Ogród - moje miejsce na ziemi....

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród - moje miejsce na ziemi....

Post »

Kasia, ja też czekam na pokaz. Nie powinno się jej już nic stać.

Agunia, wiem, że mnie odwiedzasz i bardzo Ci za to dziękuję. Wiem, że bardzo zaniedbałam zaprzyjaźnione ogrody, ale wolny czas jakos mi się bardzo skurczył :( Zaglądam to tu to tam, najcześciej w pracy ale pisać juz nie mam jak.

Ewunia, u mnie już bardzo wiosennie. Liście na rózach coraz większe, berberysy, tawuły wypuszczają listki. Kwitna krokusy, przylaszczki, hiacynty wyłażą pąkami.
Oczywiście z opryskami jestem w tyle bo oststnbie dni wietrzne były bardzo a teraz zapowiadają deszcze :( Nic to może zdążę.

Małgoś, zlazł, a raczej zeskoczył z wysokości ok 3m. Nie wiem czy mu sie wydawało, ze jest ptakiem? ;:306 W efekcie dwa dni chodził z podkuloną łapą, ale juz wydobrzał. szaleje po drzewach, ale złazi juz ostrożnie. Choc z jabłonki musiałam go ściagnąć :twisted:

Kochane, zostawiam Wam kilka wiosennych widoczków z ogrodu i zmykam. Niestety w pracy jestem ;:131 Przepraszam, obiecuję, ze wkrótce wpadnę na dłużej.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Dorka...ale śliczne te jasnożółte krokusiki ;:167 I przylaszczunie ;:167 Musze sobie zdecydowanie zafundować te ślicznotki ;:108
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Jakie sliczne krokuski, szczególnie te kremowe - piękna odmiana ;:215
Skąd wzięłaś tyle słońca, Dorotko :?:
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Dorotko czasem odnoszę wrażenie że gdyby nie te chwile luzu w pracy nie miałybyśmy w ogóle czasu aby tu zajrzeć.
Wiosna u Ciebie cudna a pomyśleć, że to dopiero początek ;:oj
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Dorotko taka piękna kolorowa wiosna już u Ciebie...... krokusy, przylaszczka..... takie maleńkie cudeńka..... u mnie jeszcze wszystko śpi.....
Azalka
200p
200p
Od: 13 cze 2010, o 13:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiosna u Ciebie piękna... Ja - wstyd przyznać - zapomniałam o moich krokusikach i pakowałam kiełkujące cebule w ziemię dwa dni temu... żyć żyją (cud!), ale pewnie nie zakwitna :(

Ale, uuuu, czekaj Ty! :shock: Cóż-że Ty robisz ze swoją Trudką? Ja tez chcę! I jeszcze parę róziek by się znalazło do powyginania, zwłaszcza, że tę zimę przetrwały w raczej nienaruszonym stanie (o ile to koniec zimy). Boshhhh, jak pięknie Ci później zakwitła!!! wkopujesz końce pędów w ziemię, przyszpilasz? Tniesz taką delikwentkę chociaż troszkę?
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Oj, jakie cudne krokusy, jakże one poprawiają nastroj, prawda?
Ty "Trudzię", jak pisze Azalka, a jak myślisz Dorotka? Może by tak zakulkować Cornelię??? Okropnie ma długie pędy.... Dobra, poczytam jeszcze o tym zabiegu ;:173
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie!
Deszczowo, ponuro... no cóż, deszcz wiosną jest bardzo potrzebny, ale samopoczucia nie poprawia.

Dorotko, przylaszczki są bardzo wdzięcznymi kwiatuszkami. Jak juz się zadomowią w ogrodzie to nawet dość dobrze sie rozsiewaja. Znajduję nowe kepki w róznych dziwnych miejscach. Podobno mrówki roznoszą nasiona.

Moniko, ta odmiana to 'Cream Beauty'. Zachwycił mnie zeszłej wiosny w jakimś ogrodzie i dołączyłam jesienią do zamówienia. Teraz ciesza oczy w moim ogrodzie.
Słoneczko było, ale się zmyło :( Ponoć do soboty ;:3

Agusia, to prawda, ale i w pracy czasu coraz mniej :(

Aga-Agness dzis szaro-buro, kwiatuszki sie pozwijały. Ale za to dostaną dawkę wody (mam nadzieję). Sucho okropnie.

