Czosnek jary/wiosenny- uprawa, odmiany.
Re: Czosnek wiosenny sadzenie
To chyba wcale nie nawoziłeś tego czosnku, że taki mały. Lepiej daj mu papu to jeszcze podrośnie, żółknięcie to czasem brak azotu.
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wykopałam czosnek a powyżej na łodydze rósł drugi "czosnek", w środku kilka małych kuleczek. Czy można takie czosnki posadzić do gruntu? Przyznam iż pierwszy raz spotkałam się z takim podwójnym czosnkiem
Pozdrawiam Ewa
U mnie też pojawiło się coś podobnego na wiosennym czosnku, kiedyś czytałam, że to cecha odmianowa. Tylko u mnie te górne ząbki są duże i normalnie posadzę je z pozostałymi.
Ja będę sadzić - nie wiem czy pora ale pogoda piękna i czosnek kupiony, pozostało mi tylko przygotować kawałek ziemi więc w najbliższych 2 tygodniach zabieram się do pracy. To mój pierwszy w życiu czosnek więc mam nadzieję że się uda i że do kiszenia też będzie.
Również proszę o wypowiedź w temacie bardziej doświadczonych .
Również proszę o wypowiedź w temacie bardziej doświadczonych .
Magda - pilna uczennica Matki Natury
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Jeśli dostanę gdzieś jakąś odmianę wiosenną, to też chciałabym posadzić Co można dać na dno dziury do której wsadzę czosnek? Czy to koniecznie musi być superfosfat?
Dodam tylko, że mam ciężką, tłustą i zalewowa glebę. Jak powinnam przygotować takie podłoże?
Dodam tylko, że mam ciężką, tłustą i zalewowa glebę. Jak powinnam przygotować takie podłoże?
ja nie daję nic - nie chcę chemii w warzywniaku - jeśli się uda zdobyć to ziemia po pieczarkowa będzie albo obornik granulowany - rzędowo pod truskawkami a w międzyrzędziach czosnek więc może cokolwiek skorzystaDziunia87 pisze:Jeśli dostanę gdzieś jakąś odmianę wiosenną, to też chciałabym posadzić Co można dać na dno dziury do której wsadzę czosnek? Czy to koniecznie musi być superfosfat?
- offca11
- 200p
- Od: 4 mar 2013, o 07:47
A co to takiego jak nie chemia?Mineralka pisze:
...nie chcę chemii w warzywniaku (...) ziemia po pieczarkowa będzie albo obornik granulowany
Pozdrawiam Mateusz
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Co zatem najlepiej dać? Zależy mi na dorodnych główkach
A jaką odmianę najlepiej wsadzić, by można było jak najdłużej po zbiorach z niego korzystać? Który najlepiej się przechowuje?
A jaką odmianę najlepiej wsadzić, by można było jak najdłużej po zbiorach z niego korzystać? Który najlepiej się przechowuje?
obornik granulowany to np kurzeniec tyle że wygotowany i odparowany i wysuszony - sama natura skondensowana
-- Wt 04 mar 2014 12:54 --
Dziunia z tego co wiem to dorodne główki są z czosnku zimowego - wiosenny niestety jest mały tzn mniejszy od zimowego
-- Wt 04 mar 2014 12:54 --
Dziunia z tego co wiem to dorodne główki są z czosnku zimowego - wiosenny niestety jest mały tzn mniejszy od zimowego
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ozimy jest większy, ale gorzej się przechowuje - o tej porze zaczynają mu wyrastać pędy - czuje wiosnę, nawet w mieszkaniu czy lodówce .
- offca11
- 200p
- Od: 4 mar 2013, o 07:47
I ta natura dalej jest chemią, przepraszam, że się czepiam, ale nie rozumiem takiego myślenia.Mineralka pisze:sama natura skondensowana
Pozdrawiam Mateusz
Mateusz oczywiście masz rację i tu i tu związki chemiczne - ale to tak jak z witaminami sztuczne w tabletkach bardzo ciężko przyswajamy a naturalne z warzyw i owoców same się do nas wpraszają - po co mi więc nawozy sztuczne skoro mogę mieć naturalne łatwo przyswajalne i niezagrażające aż tak zdrowiu moich dzieci - kiedyś tego dziadostwa nie było i byliśmy zdrowsi teraz dzieci rodzą się z rakiem - chcę tego zwyczajnie zaoszczędzić moim potomkom - po to też chcę mieć własne warzywka żeby sztucznych plastikowych ze sklepu nie jeść :/