Kompost cz.1

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Zablokowany
maalpunia
50p
50p
Od: 1 mar 2014, o 22:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kompost

Post »

Witajcie :)

Stawiam dopiero pierwsze kroki w ogrodnictwie i postanowiliśmy z mężem założyć kompostownik. Co prawda na start mamy tylko plastikowy, a nie takie rewelacyjne i przemyślane jak niektórzy z Was, ale od czegoś trzeba zacząć. Jednak, do rzeczy. Zanim trafiłam na to forum to już trochę zielonych śmieci wylądowało w kubełku, w tym trawa wykopana podczas przekopywania ogrodu. Nie otrzepywaliśmy jej z ziemi tylko wrzucaliśmy razem z oglinionymi korzeniami (ziemia jest dosyć gliniasta, bo dawno nie przekopywana; nie typowa glina tylko błotnista zbita masa). Czy to będzie stanowiło jakąś przeszkodę w tworzeniu porządnego kompostu? Czy nie zatrzyma procesu?

Drugie pytanie: mam wiadro (7 kg) kurzych odchodów. Czy warto dodać jakąś ilość do kompostownika czy to będzie bezcelowe i lepiej poświęcić wszystko z wiaderka na przekopaną ziemię pod uprawy?

Dodam też, że kupiliśmy pudełko ulepszacza do kompostownika (jutro mogę podać skład jeśli trzeba), żeby przyspieszyć cały proces i nie chcę przedobrzyć ze wszystkim. Chcielibyśmy wykorzystać kompost jeszcze w tym roku (choćby na jesień).
Pozdrawiam :)
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Post »

Ja kurze odchody zalewam wodą i tak przygotowaną gnojówkę(2-3 tygodnie)rozcieńczam z wodą i podlewam. A kompost to inny temat.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

maalpunia pisze:Witajcie :)

Stawiam dopiero pierwsze kroki w ogrodnictwie i postanowiliśmy z mężem założyć kompostownik. Co prawda na start mamy tylko plastikowy, a nie takie rewelacyjne i przemyślane jak niektórzy z Was, ale od czegoś trzeba zacząć. Jednak, do rzeczy. Zanim trafiłam na to forum to już trochę zielonych śmieci wylądowało w kubełku, w tym trawa wykopana podczas przekopywania ogrodu. Nie otrzepywaliśmy jej z ziemi tylko wrzucaliśmy razem z oglinionymi korzeniami (ziemia jest dosyć gliniasta, bo dawno nie przekopywana; nie typowa glina tylko błotnista zbita masa). Czy to będzie stanowiło jakąś przeszkodę w tworzeniu porządnego kompostu? Czy nie zatrzyma procesu?

Drugie pytanie: mam wiadro (7 kg) kurzych odchodów. Czy warto dodać jakąś ilość do kompostownika czy to będzie bezcelowe i lepiej poświęcić wszystko z wiaderka na przekopaną ziemię pod uprawy?

Dodam też, że kupiliśmy pudełko ulepszacza do kompostownika (jutro mogę podać skład jeśli trzeba), żeby przyspieszyć cały proces i nie chcę przedobrzyć ze wszystkim. Chcielibyśmy wykorzystać kompost jeszcze w tym roku (choćby na jesień).
Wg mnie dodatek ziemi nie jest przeszkodą a wręcz wskazane. Rozluźnia strukturę kompostu.
Jeśli chodzi o kurzeniec to można coś rozcieńczyć i ,,podlać " kompost.
Kurzeniec można też rozcieńczyć i podlewać rośliny jednak nie polecam pod warzywa w gruncie (marchew, buraki itp) idą w liścia a druga sprawa to bakterie a my lubimy świeże jarzynki.
Ja kiedyś też zastosowałam gotowy preparat do kompostu, jednak dobry kompost było dopiero wiosną.Może dlatego ,że mam sporą pryzmę i raz przerzuciłam.
maalpunia
50p
50p

Post »

Nasz kompostownik rozmiarami nie powala: 220 l :). Ale też nie mamy super dużo miejsca na warzywniak, więc mamy nadzieję, że taki kompostownik wystarczy. Jeśli nie, to wymienimy na coś deczko większego ;). Stąd też moja nadzieja, że do jesieni uda się przekompostować to co zostało tam już wrzucone. Póki co ziemia pod warzywa w większości przekopana. Jeszcze nie do końca działki, bo zalegało w niej mnóstwo syfu, który trzeba było powyciągać plus pozostałości po ściętym drzewie czyli bogaty system korzeniowy, który musimy usunąć zanim będzie można próbować pójść z łopatą dalej :/. Dzisiaj w ruch idzie siekiera.

