Mikrorozmnażanie roślin w domu
Re: Mikrorozmnażanie roślin w domu
Wczoraj wprowadziłem do kultur parę pąków storczyka i róży
Ciekawe co z tego wyniknie
O ile przeżyły
- mycie
- 10 s w alkoholu
- 6 min w ACE 1 część na 9 wody
- 30 min w 0,5% H2O2
- 15 min w 3% H2O2
- płukanie w sterylnej wodzie
Podeślę zdjęcia
Ciekawe co z tego wyniknie
O ile przeżyły
- mycie
- 10 s w alkoholu
- 6 min w ACE 1 część na 9 wody
- 30 min w 0,5% H2O2
- 15 min w 3% H2O2
- płukanie w sterylnej wodzie
Podeślę zdjęcia
-
- 200p
- Od: 10 maja 2013, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie uważasz że zaczynasz od trudnych roślin ? Ja gdzies mam zapisana fajna stronke na której za pomocą in vitro hodują .... no może lepiej nie będę tu pisać ;) jak chcesz to mogę podesłać. Bardzo fajnie tam tłumaczą . Ja osobiście zabierałem się za in vitro kilka miesięcy temu . Byłem już nieźle wciągnięty w temat, ale nie mam zbytnio gdzie to robić. Potrzeba spokojnego miejsca : / .
No od czegoś trzeba zacząć ja próbowałem się zabrać 5 lat temu
ale tak jakoś wyszło. Pożywkę i hormony miałem zakupione. Jednak nie spróbowałem. Chciałem najpierw zbudować sobie komorę laminarną ale na planach się skończyło.
W tym roku postanowiłem się zmobilizować i stało się
Ja podsyłam: Wykłady i ćwiczenia z roślinnych kultur in vitro
Też nie bardzo mam gdzie się bawić, jedyne rozsądne miejsce to kuchnia
ale dopiero jak reszta idzie spać
dlatego kończyłem koło 1 w nocy 
A tu moje pierwsze kultury po 2 dniach

Pęd z pąkiem bocznym róży
O ile ich nie uśmierciłem to zobaczymy co będzie dalej

W tym roku postanowiłem się zmobilizować i stało się

Bardzo będę wdzięcznyBelfedor pisze:jak chcesz to mogę podesłać. Bardzo fajnie tam tłumaczą .
Ja podsyłam: Wykłady i ćwiczenia z roślinnych kultur in vitro
Też nie bardzo mam gdzie się bawić, jedyne rozsądne miejsce to kuchnia

A tu moje pierwsze kultury po 2 dniach
Pęd z pąkiem bocznym róży
O ile ich nie uśmierciłem to zobaczymy co będzie dalej

-
- 200p
Przez Was znowu mnie ciągnie do in vitro .... . A mam taką dobrą, starą odmianę jabłonki do rozmnożenia ... .
Jakie hormony dawałeś ?

Jakie hormony dawałeś ?
Parę postów wcześniej pojawiło się 2mg IAA więc dałem, dałem też 6-BAP 1mg - tak bez uzasadnienia 
W książce wspomnianej już wyżej Rozmnażanie wegetatywne roślin ozdobnych M. Jerzy i A. Krzymińska
wydaje się być więcej informacji na temat stężeń hormonów i jakich używać

W książce wspomnianej już wyżej Rozmnażanie wegetatywne roślin ozdobnych M. Jerzy i A. Krzymińska
wydaje się być więcej informacji na temat stężeń hormonów i jakich używać
-
- 200p

W pierwszym etapie umieszcza sie tkanke na pożywce agatowej.
Przy równym stężeniu IAA (akusyna) i kinetyny (cytokonina) np. 2mgl/l nastąpilo rozrastanie się kalusa.
Po przeniesieniu kalusa na pożywke z dodatkiem 2mg/l IAA oraz 0,2 mg/l kinetyny różnicują sie korzenie.
Przy 0,02 mg/l IAA i 1 mg/l kinetyny różnicują się pędy.
Na tej podstawie można wywnioskować, że niski stosunek kinetyny do auksyny wywołuje u tytoniu wzrost korzeni, a niski stosunek auksyny do kinetyny- wzrost pędów.
Zna ktoś może jakiś sklep lub stronę, która zajmuje się sprzedawaniem np. pożywki?
Jedna strona ma teraz urlop w sierpniu a na allegro skończyła się aukcja. Będę wdzięczny za pomoc, chciałem się tym zająć teraz a straciłem możliwość pozyskania pożywki MS
Jedna strona ma teraz urlop w sierpniu a na allegro skończyła się aukcja. Będę wdzięczny za pomoc, chciałem się tym zająć teraz a straciłem możliwość pozyskania pożywki MS

- Eklo
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 sie 2011, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam, a jest jakis inny sposob odkazania niz szybkowar lub autoklaw?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
A ja jestem ciekawa co wam wyrosło już do tej pory z zastosowania tych metod? Pochwalcie się sukcesami.
- tom_mix
- 500p
- Od: 3 sie 2007, o 13:46
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Może jakieś wskazówki, coś więcej o budowę, poradnikiem typu "krok po kroku" bym nie pogardził. Też się do tego zabierałem, ale zadanie mnie przerosło niecoj__k pisze: Chciałem najpierw zbudować sobie komorę laminarną ale na planach się skończyło.
W tym roku postanowiłem się zmobilizować i stało się![]()

Jeśli robisz pożywki w słoikach możesz Tyndalizować, sprawdzone, żadnych zakażeń, nawet dwukrotna pasteryzacja się sprawdza.Eklo pisze:Witam, a jest jakis inny sposob odkazania niz szybkowar lub autoklaw?
Pozdrawiam
Pozdrawiam Tomek
-
- 200p
- Od: 30 kwie 2011, o 20:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ja kilka lat temu rozmnażałem rośliny i spośród bodajże 6 gatunków rozmnożyła się tylko muchołówka, ale z powodu zaniechania prac nad mikrorozmnażaniem muchołówka stała po tym, jak zlikwidowałem stanowisko doświetlania przez kilka dobrych tygodni na parapecie i "rosła" (pełno nowych roślin zaczęło się tworzyć na liściu), tak więc kwestia dokładności, sterylności i zakupu podstawowych urządzeń/odczynników.
Zdrowy styl życia, zdrowe odżywianie, jak długo żyć, domowe pieczywo - bezchemii.info