Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)
Re: Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)
msk83
Przegapiłem twój post, ja bym dał na taką powierzchnię dwie świetlówki kompaktowe 15-18 wat albo jedną podłużną 40 wat, ja stosuję zwykłe świetlówki temp. barwowa 2700, chociaż optymalnie byłaby np. 6000 30 centymetrów nad roślinami, a jeśli chodzi o wynoszenie na zewnątrz to ja mam małą folię od południowej strony wysokości około pół metra i jak świeci słońce to mam od 18 do 20 stopni , ale twoje są jeszcze bardzo małe i łatwo było by je przechłodzić więc chyba lepiej faktycznie ,żeby zostały w domu.
Przegapiłem twój post, ja bym dał na taką powierzchnię dwie świetlówki kompaktowe 15-18 wat albo jedną podłużną 40 wat, ja stosuję zwykłe świetlówki temp. barwowa 2700, chociaż optymalnie byłaby np. 6000 30 centymetrów nad roślinami, a jeśli chodzi o wynoszenie na zewnątrz to ja mam małą folię od południowej strony wysokości około pół metra i jak świeci słońce to mam od 18 do 20 stopni , ale twoje są jeszcze bardzo małe i łatwo było by je przechłodzić więc chyba lepiej faktycznie ,żeby zostały w domu.
- Karolcia
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 paź 2007, o 15:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bee,Tomku bardzo dziękuję na informację.
Pozdrawiam Magda
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
msk83, te twoje pomidory są za nisko - rama okienna zabiera sporo światła . Podłóż coś pod pojemnik a od strony pokoju jeszcze jakąś listewkę, żeby je pochylić w stronę okna
Tak też myślałam, żeby je na czymś postawić wyżej, tak też zrobię, dzięki za podpowiedź powiesiłam też folię aluminiową na firance, żeby światło odbijało.
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
Witam
Dziś sieję pomidorki i mam pytanie. Czy ich nasiona potrzebują do wykiełkowania światła
Dziś sieję pomidorki i mam pytanie. Czy ich nasiona potrzebują do wykiełkowania światła
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie, oczywiście że nie potrzebują światła.
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
O, to świetnie Dziękuję Comciu za szybką odpowiedź
- kalafior
- 100p
- Od: 27 lut 2014, o 12:15
Nasiona nie potrzebują ale jak już liścienie będą na wierzchu koniecznie wystaw na słoneczny parapet.
Pozdrawiam Tomasz
- max2
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 kwie 2013, o 00:55
Witam forumowiczów !
Skoro zaczynamy wysiewy naszych ulubionych roślinek takich jak pomidorki to jaką ziemię polecacie,podpowie ktoś
Pozdrawiam
Skoro zaczynamy wysiewy naszych ulubionych roślinek takich jak pomidorki to jaką ziemię polecacie,podpowie ktoś
Pozdrawiam
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Max szukaj wątku o podłożu do wysiewu.
- piotrek7725
- 200p
- Od: 20 cze 2012, o 22:28
Cześć i ja się odezwę w tym wątku
Mam już przygotowane podłoże jutro wysiewam pomidorki
Odmiany jakie będę wysiewac to:
Henryka Malinowa
Malinowy Warszawski
Corazon
Carmello
Cornabel
I takie pytanie, Henrykę miałem rok temu pięknie owocowała, ale tych 4 ostatnich jeszcze nie miałem, ma ktoś jakieś zdanie na temat tych 4 ostatnich odmian?
Mam już przygotowane podłoże jutro wysiewam pomidorki
Odmiany jakie będę wysiewac to:
Henryka Malinowa
Malinowy Warszawski
Corazon
Carmello
Cornabel
I takie pytanie, Henrykę miałem rok temu pięknie owocowała, ale tych 4 ostatnich jeszcze nie miałem, ma ktoś jakieś zdanie na temat tych 4 ostatnich odmian?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Carmello kiedyś był w porządku, ale w ostatnim sezonie za namową rodziny wsadziłem trochę. To wielka porażka; miękki, zielona piętka i pękający.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Ja pierwszy raz sadzę pomidory. Mam Malinowy Warszawski. Na 4 nasiona wykiełkowały 3 w tym 1 wygląda nieciekawie ale 2 pozostałe wyglądają dobrze Sadziłem 15 lutego, wysokość teraz około 5cm, nie wiem czy to ok jak na pomidora.
Mam pytanie, ponieważ mam sprzeczne informację. Wiem, że mógłbym doczytać na tym forum ale zajęłoby mi przebrnięcie przez wszystkie tematy trochę czasu a sprawa może być pilna...
Moje pomidory już są takie:
Kiedyś robiłem już sobie notatki z pomidorów na komputerze ale teraz nie umiem znaleźć pliku, w którym to zapisałem a mam mętlik w głowie bo z tego co wiem to pomidory trzeba przesadzać jak już mają 2 liście właściwe, u mnie już większość je ma. Z drugiej strony mam informację, że takie pomidory przesadzamy dopiero jak będą miały z 15cm wysokości ale szczerze mówiąc nie widzi mi się to. O ile dobrze wiem to pomidory można 2 razy przesadzić przed daniem na grunt. Pierw chyba do takiego małego kubeczka jednorazowego 200ml a później do kubka 400ml.
Pytanie czy przesadzać już je teraz do kubeczka 200ml? A może radzicie jeszcze poczekać i od razu do 400ml? Przepraszam za takie pytanie i z góry dziękuję za odpowiedź.
Mam pytanie, ponieważ mam sprzeczne informację. Wiem, że mógłbym doczytać na tym forum ale zajęłoby mi przebrnięcie przez wszystkie tematy trochę czasu a sprawa może być pilna...
Moje pomidory już są takie:
Kiedyś robiłem już sobie notatki z pomidorów na komputerze ale teraz nie umiem znaleźć pliku, w którym to zapisałem a mam mętlik w głowie bo z tego co wiem to pomidory trzeba przesadzać jak już mają 2 liście właściwe, u mnie już większość je ma. Z drugiej strony mam informację, że takie pomidory przesadzamy dopiero jak będą miały z 15cm wysokości ale szczerze mówiąc nie widzi mi się to. O ile dobrze wiem to pomidory można 2 razy przesadzić przed daniem na grunt. Pierw chyba do takiego małego kubeczka jednorazowego 200ml a później do kubka 400ml.
Pytanie czy przesadzać już je teraz do kubeczka 200ml? A może radzicie jeszcze poczekać i od razu do 400ml? Przepraszam za takie pytanie i z góry dziękuję za odpowiedź.