Azalko, nie trać nadziei, myslę, ze krokusy Cię moga zaskoczyć :wink: U mnie kwitły w zeszłym roku nawet cebulki, które ptaki wyciagnęły z ziemi ;:204
Jak tylko masz pedy, które dadzą sie przygiąć działaj, kwiaty wtedy pojawiaja się na całej długości pędu. W tym roku nie cięłam ani centymetra Gertrudy. Nie wiem czy prawidłowo, ale nie miałam sumienia, chyba by mi ręka uschła ;:306 . Pędy nie dotykają ziemi. Zawiązuje na końcówce pędu sznurek, drucik i przymocowuje ten sznurek do czego się da: kamienia, leżącego korzenia, lub doczepiam do niego takie plastikowe szpikulce (do mocowania włókniny), które wbijam w ziemię. Jak dotychczas ten sposób sie sprawdza :)
Kasia-Robaczek zasypuje te końcówki pędów ziemią, ja jakoś się boję,nie wiem czy nie chciałyby gnić.

Justyna, w myslach mi czytasz. Moja Cornelia też zakulkowana. Żal było ciąć zielone pędy a podpora pionowa w miejscu gdzie rosnie nie bardzo mi sie widzi. Miałam do wybory albo przesadzić różę, albo coś wymyslić. Zobacze jak się sprawdzi ta metoda.
A jak chcesz zobaczyc cudo nie Cornelię to zerknij do bazy na Oazie. Tam są zdjęcia Corneli prowadzonej na pnącą w ogrodzie u Izy-Alebci. Szał!!!
Zdjecia załaduje za chwilkę :wink:
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Śliczne są - jak nie zapomnę, to jesienią zakupię Crem Beauty ;:224
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monia :uszy
Dla ciebie jeszcze raz
Obrazek
wrzośce kwitną na całego
Obrazek
i jeszcze krokusy
Obrazek

Obrazek
tulipany też spore
Obrazek

Miłego dnia :wit
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przepiękne ;:63
W ogóle krokusy są urocze ;:167
Tulipanki masz też spore - moje dopiero wyściubiły noski :D
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje krokusy gdzieś wcięło... i nie mam... ;:202
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Witam po malutkiej przerwie :wit
Bardzo mnie zaciekawiło to przyginanie/kulkowanie róż. Nie mam jeszcze takich wysokich ale już u kogoś przyglądałam się tak kształtowanym różom. Żal mi ciąć będzie niektóre, więc jak jest miejsce to doskonałe wyjście z sytuacji. Szczególnie po tak ciepłej zimie ;:333
Będę śledzić jak twoje różyczki zareagują.

A poza tym piękne krokusy. Ciekawe dlaczego ja nie posadziłam żadnych cebulek krokusowych ;:223
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, co porabiasz w ogrodzie? Czytałam u Kasi, że będziesz miała nowe podpory - koniecznie zaprezentuj :uszy
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie w sobotni poranek :)
Niestety u nas pogoda dalej pod psem, tak jak cały ten tydzień. Prace w ogrodzie nie tknięte, ale dziś mimo chłodu ruszam do pracy. Mam za zadanie pomalować nowe podpory pod rośliny.
Moniko, zaprezentuje, oczywiście. Zdecydowałam się na drewnianą bramę do ogrodu. Muszę choć trochę osłonić się od drogi a z drugiej strony musi być na tyle szeroka by zmieściła się przyczepa (trzeba dowieźć do szklarni ziemię, obornik). W związku z tym zakupiłam boczne kratki a resztę wykonał mój. M.
Nie wiem czy będę zadowolona z efektu, zobaczymy. Najwyżej będę myśleć nad czymś innym.
Pracy w ogrodzie masa, opryski nie robione, róze w kopcach, zielsko rośnie na potęgę, ale niech no tylko zrobi sie odrobinę cieplej :wink:
Na tawułach i berberysach zaczynają pojawiać się listki, następne cebulowe wyłażą z ziemi, piwonie wystawiają różowe noski, no dobrze jest. Jak temperatura podskoczy wszystko bujnie prędko.
Jolu, nie wszystkie róże mimo zielonych pędów będę kulkować. Rabatówki zetnę jak zwykle, nawet krzaczaste sporo skrócę. Ale jest grupa róż, którym ten zabieg wyjdzie z pewnością na dobre.

A teraz mam pytanie do znawczyń róż.
Niech ktos poradzi co mam zrobić z Vilchenblau? Zeszłego roku kwitła wspaniale, obrosła całą przeznaczona dla niej podporę(lidlowy łuczek - o ja głupia ;:223 ). Po kwitnieniu wypuściła długie pędy. Główne zostawić, to wiem a co z bocznymi? Niektóre z nich maja po dwa metry, boję się, ze ie opanuję jej po kolejnym kwitnieniu. Skrócić je? Wiem, ze w ten sposób tnie się pnące, ale czy te kwitnące raz w roku też? Czy zostawić i przyciąć wszytko po kwitnieniu?
Gdybym przypuszczała, że to taki potwór urośnie posadziłabym w innym miejscu :oops:
Tutaj widać ile pergoli zajęła w czerwcu. Od tego czasu pędy sporo urosły
Obrazek
Może uda mi sie dzis robić zdjęcie stanu obecnego.
Pozdrawiam, Dorota
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”