Ogródek Robaczka cz.12

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Robaczka cz.12

Post »

U siebie jeszcze nie widziałam biedronki ani pszczółek, ale w mieście trudno o dużą ich ilość.
Całkiem sporo masz tych krokusików. ;:215
Dzisiaj pochmurno i zimno, więc odpuszczam sobie prace ogrodowe, ale za to biorę się za inne na balkoniku.
Muszę pomyśleć o pierwszym nawożeniu, bo to przecież już marzec.
A kiedy Ty będziesz nawozić i czym swoje róże ?
Miłego dzionka Kasiu. :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
julieta
100p
100p
Od: 28 paź 2010, o 00:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzień dobry :wit

Jak się masz? Troszku lepiej?

Co tam krokusy, ale tulipany masz już wypasione, ;:oj Moje aż takie duże, to nie są. No, ale równowaga być musi - u mnie szaleją róże, u Ciebie tulipany i orliki ;:209

Najbardziej jednak, zauroczyły mnie fotki pściółek, szczególnie ta umorusana od pyłku. No, widać, jaka szczęśliwa, pracuje i upaja się wiosną ;:167 Podobnie, jak my wszyscy. Obolali, sponiewierani, zgięci w pół, ale zadowoleni ;:306

U mnie dziś słoneczka niet ;:185 i do tego baaardzo wieje, ale wypadałoby coś podziałać ;:209
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Zapytam o coś, co mi chodzi po głowie od wczoraj... To chyba nie Ty robiłaś te ostatnie zdjęcia. Kompozycja i perspektywa nie ta. No i ostrość. No chyba, że bawiłaś się ustawieniami ;:224
Tak czy siak, widać, że u Ciebie wiosenka pędzi aż miło :D
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39

Post »

Kaśka, o matulu ;:oj , ale nazgarniałaś ;:215
Chyba biegałyście co rusz do samochodów :wink:
Nam, z Madzią, po tych kilku malutkich rzeczach, mało ręce nie odpadły po wejściu do samochodu
Także nasza obecność warta była przyjazdu
Wiadereczko słitaśne :D
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13

Post »

:wit i urlopik i zwycięstwa-oczywiście należały się ;:138
Napatrzeć się nie mogę na łączkę krokusikową i tulipanki walczące z chłodem :uszy
A w ogrodzie już "ogarnięte"?
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Jakie u Ciebie już wszystko wyrośnięte. Moje tulipany mają może po 5 cm :shock: Krokusy ledwo co wyszły a orlików jeszcze nie widać. Szok :shock:
Awatar użytkownika
alphax
500p
500p
Od: 26 maja 2012, o 11:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Robaczku :D stwierdzam bardzo poważnie że musze dozować sobie przeglądanie Twoich wątków ponieważ oglądanie Twoich zdjęć kradnie mi nieustannie oddech ;:131
Zostaje tak potem czesto w takim stanie bezdechu a jak wiesz może to doprowadzić do tragedii.

Ktoś mógłby powiedzieć, no przy dobrym sprzęcie można takie zdjęcia robić. To jest tylko cześć prawdy, żeby odpowiednio wykorzystać sprzęt, trzeba posiąść jego znajomość oraz co najważniejsze mieć wyrobione spojrzenie na to co i w jakiej atmosferze chcemy pokazać. Jestem naprawdę zauroczony Twoim spojrzeniem na uwiecznione rośliny z wykorzystaniem odpowiedniego momentu padającego światła i poczucia piękna w danej chwili.

