Skrzydłokwiat,problemy z liśćmi

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Onak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2006, o 17:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Przemas pisze:A jak zbuntują się i nie chcą długo wydawać kwiatów to opryskuję je roztworem gibereliny i nie pozostawiam im wyboru jak tylko kwitnąć :lol:
Napisz proszę więcej o tym roztworze - jak możesz oczywiście. :)
Pozdrawiam! Karina
Na moim balkonie ;:173
Awatar użytkownika
Przemas
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 19 cze 2008, o 19:38

Post »

Gibereliny należą do regulatorów wzrostu i rozwoju roślin. Przeczytałem kiedyś w którejś z książek że stosuje się giberelinę A3 do indukcji kwitnienia skrzydłokwiatów. Więc postarałem się aby zdobyć taką fajną substancję i sporządzam sobie w domu roztwór i opryskuje roślinę. Prócz tego że kwity się pojawiają to trochę liście stają się większe :lol:
Awatar użytkownika
Onak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2006, o 17:58
Kontakt:

Post »

No prosze :) super! dzięki!
Pozdrawiam! Karina
Na moim balkonie ;:173
stanley151
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 wrz 2008, o 09:31

Post »

Witam,

Wiem, że to forum ogrodnicze, i przepraszam, że pytam o kwiata domowego(chyba, zresztą nie wiem), ale on umiera, a ja nie wiem co z nim zrobić.Nie rozumiem go i nie znam się w ogóle na kwiatach.Oto zdjęcia, jeśli można proszę o bardzo wyczerpujące odpowiedzi. Okno jest na północ.W pokoju jest sucho, wilgotność jest minimalna.Liście te czarne nie są ususzone.Dużo wody dostaje.Źle się nim opiekowałem.Przepraszam, trochę się pośpieszyłem z tym postem.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
stanley151
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ogólnie roślina nie wygląda jeszcze tak źle. Te czarne liście, czy czarne końcówki liści to właśnie z nadmiaru wody ! Te końcówki wytnij nożyczkami (ewentualnie całe liście). Za dużo podlewasz - daj mu przeschnąć przed kolejnymi podlewaniami. I oczywiście za suche powietrze. Doniczka stoi wysoko więc na podstawkę nasyp keramzytu lub chociażby żwirku i zalej wodą co zdecydowanie zwiększy wilgotność, oczywiście co jakiś czas uzupełniaj.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
stanley151
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję,

Końcówki obcięte, dwa liście także, ale proszę wytłumacz jak go przesuszyć, nie wiem jak to zrobić.Keramzyt można kupić w zwykłej kwiaciarni?
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Chodzi mi o to, że jak go podlejesz (mocno, woda wypływa na podstawkę) to potem następne podlewanie jak ziemia w doniczce przeschnie - wkładasz paluszek tak na centymetr w ziemię i jak sucho to znowu podlewasz. Keramzyt może w małych kwiaciarniach być niedostępny ale na pewno kupisz go w dużym hipermarkecie.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

I postaw go gdzie indziej na tej szafce ma za mało światła. :D
Awatar użytkownika
Maria2008
100p
100p
Od: 8 sie 2008, o 22:27

Post »

jaka ziemia dla skrzydłokwiatu? :wink:
x-C-j
---

Post »

Może być palmowa z dodatkiem drobnej glinki(może być zwykła glina) i piasku oraz niewielkiej ilości torfu. :D
Awatar użytkownika
Maria2008
100p
100p
Od: 8 sie 2008, o 22:27

Post »

czyli uniwerslana odpada :?
x-C-j
---

Post »

Możesz dać z domieszką pozostałych składników(ale bez torfu uniwersalna ziemia go już zawiera i to nawet zbyt dużo uważam) ale palmowa jest lepsza w składzie. :D
ank@
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 lis 2008, o 15:26

Post »

Witam,

Miesiąc temu kupiłam skrzydłokwiat - proszę o porade co sie z nim dzieje i jak powinnam go pielęgnować. Dodam, że ostatnio kwiatek strasznie zmarniał, liście żółkną (mają też brązowe plamy). Zauważyłam też, że liście nie są tak ciemne jak były kiedy kwiatek kupiłam. Kwiat nie stoi w bardzo jasnym miejscu.
Proszę o radę....

Obrazek Obrazek
x-C-j
---

Post »

Jak często podlewasz i jaka ilością wody, czy nawoziłaś roślinę jakimś nawozem? :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”