Wszystko, co ma nietypowe a ładne kwiatki, dobrzy ludzie nazywają "orchideą" lub "storczykiem".
O ile wiem jest to stosunkowo nowa rzecz w naszym handlu, ale po wpisaniu w google tej nazwy wyskakuje sporo informacji - nie podaję linka, bo to głównie strony firm sprzedajacych rośliny. Ale informacji dot. uprawy jest sporo.
Witam
Jak w tytule ja mam dywan z mazusa, ale nie jestem zadowolona bo przedostał się kiedyś na trawnik i teraz jest w min rośliną dominującą miejscami, jak chwast, Jak kwitnie owszem wygląda fajnie ale nic więcej pozytywnego o nim nie powiem
To jest mazus rozłogowy , właśnie go kupiłam i szukam jakie preferuje miejsca , Dobrze że dowiedziałam się ze lubi się rozłazić więc nie mogę go posadzić na skalniaku .. Ale mam dużo miejsca gdzie może rozłazić się do woli .. Między trawkami będzie mu dobrze .. Kwitnie naprawdę ślicznie ..
Późno sadzone pojedyncze sadzonki mogą wypadać dlatego w pierwszym roku zalecane okrycie jedliną. W kolejnych latach przy dużych kępach zawsze coś po zimie zostaje. Największe wypady są wtedy gdy zimą brakuje śniegu i dość mocno wieje .
Ładne. Jednak mnie chyba nie lubi. Trzy razy robiłam podejście i nic. Różni sprzedawcy, różne miejsca, ładne rozrośnięte sadzonki i nic. Po kilku tygodniach ani śladu.