Oczarowana -nolina cz3
- nolina
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Oczarowana -nolina cz3
Mam pytanie do siejących .
Kupiłam zaprawę nasienną ,była tylko taka .
ZAPRAWA NASIENNA T75DS/WS Zwalcza choroby grzybowe.
Czy może taka być???? i jeszcze jak mam to zrobić ,może ktoś podpowie nigdy jeszcze nie zaprawiałam nasionek
Wiem, przynudzam ..............
Kupiłam zaprawę nasienną ,była tylko taka .
ZAPRAWA NASIENNA T75DS/WS Zwalcza choroby grzybowe.
Czy może taka być???? i jeszcze jak mam to zrobić ,może ktoś podpowie nigdy jeszcze nie zaprawiałam nasionek
Wiem, przynudzam ..............
- Martada
- Od: 17 mar 2013, o 19:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Może być
To będzie chyba ta różowa o ile się nie mylę a ja zaprawiam w następujący sposób:
Na plastikowej łyżce jednorazowej płuczę nasiona w wodzie utlenionej 3%(czasami zdarzają się niedokładnie wyczyszczone a nadtlenek dobrze odkleja pozostałości owoców) jak się chwilkę wybąbelkuje chusteczką jednorazową wyciągam wodę i lekko wilgotne nasiona wrzucam do fiolki, trochę zaprawy, trochę potrząsania i na substrat.
Nie wiem na ile zgodnie ze sztuką ale coś tam z reguły wyłazi
To będzie chyba ta różowa o ile się nie mylę a ja zaprawiam w następujący sposób:
Na plastikowej łyżce jednorazowej płuczę nasiona w wodzie utlenionej 3%(czasami zdarzają się niedokładnie wyczyszczone a nadtlenek dobrze odkleja pozostałości owoców) jak się chwilkę wybąbelkuje chusteczką jednorazową wyciągam wodę i lekko wilgotne nasiona wrzucam do fiolki, trochę zaprawy, trochę potrząsania i na substrat.
Nie wiem na ile zgodnie ze sztuką ale coś tam z reguły wyłazi
- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Ja mam też rożne doświadczenia, ale zauważyłam, że im bardziej się staram tym mniej mi wychodzi. Pierwsze posiane kaktusy, były w zwykłej ziemi, nabieranej z kretowiny bez zaprawy, bez dodatków i wzeszły wszystkie, co prawda pojawiły się glony ale większość przeżyła.
Przy kolejnych starałam się już bardziej, przy następnych zastosowałam już wszelkie możliwe środki: żwirek dla ryb, kilka razy prażony, zastosowałam chemie i zostały mi 2 noworodki
A najlepiej rosną te, których nasiona wysypałam z boku doniczki i przypomniałam sobie o nich jak już były widoczne
Przy kolejnych starałam się już bardziej, przy następnych zastosowałam już wszelkie możliwe środki: żwirek dla ryb, kilka razy prażony, zastosowałam chemie i zostały mi 2 noworodki
A najlepiej rosną te, których nasiona wysypałam z boku doniczki i przypomniałam sobie o nich jak już były widoczne
- popiolek69
- 500p
- Od: 22 paź 2011, o 22:11
Potwierdzam, metoda się sprawdza, też tak robię jak już nie chce mi się siać niektórych nasionnyskadu pisze:A najlepiej rosną te, których nasiona wysypałam z boku doniczki i przypomniałam sobie o nich jak już były widoczne
Pozdrawiam Konrad
Popiolek69 kilka moich maluchów
Popiolek69 kilka moich maluchów
- phoebs
- Od: 20 wrz 2008, o 01:20
super przedszkole
najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz, one przyjdą same...
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Wreszcie trochę cieplej ,słoneczko, oby tak dalej...kaktusiki powoli budzą się do życia i pokazują śliczne kwiatki
A u mnie nowości od Zuzy co prawda nie kaktusowe ,ale bliskie memu sercu
Haworthia reinwardtii var. kaffidriftensis
H. viscosa
H .cymbiformis variegata
Jest jeszcze Crassula moonglow ale to potem.
A u mnie nowości od Zuzy co prawda nie kaktusowe ,ale bliskie memu sercu
Haworthia reinwardtii var. kaffidriftensis
H. viscosa
H .cymbiformis variegata
Jest jeszcze Crassula moonglow ale to potem.
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ładne roślinki a już Haworthia reinwardtii var. kaffidriftensis - bardzo ładna!
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Henryk tak wiadomo - z klasą i konkretnie, jak zawsze. A mnie najbardziej ujęła H. cymbiformis, variegata w dodatku. Mój stosunek do tych roślin jest raczej znany, więc niech ślicznie rosną u innych. Oby zdrowo i u Ciebie rosły, bo przyjemne dla oka są bardzo!
- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Bardzo, bardzo ładne i nie tylko bliskie Twojemu sercu
-
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
No - wreszcie masz kropiastą kolumnę! Duża, na pewno się utrzyma! Co ciekawe, Zuza wspominała, ze swoją odmianę z łuseczkami (brevicula) wypatrzyła na all - oczywiście nie tak oznaczoną. Parę dni temu zajrzałam po raz pierwszy w tym roku na all i u stałego wystawcy była taka - za 5 zł - nikt nie licytował - fotka słaba, ale wyglądało to na 90% właśnie na brevicula!
- KwiAnna
- Od: 16 gru 2010, o 10:28
Haworthia reinwardtii var. kaffidriftensis suuuper, teraz tylko czekać aż się zacznie krzewić to dopiero będzie efekt
- Nadzieja
- Od: 3 sty 2012, o 14:18
Sieweczki extra
- emerald
- Od: 29 lut 2012, o 13:40
Faktycznie była na all mała breviculabebos pisze:No - wreszcie masz kropiastą kolumnę! Duża, na pewno się utrzyma! Co ciekawe, Zuza wspominała, ze swoją odmianę z łuseczkami (brevicula) wypatrzyła na all - oczywiście nie tak oznaczoną. Parę dni temu zajrzałam po raz pierwszy w tym roku na all i u stałego wystawcy była taka - za 5 zł - nikt nie licytował - fotka słaba, ale wyglądało to na 90% właśnie na brevicula!
Pozdrawiam, Zuza