Raz kiedyś przed dwoma laty byłem na którymś z Twoich wątków ale wtedy byłem zbyt bardzo zaabsorbowany naszym małym ogródkiem.
Lepiej później niż wcale, dziękuje że mogłem zobaczyć i pozostanę dalej podziwiać.
Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
Awatar użytkownika
OLUNIA
500p
500p
Od: 11 sty 2012, o 12:47

Post »

Witaj Kasiu ;:196
Ale łowy ;:202 ,widzę , że warto było iść ...szkoda ,że ja nie dotarłam ,takie wiadereczko w kropeczki chętnie bym przygarnęła .
Jak bukszpany upolowałaś te co chciałaś?
Jestem w szoku jakie masz WIELKIE tulipany ;:oj ,moje ledwie,ledwie widać.
Kasiu wpadnij do mnie ,może doradzisz mi co Ty widzisz u mnie przed domem klomb czy skalniak.Skłaniam się ku klombowi ,ale jeszcze kwestia roślin...mam pomysł na kule bukszpanu ,nutkaja po środku ,ale chcę ,żeby było kolorowo cały sezon.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Witajcie :wit
Przeziębienie mi nie odpuszcza, męczy mnie to nieznośnie, ale nie daję się, nie mam czasu na chorowanie :wink:
Dzisiaj wróciłam zbyt późno na prace ogrodowe, z resztą odpoczynek dobrze mi zrobi. Jutro ma padać, ale liczę, że uda mi się rozsypać nawóz. A jak Wam minął dzień w ogrodzie?

Bozuniu, cisy bardzo dobrze się regenerują, trzymam kciuki, żeby dobrze się przyjęły? taki urok zakupów na targach, rośliny trochę wymęczone, ale przynajmniej w dobrej cenie. Przy solidnej opiece i podlewaniu dadzą radę. Pokażesz zdjęcia po akcji sadzenia? Relacja foto z Gardenii wyśmienita ;:333
Monia, sama byłam zdziwiona taką ilością żyjątek w ogrodzie! Biedronek widziałam kilka i te pszczoły, świegot ptaków?sama przyjemność, popracować w takim towarzystwie ;:173
Madzia, dzięki. Pan Marczyński narzekał trochę na tą odmianę, mówił, że trudno się ją mnoży i mają braki tej odmiany w szkółce. Ale na konkursach europejskich radzi sobie dobrze, zyskując kolejne odznaczenia. Mam nadzieję, że będzie zdrową, obfici kwitnacą odmianą ;:333
Ewa, spokojnie, zdążysz ;:168 U Ciebie wegetacja rusza nieco później więc wstrzemięźliwość i rozsądek w wiosennych zapędach wskazany :uszy
Małgosiu, mam nadzieję, że glicynia odwdzięczy się kwiatami! Sypnij jej trochę potasu w marcu.
Gratuluję odkrycia! Dobrze się zaopiekowaliście jaszczurkami, zapewne zamieszkają u Was na stałe :uszy
Ewa, ciekawa jestem tego powojnika?zobaczymy czy uda mu się zakwitnąć w sezonie. Pędy wybujałe muszę przyciąć po posadzeniu, ale wtedy lepiej się ukorzeni. Warto poczekać!Pozdrawiam :wit
Adrianie, wczoraj M powiedział mi to samo, zagraj w totka ;:306 Może jutro. Forscycja zakwita, tawuły maja już nawet niewielkie listeczki. Według średnich, historycznych temperatur ostatniej dekady w tym regionie, można zakwalifikować naszą okolicę do strefy 7a, co mnie bardzo cieszy. Jest mikroklimat i rośliny czują się dobrze, oby tak dalej! Kilkadziesiąt kilometrów robi różnicę, ba, nawet kilka! Niektóre powojniki mają już małe listki. Nie były u mnie okrywane, ale radzą sobie bardzo dobrze. Viticella ścięłam nisko, podobnie jak botaniczne, ale młode pędy już kiełkują przy ziemii. Wygląda na to, że w tym roku wszystko ruszyło znacznie szybciej ;:138 Pozdrawiam serdecznie!
Justynko, prac jeszcze sporo przede mną, ale bardzo mnie cieszy to, co udało się zrobić dotychczas. Sporo porządków i najtrudniejszych prac przy różach już za mną. Teraz będę tylko leniuchować i delektować się przyrodą :lol:
A jak Twoje wiosenne porządki? Planujesz prace w przedogórku? Pozdrawiam!
Agnieszko, miałam fuksa, zdarza się, nawet mi ;:306 Po gratisy wystarczyło wyciągnąć rękę, same wpadały do bagażnika :lol:
Monia, H. Christianę też kupiłam, ale jesienią. Jest już w gruncie. Kwiat zapowiada się ślicznie...na zdjęciach przypomina mi G. Hamiltona, zobaczymy jak będzie na żywo.