Po przeczytaniu całego tego wątku i innych pokrewnych miałam jako taki obraz co zrobić z kurzeńcem, widziałam też, że niektórzy forumowicze dodawali trochę do kompostu dla ubogacenia. Nie byłam jednak pewna czy dodanie kurzeńca i przyspieszacza jakoś nawzajem się nie gryzie.

Dziękuję za wyrozumiałość dla "pierwszaka" i wszelkie odpowiedzi.

Pozdrawiam!
maalpunia
50p
50p

Post »

Dzisiaj wiedziona intucją rozsypałam dwie torby zeszłorocznego syfu, z którym nie mieliśmy co zrobić, a były za ciężkie żebyu wrzucić do śmietnika. Okazało się, że w nagrodę dostałam torbę kompostu ;:65. To się nazywa szczęście :D. Pozostała zawartość toreb to faktycznie był syf: żelastwo, fragmenty jednorazówek, korki, kapsle i inne cuda znalezione na ogrodzie tuż po tym jak się wprowadziliśmy. :?
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Kurzak ma za dużo azotu żeby go od razu sypać . No chyba, że baaaaardzo wymagające rośliny. Chociaż ja już przestałem testować :roll: a jako dodatek do kompostu bardzo dobry. Można łączyć go m.in z popiołem, żwirem lub trociną świeżą, która wchłania nadmiar azotu potrzebnej do przekompostowania się.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ponieważ kurzeniec mam na co dzień z 1/3 wiaderka to na kompost wolę go wlewać,,namoczony". Takie sypanie za bardzo nie pomaga w jego rozkładzie (może za dużo go wkładałam). Nieraz jak ,,obracałam" kompost to zauważyłam, że gdzie było go więcej to po prostu zostawał w formie ,,gliny". Zauważyłam natomiast ,że jeśli go się składuje w suchym miejscu i od czasu do czasu poleje EMami ma on wtedy konsystencję ,,torfu". Dobrze miesza się z ziemią czy jesiennymi liśćmi.
maalpunia
50p
50p

Post »

Właśnie poczytałam całą instrukcję na wiadrze, ale wg takich instrukcji to zwykle zawartość opakowania jest złotym środkiem na wszystko :;230 . W wypadku kurzeńca, który mam (wygląda jak nawóz w patyczkach) piszą, żeby sypać garść na wartwę do kompostownika. Za jakąś chwilkę zrobię zdjęcie i podeślę to będzie wiadomo o jakich konkretnie proporcjach mówią.

I jeszcze jedno pytanie na bazie wypowiedzi poprzednika: popiół ze spalonych gałęzi iglaka, korzeni itp. mogę ze spokojnym sumieniem dorzucić do kompostu?
ania156
200p
200p
Od: 2 kwie 2013, o 10:35

Post »

No pewnie i np. węgiel drzewny i popiół z grilla.
Mąż Ani
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2012, o 15:19

Post »

Od jesieni wrzucam do jednego kompostownika wyściółkę (trocinki) z klatki gryzoni (koszatniczki) i z klatek papug + kuchenne odpadki. Ciekawa jestem rezultatu...
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
maalpunia
50p
50p

Post »

ania156 pisze:No pewnie i np. węgiel drzewny i popiół z grilla.
Bosko :D. Jutro, o ile wystygnie, powędruje do mojego "żarłoka" :D.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I trochę go ,,rozgrab" z wierzchnią warstwą aby nie był ,,pas gliniasty" ponieważ dobrze wchłania wilgoć :roll:
Ja popiołem od razu podsypuję rośliny i krzewy ozdobne.
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13

Post »

No ale chyba nie wszystkie !
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30

Post »

Próbował ktoś zakładać kompostownik w lesie liściastym?
Dzisiaj wykarczowałem małą komnatę w moim buszu z klonów cienkich jak palce,rosły tak gęsto że ciężko było przejść.Oprócz reszty tych klonów jest też parę starych lip i stara brzoza,wszystko jest bardzo dobrze zacienione ale ziemia jest sucha jak popiół.
maalpunia
50p
50p

Post »

Popiół wystygł, ale deszcz go zalał ;:222. Czekamy na poprawę pogody. Pokrzyżowała wszystkie plany ogrodnicze na dziś, ale za to jaką chatę mam czystą :;230.
Zablokowany

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”