Ja dopiero dziś będę pikować, bo dopiero sensownie duże są Na szczęście siew był w miarę rzadki, więc spokojnie sobie mogły rosnąć
Tak było 12.02
A tak wczoraj
Tak było 12.02
A tak wczoraj
- kajko278
- 500p
Ale te wasze Begonie rosną jak na drożdżach, mam nadzieję że moje teraz też ruszą bo cały czas miałam wrażenie że stoją w miejscu
Ja w szoku jestem jakie macie już duże begonie .Moje dzisiaj udało mi się rozsadzić ,ale są chyba takie jak KAJKO. Moje takie maleństwo że ciężko mi było to wydziubdziać .Zobaczę czy coś z tego wyjdzie. Nie miałam pojęcia że begonia to taki maczek ,pierwszy raz ich wysiałam .Mój chłop się ze mnie śmieje że w sezonie piękne wielkie sadzonki po 2 zł kupuję się a ja głowę zawracam i nic z tego nie będzie, ale ja mu pokażę że wychoduję piękne kwiaty i jaka satysfakcja z własnej chodowli- nieoceniona
- amarylis384
- 500p
- Od: 5 sty 2014, o 18:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ANTENKA satysfakcja z tego że swoje, to najważniejsza rzecz dla ogrodnika. Pikuj małymi kępkami, będzie szybciej. Zobaczysz, że po pikowaniu zaczną szybko rosnąć. Drugie pikowanie to już "pikuś". Powodzenia i pozdrawiam
I włąsnie tego się trzymasz dla mnie najważniejsza jest przyjemność z tego co robię .Pewnie że można kupić piękna sadzonkę czy kwiatka,ale dla mnie ważniejsze żeby to było swoje przeze mnie wychodowane .Amarylis często spotykamy się na wątkach widzę że mamy podobne gusta
Obserwuję z podziwem Twoje sadzonki.Dziunia87 pisze:Ja dopiero dziś będę pikować, bo dopiero sensownie duże są Na szczęście siew był w miarę rzadki, więc spokojnie sobie mogły rosnąć
W przyszłym roku też spróbuję wysiać begonie.
czy one będą kwitły dużo później od "kupnych"?
Własny wysiew jest dla nie argumentem ekonomicznym - przestrzeni do obsadzania mi nie brakuje.
- amarylis384
- 500p
ANTENKA też zauważyłam, że odwiedzamy te same tematy, to miłe. Udanych "parapetowych kwiatków"
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Jakoś tak mi zeszło, że dopiero dziś przepikowałam moje begonie Były na tyle duże, że nawet sprawnie to poszło. Zdziwiłam się, że siewki mają mały system korzeniowy w stosunku do tak dużych liści.. no ale to mój "pierwszy raz" z begoniami, więc dopiero je poznaję
Rozsada tuż przed pikowaniem
A tu już po Nie wszystkie siewki przepikowałam, kilka najmniejszych zostawiłam w pierwotnej tacce i jedynie podsypałam je warstwą świeżej ziemi
Rozsada tuż przed pikowaniem
A tu już po Nie wszystkie siewki przepikowałam, kilka najmniejszych zostawiłam w pierwotnej tacce i jedynie podsypałam je warstwą świeżej ziemi
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piękne
- amarylis384
- 500p
DZIUNIA bardzo ładne sadzonki. Zobaczysz po pikowaniu jak szybko będą rosły.
AGRESTOWA pytałaś się o ile później kwitną begonie z własnego siewu. Wysiane w połowie stycznia, pikowane dwukrotnie i zasilane - to w maju na niektórych masz już kwiatki, a reszta szybko dogoni. Pierwsze dni czerwca pełny kwiat na wszystkich.
Pozdrawiam
AGRESTOWA pytałaś się o ile później kwitną begonie z własnego siewu. Wysiane w połowie stycznia, pikowane dwukrotnie i zasilane - to w maju na niektórych masz już kwiatki, a reszta szybko dogoni. Pierwsze dni czerwca pełny kwiat na wszystkich.
Pozdrawiam
- kajko278
- 500p
Dziunia87 jakie masz gigantyczne sadzonki w porównaniu do moich .Moje też już po pikowaniu ruszyły ale Twoje to kolosy. BRAWO!!