Co zrobić żeby nie rosły chwasty?
Trawa po wapnie - ile odczekać?
Ogród przeorany i posypany wapnem. Ile muszę odczekać przed posianiem trawy?
Gliniasta ziemia pod trawę
Ziemia w moim ogrodzie wygląda jak na fotce:
Te grudki to zbita ziemia z gliną, twarda jak kamień i jest tego mnóstwo. Urośnie na tym ładna trawa? Jaką najlepiej posadzić na gliniastym podłożu?
Te grudki to zbita ziemia z gliną, twarda jak kamień i jest tego mnóstwo. Urośnie na tym ładna trawa? Jaką najlepiej posadzić na gliniastym podłożu?
- xipe
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Miałem podobną, przez rok czasu przekopywałem ją ze skoszoną trawą. Wiosną kolejnego posiałem trawę (mieszanka dekoracyjna Diana) i wyszedł z tego rewelacyjny trawnik.
Możesz też rozluźnić ją dodatkiem grubego piasku (5cm), mielonej kory (8cm) i przekopać kilka razy; w nawiasie podałem ile trzeba nasypać.
Trawa z czasem sama rozluźni i użyżni podłoże poprzez obumieranie i rozkład korzeni.
Możesz też rozluźnić ją dodatkiem grubego piasku (5cm), mielonej kory (8cm) i przekopać kilka razy; w nawiasie podałem ile trzeba nasypać.
Trawa z czasem sama rozluźni i użyżni podłoże poprzez obumieranie i rozkład korzeni.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Przenoszę do sekcji ogólnej.
Tam właśnie znajdziesz porady jak, czym i kiedy poprawić strukturę swojej ziemi.
Tam właśnie znajdziesz porady jak, czym i kiedy poprawić strukturę swojej ziemi.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- anu-la
- 200p
- Od: 19 cze 2007, o 16:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj!
Te duże grudy gliny, pozornie bardzo twarde, jak są zupełnie suche to łatwo sie rozbijają na drobniutkie kawałeczki po uderzeniu odwrotna stroną motyki (tez miałam taka ziemie i zakładałam na niej trawnik) oczywiście dodanie piasku, drobnej kory czy trocin dobrze wpłynie na strukture takiej gleby. Trawnik da sobie na niej radę, gorzej bywa z rabatami, gdzie dłuższe deszcze wypłukują lżejsze składniki i na wierzchu znów pozostaje glina, taka ziemię warto zawsze czymś sciółkować, najlepiej drobna korą.
Pozdrawiam
Anu-La
Te duże grudy gliny, pozornie bardzo twarde, jak są zupełnie suche to łatwo sie rozbijają na drobniutkie kawałeczki po uderzeniu odwrotna stroną motyki (tez miałam taka ziemie i zakładałam na niej trawnik) oczywiście dodanie piasku, drobnej kory czy trocin dobrze wpłynie na strukture takiej gleby. Trawnik da sobie na niej radę, gorzej bywa z rabatami, gdzie dłuższe deszcze wypłukują lżejsze składniki i na wierzchu znów pozostaje glina, taka ziemię warto zawsze czymś sciółkować, najlepiej drobna korą.
Pozdrawiam
Anu-La
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Jeśli posadziłaś / posadziłeś trawę ozdobną typu miskant, czy mozga, to podlewaj tak, jak większość młodych bylin. Jeśli posiałeś / posiałaś trawnik, to zraszaj codziennie, jeśli deszcz nie zrobi tego za ciebie
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Priam
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Uważam że trawy mają duże zapotrzebowanie na wodę jest bardzo wysokie jednak szczególnie dotyczy to okresu wiosny kiedy trawy przechodzą intensywny wzrost. Trawnik powinien być nawadniamy, gdy ziemia wyschnie naokoło 5 cm (jednak jesienią przesuszenie trawy rzadko się zdarza). Dlatego też jesienią musisz wykazać się ostrożnością aby nie przelać trawnika bo jego korzenie zaczną ugniwać.
Myślę, że na początku trawnik może wymagać Twojej opieki jednak kiedy dobrze się ukorzeni, poradzi sobie w miarę sam
Myślę, że na początku trawnik może wymagać Twojej opieki jednak kiedy dobrze się ukorzeni, poradzi sobie w miarę sam