Czosnek zimowy cz.3
- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czosnek zimowy cz.3
Mój Harnaś też się już ,,ujawnił" oraz coś ,,cienkiego" z made in China czy Hiszpania. (nie zapisałam )
Prawdopodobnie samo odpadnie widze że troszeczke za szybko był chyba posadzony bo wybujał ładnie ale spokojnie nie martw sie u mnie była podobna sytuacja ale nie był taki duży szczypior tez ma w niektórych miejscach zmarzniety ale nic mu nie bedzie widze po zdjęciu ale nie daje 100% gwarancji bo musiałbym widzieć to od korzenia i na żywo proponuje dac mu teraz troche azotu żeby się odrodził i miał siłe i powinno być dobrze Jak masz jakies pytania to pytaj A tak z ciekawości dużo tego masz czosnku bo jesi dużo to masz szczęście że zimy nie było srogiej
Dzięki bardzo za odpowiedź i za oferowaną pomoc
Posadziłem 40 ząbków, większość się wybiła ale... Ktoś mi odkopał parę ząbków
Już jakiś czas na ogródku nie byłem i okazało się, że w mojej mini laubie prawdopodobnie zamieszkał bezdomny. I mam tu mieszane uczucia. Nie mam nic do tego żeby przez chłodne czasy ktoś tam mieszkał i chętnie bym takiej osobie pomógł. Z jednej strony ta osoba poprawiła dach, który przeciekał i okryła niebieską płachtą jeden z boków, prawdopodobnie aby było cieplej. Z drugiej strony około 2 metry płotu zostało zniszczone i parę metrów od lauby ktoś dał mini płotek jedną ściankę ale ani to nic nie odgradza ani niczemu absolutnie nie służy a wręcz przeszkadza. Do tego ta osoba wbiła jakiś wielki kawałek drewna w ziemie jakby miał ten nowy płot być jeszcze większy. Do tego parę czosnków mi zniknęło, widać jakby wgłębienie tam gdzie miało być parę czosnków i jeszcze trochę korzeni z wyrwanego czosnku było widać.
Zniszczony płot:
Trochę czosnków:
Nowy płot:
Mam nadzieję, że na zdjęciach coś będzie widać ;)
Co do tego azotu to co naturalnego polecasz abym dał czosnkom? No i w jakiej ilości tego dać? Z góry dziękuję za odpowiedzi
Posadziłem 40 ząbków, większość się wybiła ale... Ktoś mi odkopał parę ząbków
Już jakiś czas na ogródku nie byłem i okazało się, że w mojej mini laubie prawdopodobnie zamieszkał bezdomny. I mam tu mieszane uczucia. Nie mam nic do tego żeby przez chłodne czasy ktoś tam mieszkał i chętnie bym takiej osobie pomógł. Z jednej strony ta osoba poprawiła dach, który przeciekał i okryła niebieską płachtą jeden z boków, prawdopodobnie aby było cieplej. Z drugiej strony około 2 metry płotu zostało zniszczone i parę metrów od lauby ktoś dał mini płotek jedną ściankę ale ani to nic nie odgradza ani niczemu absolutnie nie służy a wręcz przeszkadza. Do tego ta osoba wbiła jakiś wielki kawałek drewna w ziemie jakby miał ten nowy płot być jeszcze większy. Do tego parę czosnków mi zniknęło, widać jakby wgłębienie tam gdzie miało być parę czosnków i jeszcze trochę korzeni z wyrwanego czosnku było widać.
Zniszczony płot:
Trochę czosnków:
Nowy płot:
Mam nadzieję, że na zdjęciach coś będzie widać ;)
Co do tego azotu to co naturalnego polecasz abym dał czosnkom? No i w jakiej ilości tego dać? Z góry dziękuję za odpowiedzi
A nie stosujesz takich nawozów jak saletra lub saletrzak? Jak nie to najwięcej azotu ma obornik tylko tu najlepiej byloby wymieszac z ziemia żeby to zadziałało nie wiem co zamierzasz stosować po zdjęciu moge powiedzieć ze Twój czosnek potrzebuje dużo azotu widzialem też gdzieś obornik granulowany też może być chyba w castoramie napisz co chcesz to wtedy Ci powiem ile i co i kiedy
Szczerze mówiąc nie stosuję żadnych nawozów. Myślałem, że czosnek nic nie potrzebuje aby dobrze wyrosnąć. Na moim ogródku kiedyś podobno były uprawiane masowo kwiaty, potem było parę lat przerwy. W tym roku (a w zasadzie pod koniec tamtego roku) zaczynam uprawiać. Przekopałem około 4x7 metrów i tam chciałem posadzić trochę. Podobno moja ziemia jest bardzo dobra ale nic więcej o niej nie wiem.