Zanim kolejne odpowiedzi, ciąg dalszy wiosny :D
Przepraszam za kiepską jakość i słabą ostrość. Załzawione oczy i przeziębienie nie pomaga ;:145

..powoli pękają pączki róż...

Obrazek

i kolejne kwiatuszki..

Obrazek

są też czosnki..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

...te wyrosły w krzaczku lawendy?jak to się stało? ;:24

Obrazek
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, ja też powinnam się zająć pracami "domowymi", ale jakoś nie mam weny?.muszę ogarnąć chałupkę, bo mam gości od środy, poza tym siewki czekają na pikowanie ;:209 Poczekają, przynajmniej do środy ;:131
Do róż używam osmocote, w tym roku po raz pierwszy będę używać tego na 6-mcy, do zastosowania tylko raz w sezonie. Powinnam wkrótce zacząć rozsypywać, ale czekam na zapowiedzi deszczu. Do trawnika i reszty mam hydrocomplex. Z Gardenii przywiozłam też dedykowany nawóz do RH i cisów, więc zastosuję wyjątkowo coś extra. A Ty, co stosujesz?
Juliet, fajnie, że zwróciłaś uwagę na tę pszczółkę, mnie też zauroczyła ;:170 Taka była "zajęta" ( busy as a bee?..;-)) że nie zauważyła natrętnego paparazzi 8-)
Sweety, zdjęcia oczywiście moje, ale faktycznie szału nie ma. Robione na szybko, w trakcie prac porządkowych, żeby tylko uwiecznić wiosnę dla potomnych. Na ustawienia czy artystyczne ujęcia nie było czasu, ani nastroju. Bez statywu, z ręki, na automacie. Tak wiem, do bani ;:222
Iwonko, na Gardenię zawsze warto zajrzeć, a można się przy okazji nieźle obłowić :lol: W prawdzie nigdy wcześniej nie udało mi się aż tak poszaleć, ale zawsze coś fajnego przytargam ;:172 Cieszę się, że Wasz wyjazd też był udany! Pozdrawiam!
Aga, witaj! Porządki mają się ku końcowi, przynajmniej te podstawowe. Uwielbiam to wiosenne poruszenie w ogrodzie i choć czasem plecy bolą, łapki pokaleczone, to uczucie radości z obcowania z naturą - bezcenne ;:170
Pauli, to najcieplejsze miejsce w ogrodzie. W innych miejscach wszystko wschodzi nieco wolniej. Dzięki temu wydłuży się kwitnienie cebulowych, które tak lubię ;:138
Januszu, witaj! Bardzo mi miło, że dotarłeś do mojego wątku! Z zainteresowaniem czytuję Twoje komentarze w zaprzyjaźnionych ogrodach i po cichu zwiedzam Twój zielony azyl ;:131
Muszę Ci wyznać, że komentarz o zdjęciach przeczytałam z niedowierzaniem, czy to na pewno o moich?? Róże są piękne, wiele nie trzeba żeby je "ładnie pokazać", ale technicznie wiem, że moim fotografiom wiele brakuje, bo jednak jestem tylko amatorem.
Tym bardziej mi miło, że tak pozytywnie odbierasz moje zdjęcia, serdecznie dziękuję ;:180
Jest tylu wyśmienitych fotografów na Forum, mam skąd czerpać wzorce, ale brakuje mi techniki i po prostu - wiedzy. Poszłam nawet na kurs obsługi lustrzanki w zeszłym roku, ale poza widocznym ubytkiem na koncie, nie zauważyłam radykalnych zmian. To też pewnie kwestia lenistwa, bo instrukcja aparatu na ponad 100 stron skutecznie mnie odstrasza od zgłębiania tajników i możliwości sprzętu :lol: Nie mniej jednak, dziękuję za uznanie i bardzo serdecznie zapraszam!
ps. w trosce o Twoje zdrowie, dzisiaj foty zdecydowanie niskich lotów :wink:
Oluniu, chętnie coś podpowiem, zaraz zajrzę obejrzeć zdjęcia. Pamiętam ten zakątek, ale muszę sobie przypomnieć aktualne nasadzenia na rabatach. Szkoda, że Cię nie było na Gardenii..mam nadzieję, że wiosną zrobimy forumkowe spotkanie i nadrobimy towarzyskie zaległości ;:168

