Siew sasanki
- wisia7
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2012, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Siew sasanki
Siałam sasankę i wiosną i jesienią, wschodziły w obydwu terminach. Z tym , że te siane wiosną ,nadawały się jesienią do wsadzenia do gruntu, a siane jesienią przetrzymuję w chłodnym pomieszczeniu i wysadzę je do gruntu dopiero na wiosnę.
Pozdrawiam
-- niedziela, 2 lut 2014, 13:59 --
Patrycja ,ja na Twoim miejscu wysiałabym teraz, im dłużej leżą nasiona sasanki, tym mniejszą mają zdolność kiełkowania.
Pozdrawiam
-- niedziela, 2 lut 2014, 13:59 --
Patrycja ,ja na Twoim miejscu wysiałabym teraz, im dłużej leżą nasiona sasanki, tym mniejszą mają zdolność kiełkowania.
Ja jeśli jest taka potrzeba sieje nasiona zaraz po zbiorze. Sieje do gruntu zaznaczam miejsce i zapominam
już we wrześniu pojawiają się wschody i tak zimują do wiosny, wiosną w miarę potrzeby albo rozsadzanie na działkę, albo doniczkowanie.

-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
dziękuję Wam
Sieję wiosną w takim razie.

- piortkowice
- 1000p
- Od: 13 sty 2013, o 11:22
W takim razie ja też sieje teraz do doniczki i przesadzę wiosną do gruntu 

- kajko278
- 500p
- Od: 20 sty 2013, o 17:32
Wczoraj kupiłam nasiona sasanki z firmy W.LEGUTKO i tam pisze wysiew kwiecień/maj na rozsadnik lub pod osłony lub jesienią wprost do gruntu. Niestety ja niecierpliwy człowiek jestem i wysiałam je w pojemniki i na parapetTomek_Os pisze:To ja mam niezłą zagwozdkę, kupione nasiona mają kompletnie różne terminy siewu, możecie mi to wyjaśnić?
Poszukałem w necie i wg tego co się dowiedziałem nazwa anemone pulatilla i pulsatilla vulgaris są tożsame i to jest ten sam gatunek.

Moja działka na Kaszubach
KARINA:-)
-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 11:33

A sasanki wysieję chyba obie w kwietniu, nie przejmując się za bardzo że na jednej jest wysiew we wrześniu. Przemrożę w lodówce te z września, może to o to chodzi

Pozdrawiam.
- kajko278
- 500p
- Od: 20 sty 2013, o 17:32
Ja właśnie o tym samym pomyślałam że w tym wrześniowym wysiewie chodzi o naturalną stratyfikację nasion. Pozdrawiam
Moja działka na Kaszubach
- mamafrania
- Od: 13 paź 2011, o 13:50
Ja nie siałam jesienią sasanek, więc musiałam je przechłodzić w lodówce.Część nasion wymięszałam z ziemią i w lodówce czekam na kiełki.Kilka posiałam też w pojemniczek i na parapet.Przymierzam się do kolejnych pudełeczek
.

- piortkowice
- 1000p
Jak Wasze sasanki? Wschodzą? u mnie pusto

-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Moje sasanki wysiane 6 lutego dzisiaj zaczęły się przebijać przez warstwę perlitu. Po 4 tygodniach w ciepełku miały powędrować na dwór ale w takim układzie potrzymam je w domu.
- piortkowice
- 1000p
Przemek jak ja Ci zazdroszczę... U mnie klapa z sasankami i petunią w tym roku

-
Nareszcie doczekałem się swoich długo oczekiwanych nasion sasanek. Jutro czas na wysiewy. Pulsatilla vulgaris 'Papageno', P. vulgaris 'Rote Glocke', P.albana var. flavescens i P.alpina 'Sulphurea'. Zacznie się miesięczne oczekiwanie.
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Piotrkowice u mnie też sasanki nie wzeszły.
Ale daje im jeszcze szansę, dopiero półtora tygodnia w ziemi są - na parapecie oczywiście
Ale daje im jeszcze szansę, dopiero półtora tygodnia w ziemi są - na parapecie oczywiście

Pozdrawiam Kaśka
-
minia821 Sasanki siane zimą mogą dość długo wschodzić. Jeżeli nie wykiełkują Ci w ciągu 1 miesiąca w mieszkaniu to wystaw doniczkę z nasionkami na dwór na kolejny miesiąc. Powinny wykiełkować.
Nasiona sasanki wysiewałam po zbiorze i nigdy nie miałam problemu, zawsze miałam mnóstwo sadzonek, jedynie był problem , gdzie to wysadzić 

Pozdrawiam Bożena