Doświetlanie roslin/rozsady diodami LED cz. 1
Re: Doświetlanie roslin/rozsady diodami LED
Pod 12v lub pod 5v można na przykład wentylator podłączyć, a pod 24v diody w odpowiednim szeregu. Wyśle do tego sprzedającego wiadomość jak to podłączyć ale wydaje mi się że 3 punkty na krawędziach to jest do +/- i uziemienie, a któreś z pinów są od zasilania, zdjęcie jest za słabe żeby zobaczyć opis na płytce. Najlepiej jak mnie poinstruje albo da schemat.
Znowu aż tak wielkiego problemu nie będzie na płytce będzie opisane, ewentualnie multimetrem sprawdzisz. Ale zasilacz 110-230V na wejściu ma?
Tam na aukcji jest odnośnik do specyfikacji, troche inny zasilacz tam jest ale pewnie działanie itd jest takie same, tam pisze input : 100V-240VAC, więc jest dobrze
Jak by ktoś był zainteresowany mam moduły LED o których wspomniałem wyżej. Zostały z poprzedniego panelu profesjonalny zasilacz też powinienem mieć i jakieś stabilizatory :)Więcej info na PW

Jak by był ktoś zainteresowany posiadam lampę led 105W: 15 szt. czerwonych 660nm
10 szt. pomarańczowych 630nm, 6 szt. niebieskich 460nm, 4 szt. białych zimnych 6500K. Idealna dla roślinek
10 szt. pomarańczowych 630nm, 6 szt. niebieskich 460nm, 4 szt. białych zimnych 6500K. Idealna dla roślinek

To ta kupiona na alle... 105 W co o nią pytałeś?
Zgadza się
Miała być nad akwarium, ale przy takiej szybkiej fotosyntezie nie nadążyłbym z przycinaniem roślin, a chcę jak najbardziej ograniczyć prace przy zbiorniku
Noi kolor ryb wyglądał fatalnie przy tych ledach
Po 15min. już był "szampan" w zbiorniku-oczywiście podłączona była druga taka sama lampa ledowa.

Tu masz rację co do koloru ryb
musiały się niezbyt prezentować, a i same chyba mało zadowolone były
A jakie rośliny masz w zbiorniku? Nawozisz CO2?

Masz na myśli fotosyntezę i bąbelki tlenuZANDAR pisze:o 15min. już był "szampan" w zbiorniku-oczywiście podłączona była druga taka sama lampa ledowa

A jakie rośliny masz w zbiorniku? Nawozisz CO2?
Zgadza się mówiąc o szampanie miałem na myśli bąbelki tlenu pod blaszkami roślin :)Czegoś takiego jeszcze nigdy nie widziałem w tak krótkim czasie.Na świetlówkach jest taki efekt po około 3h. Rośliny w akwarium to: Hydrocotyle Japan, Alternathera reineckii, Rotala rotundifolia, Rotala green, Micranthemum umbrosum, Limnophila sessiflora, Hygrophila polysperma, Heteranthera zosterifolia. Zbiornik HT-full nawożenie NPK oraz mikro, sterowanie co2 itp.
Czyli moje przypuszczenia się zgadzają, jak sprawdzić LED
Tu widać na gołe oko intensywność fotosyntezy bez zbędnego czekania ważenia i mierzenia.
Bogata flora pewnie i fauna też
a i zbiornik zapewne dość okazały.
na pewno jest na co popatrzeć.
Nie próbowałeś doświetlać białymi LED
Tu widać na gołe oko intensywność fotosyntezy bez zbędnego czekania ważenia i mierzenia.
Bogata flora pewnie i fauna też

Przy nawożeniu EI *Estimative Index + LED (w przewadze diody czerwone i niebieskie) to jak jazda Ferrari po pijakuj__k pisze:Czyli moje przypuszczenia się zgadzają, jak sprawdzić LED
Bogata flora pewnie i fauna teża i zbiornik zapewne dość okazały.
na pewno jest na co popatrzeć.

Ładnie powiedziane, podoba mi sięj__k pisze:to jak jazda Ferrari po pijaku Tylko czekać jak coś p...

U mnie LED'y się w zupełności sprawdzają, już następna partia LED idzie z Chin
Jedyne co to odpowiednio dobrać proporcje przy świetlówkach nie ma takiego problemu bo nie ma się na to wpływu
Można jakiś link do diód jakie zamawiałeś?j__k pisze:Ładnie powiedziane, podoba mi sięj__k pisze:to jak jazda Ferrari po pijaku Tylko czekać jak coś p...![]()
U mnie LED'y się w zupełności sprawdzają, już następna partia LED idzie z Chin
Jedyne co to odpowiednio dobrać proporcje przy świetlówkach nie ma takiego problemu bo nie ma się na to wpływu

LED 660[nm] kupowałem tu: LED
Szczerze mówiąc nie mam jak sprawdzić czy rzeczywiście dają takie widmo
Sam jestem ciekawy.
W zaszłym roku kupiłem 1[W] 445[nm] ale czy to tylko taki chwyt żeby kupić, trzeba by porównać inne 450, 460
Szczerze mówiąc nie mam jak sprawdzić czy rzeczywiście dają takie widmo

Sam jestem ciekawy.
W zaszłym roku kupiłem 1[W] 445[nm] ale czy to tylko taki chwyt żeby kupić, trzeba by porównać inne 450, 460
Pewnie tylko miernikiem PAR da radę to sprawdzić
Nie mówiąc już o cenie tego urządzenia.