coś tam jeszcze ustrzelone w biegu?widać kosmate łebki sasanek!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

zakwitł pierwszy bratek z samosiewu:

Obrazek

judaszowiec ma obiecujące pączki ;:173

Obrazek

Lawendowy żywopłocik przy glicynii przycięty, kulki bukszpanu też:

Obrazek

Stożkowe cisy przy wejściu do altany również nabrały kształtu ;:333
Ps. Ręce mi się trzęsły od szaleństw z sekatorem :lol:

Obrazek
*moje wątki*
Adrian
200p
200p
Od: 31 mar 2009, o 15:05

Post »

:wit Kasiu,

teraz doczytałem, że Twoje krokusowe łany są w najbardziej nasłonecznionym miejscu w ogrodzie -
to wiele wyjaśnia... ale forsycja to musiała być jakaś wcześniejsza odmiana, bo w Poznaniu jak się rozglądałem to jeszcze 2 tygodnie do kwitnienia.
Zazdroszczę Ci mikroklimatu - zwłaszcza tego, że powojniki Ci wspaniale przezimowały i to nieokrywane!!
O różach nie wspomnę - widziałem na zdjęciach silne pędy New Dawn - chyba całe przezimowały ;:138
Umiejętności w połączeniu z różaną ręką oraz warunkami ---> będą pielgrzymki różomaniaków ;P
Dużo zdrówka i szybkiego powrotu do pełni formy!!
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W obliczu Twojej rozpasanej wiosny aż wstyd się przyznać, że znalazłam liście pierwszego hiacynta ;:306 Ledwo na powierzchni ziemi, nawet zdjęcia nie dało się zrobić :D No cóż, poczekam :D
Okropnie dziś wiało, słońce i owszem, świeciło, ale pielęgnuję swój kaszel w pieleszach :evil:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Adrianie, witaj :wit
New Dawn faktycznie przezimowała fantastycznie, z resztą ze zdziwieniem stwierdzam, że 99 % róż ma całkowicie zielone pędy! Jedyne, którym zczernieniały końcówki, pochodzą ze zbyt wczesnego sadzenia ubiegłej jesieni, bo zaczęły rosnąć w gruncie. Sadzenie w listopadzie to optymalny termin w moim regionie. Forsycja, której pączki juz niemal kwitną (zaczynają;-)) jest za płotem, u sąsiadki. Rośnie od południa, w ciepłym miejscu. To umowny termin, dla mnie ważniejszy jest aktualny stan róż, a te mają mocno nabrzmiałe pączki, ktore powoli pękają. Nie ma na co czekać, zwłaszcza przy takiej ilości do ogarnięcia ;-) To pierwsze cięcie, na pewno bedą potrzebne korekty gdy zaczną rosnąć. Zwykle kilka razy podchodzę do nich z sekatorem i wycinam najsłabsze pędy. Wtedy krzew się wzmacnia ;:333
Bardzo dziękuję za przesympatyczny wpis, oczywiście zapraszam do odwiedzin w czerwcu ;:196
Ewa, łączę się w bólu zasmarkanych, a raczej pociągających :wink: Lepiej poświecić wiecej czasu na regenerację żeby potem w pełni sił zadziałać w ogrodzie ;:168 Z resztą, nawet gdybym chciała w takim stanie zadziałać w ogrodzie to od środy mam kompletny personel medyczny na chacie ( M + teściowie) i mi nie pozwolą :lol:
*moje wątki*
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”