Jestem kompletnie zielony jeśli chodzi o ogrodnictwo. Moim "sukcesem" jest to, że miałem bazylię przez 6 miesięcy w domu i że nie zepsułem wcześniej kupionego krzaczka truskawki a to pokazuje, że moje doświadczenie z roślinami jest bliskie 0. No ale mimo młodego wieku bardzo mnie to wszystko zainteresowało i z Waszą pomocą z roku na rok będę coraz lepszy
Obornik granulowany hmm a to nie powinno się dawać przed sadzeniem? Bo teraz to mógłbym ten czosnek uszkodzić czy coś, nie wiem Chciałbym aby chociaż 1 główka czosnku mi wyrosła. Jeśli azot jest konieczny to chciałbym jakoś dostarczyć tego azotu nie dostarczając mu przy okazji chemii czyli na przykład może gnojówka z pokrzywy ma azot?
Jestem kompletnie zielony jeśli chodzi o ogrodnictwo. Moim "sukcesem" jest to, że miałem bazylię przez 6 miesięcy w domu i że nie zepsułem wcześniej kupionego krzaczka truskawki a to pokazuje, że moje doświadczenie z roślinami jest bliskie 0. No ale mimo młodego wieku bardzo mnie to wszystko zainteresowało i z Waszą pomocą z roku na rok będę coraz lepszy
Obornik granulowany hmm a to nie powinno się dawać przed sadzeniem? Bo teraz to mógłbym ten czosnek uszkodzić czy coś, nie wiem Chciałbym aby chociaż 1 główka czosnku mi wyrosła. Jeśli azot jest konieczny to chciałbym jakoś dostarczyć tego azotu nie dostarczając mu przy okazji chemii czyli na przykład może gnojówka z pokrzywy ma azot?
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak dasz teraz obornik granulowany, to przed zbiorami akurat się rozłoży . Lepiej zalać go wodą potrzymać ze 2 tygodnie żeby przefermentował i wtedy podlewać oczywiście rozcieńczoną gnojówką .
Może być i taki sposób jak masz mało to nie ma co sie z nawozami bawić i kupować gnój ma duzo aztotu a jak nie to propozycja z rozcieńczonym obornikiem granulowanym nie wiem jak to działa wiec się nie wypowiadam
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A czy można podpędzić teraz ząbki czosnku i po wypuszczeniu przez nie szczypioru wsadzić je do ziemi
- bel_a_6a
- 100p
- Od: 20 lis 2012, o 23:08
Kupiłam czosnek hiszpański Garpek posadziłam go w listopadzie razem z Harnasiem na grządce po pomidorach gdzie było nawożenie rzędowe obornikiem bydlęcym a w grudniu musiałam przysypać ziemią bo zaczął wychodzić na wierzch teraz rośnie jak szalony ma już 20cm a posadzony w tym samym dniu Harnaś dopiero włazi z ziemi.
Bożena
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
No właśnie, ja też sadziłam jakiś czosnek ,,zagraniczny" i on ma większy przyrost od Harnasia. Nawet nie liczyłam, że przezimuje skoro z ,,ciepłych krajów". Widać zima mu była ciepła
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
Zazwyczaj na wiosnę podsypywałam czosnek azofoską, ale w tym roku zastanawiam się nad siarczanem amonu bądż suchym, sproszkowanym obornikem.
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
A nie lepiej niczym już nie nawozić czosnku?
Ludziska... przecież ten czosnek sami będziecie jeść.
O nawożeniu, to trzeba było myśleć przed wsadzaniem ząbków czosnku do gleby. Oczywiście rację mają Ci, co podpowiadają, czym podciągnąć czosnek, by się w ogóle udał. Ale czy o to chodzi? Ci co będą chcieli, to zrozumieją myślę, co mam na myśli.
Sam od lat nastu uprawiam czosnek zimowy i nie było roku, by się nie udał... Co roku zmieniam miejsce sadzenia i jeszcze parę swoich zasad mam... Ale suma sumarum, dobrze jest.
Czasami główki są mniejsze, bo moja działka niestety w dole jest i czosnek w wodzie potrafi przez dwa tygodnie, jak ryż w wodzie bywać... Ale ogólnie jest OK. Najważniejsze dla czosnku jest, by ziemia przed sadzeniem była przygotowana. I już. I to jest podstawa. Przecież to prostsze, niż męczenie się z zasilaniem ziemi, gdy czosnek już jest w ziemi. Prawda? Powtórzę: sami będziecie jeść ten czosnek.
Ludziska... przecież ten czosnek sami będziecie jeść.
O nawożeniu, to trzeba było myśleć przed wsadzaniem ząbków czosnku do gleby. Oczywiście rację mają Ci, co podpowiadają, czym podciągnąć czosnek, by się w ogóle udał. Ale czy o to chodzi? Ci co będą chcieli, to zrozumieją myślę, co mam na myśli.
Sam od lat nastu uprawiam czosnek zimowy i nie było roku, by się nie udał... Co roku zmieniam miejsce sadzenia i jeszcze parę swoich zasad mam... Ale suma sumarum, dobrze jest.
Czasami główki są mniejsze, bo moja działka niestety w dole jest i czosnek w wodzie potrafi przez dwa tygodnie, jak ryż w wodzie bywać... Ale ogólnie jest OK. Najważniejsze dla czosnku jest, by ziemia przed sadzeniem była przygotowana. I już. I to jest podstawa. Przecież to prostsze, niż męczenie się z zasilaniem ziemi, gdy czosnek już jest w ziemi. Prawda? Powtórzę: sami będziecie jeść ten czosnek.