Doświetlanie roslin/rozsady diodami LED cz. 1

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
nelp
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 27 maja 2013, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Doświetlanie roslin/rozsady diodami LED

Post »

Pod 12v lub pod 5v można na przykład wentylator podłączyć, a pod 24v diody w odpowiednim szeregu. Wyśle do tego sprzedającego wiadomość jak to podłączyć ale wydaje mi się że 3 punkty na krawędziach to jest do +/- i uziemienie, a któreś z pinów są od zasilania, zdjęcie jest za słabe żeby zobaczyć opis na płytce. Najlepiej jak mnie poinstruje albo da schemat.
j__k
50p
50p
Od: 21 sty 2012, o 00:13

Post »

Znowu aż tak wielkiego problemu nie będzie na płytce będzie opisane, ewentualnie multimetrem sprawdzisz. Ale zasilacz 110-230V na wejściu ma?
nelp
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 27 maja 2013, o 22:28

Post »

Tam na aukcji jest odnośnik do specyfikacji, troche inny zasilacz tam jest ale pewnie działanie itd jest takie same, tam pisze input : 100V-240VAC, więc jest dobrze
kubikson
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 lut 2014, o 16:22

Post »

Jak by ktoś był zainteresowany mam moduły LED o których wspomniałem wyżej. Zostały z poprzedniego panelu profesjonalny zasilacz też powinienem mieć i jakieś stabilizatory :)Więcej info na PW
:)
ZANDAR
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 gru 2013, o 22:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak by był ktoś zainteresowany posiadam lampę led 105W: 15 szt. czerwonych 660nm
10 szt. pomarańczowych 630nm, 6 szt. niebieskich 460nm, 4 szt. białych zimnych 6500K. Idealna dla roślinek :)
j__k
50p
50p

Post »

To ta kupiona na alle... 105 W co o nią pytałeś?
ZANDAR
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Zgadza się :wink:Miała być nad akwarium, ale przy takiej szybkiej fotosyntezie nie nadążyłbym z przycinaniem roślin, a chcę jak najbardziej ograniczyć prace przy zbiorniku :D Noi kolor ryb wyglądał fatalnie przy tych ledach :( Po 15min. już był "szampan" w zbiorniku-oczywiście podłączona była druga taka sama lampa ledowa.
j__k
50p
50p

Post »

Tu masz rację co do koloru ryb :) musiały się niezbyt prezentować, a i same chyba mało zadowolone były :cry:
ZANDAR pisze:o 15min. już był "szampan" w zbiorniku-oczywiście podłączona była druga taka sama lampa ledowa
Masz na myśli fotosyntezę i bąbelki tlenu :?: :idea:
A jakie rośliny masz w zbiorniku? Nawozisz CO2?
ZANDAR
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Zgadza się mówiąc o szampanie miałem na myśli bąbelki tlenu pod blaszkami roślin :)Czegoś takiego jeszcze nigdy nie widziałem w tak krótkim czasie.Na świetlówkach jest taki efekt po około 3h. Rośliny w akwarium to: Hydrocotyle Japan, Alternathera reineckii, Rotala rotundifolia, Rotala green, Micranthemum umbrosum, Limnophila sessiflora, Hygrophila polysperma, Heteranthera zosterifolia. Zbiornik HT-full nawożenie NPK oraz mikro, sterowanie co2 itp.
j__k
50p
50p

Post »

Czyli moje przypuszczenia się zgadzają, jak sprawdzić LED
Tu widać na gołe oko intensywność fotosyntezy bez zbędnego czekania ważenia i mierzenia.

Bogata flora pewnie i fauna też :) a i zbiornik zapewne dość okazały. ;:138 na pewno jest na co popatrzeć.

Nie próbowałeś doświetlać białymi LED :?:
ZANDAR
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

j__k pisze:Czyli moje przypuszczenia się zgadzają, jak sprawdzić LED
Tu widać na gołe oko intensywność fotosyntezy bez zbędnego czekania ważenia i mierzenia.

Bogata flora pewnie i fauna też :) a i zbiornik zapewne dość okazały. ;:138 na pewno jest na co popatrzeć.

Nie próbowałeś doświetlać białymi LED :?:
Przy nawożeniu EI *Estimative Index + LED (w przewadze diody czerwone i niebieskie) to jak jazda Ferrari po pijaku ;:138 Tylko czekać jak coś p... ;:224 Ja lubię adrenalinę i chyba zostanę przy tej lampce plus tak jak mówisz diody 6500K.
j__k
50p
50p

Post »

j__k pisze:to jak jazda Ferrari po pijaku Tylko czekać jak coś p...
Ładnie powiedziane, podoba mi się ;:333
U mnie LED'y się w zupełności sprawdzają, już następna partia LED idzie z Chin
Jedyne co to odpowiednio dobrać proporcje przy świetlówkach nie ma takiego problemu bo nie ma się na to wpływu
ZANDAR
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

j__k pisze:
j__k pisze:to jak jazda Ferrari po pijaku Tylko czekać jak coś p...
Ładnie powiedziane, podoba mi się ;:333
U mnie LED'y się w zupełności sprawdzają, już następna partia LED idzie z Chin
Jedyne co to odpowiednio dobrać proporcje przy świetlówkach nie ma takiego problemu bo nie ma się na to wpływu
Można jakiś link do diód jakie zamawiałeś? :wink: Zastanawiam się jak mogę sprawdzić czy sprzedawca nie robi mnie czasem w ... jak kupuję diody niby 660, a w rzeczywistości i tak nie mam jak tego ocenić ;:223
j__k
50p
50p

Post »

LED 660[nm] kupowałem tu: LED
Szczerze mówiąc nie mam jak sprawdzić czy rzeczywiście dają takie widmo :?:
Sam jestem ciekawy.
W zaszłym roku kupiłem 1[W] 445[nm] ale czy to tylko taki chwyt żeby kupić, trzeba by porównać inne 450, 460
ZANDAR
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Pewnie tylko miernikiem PAR da radę to sprawdzić :( Nie mówiąc już o cenie tego urządzenia.
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”