Kawon ( arbuz ) - część 4
Re: Kawon ( arbuz ) - część 4
To ja go testowałem przed rokiem. Duży urośnie, jeśli się jeden owoc pozostawi
na roślinie.
Nasiona zebrałem, mam ich może ze 25 sztuk. Dodatkowo - mam nasionka golden_midget.
Mogę kilka osób ,,uszczęśliwić".
Ja odpuszczam sobie w tym roku Rattlesnake. Pozostanę wyłącznie przy żółtym japońskim.
na roślinie.
Nasiona zebrałem, mam ich może ze 25 sztuk. Dodatkowo - mam nasionka golden_midget.
Mogę kilka osób ,,uszczęśliwić".
Ja odpuszczam sobie w tym roku Rattlesnake. Pozostanę wyłącznie przy żółtym japońskim.
To ja bardzo chętnie bym kupił te nasionka rattlesnake. Sadziłeś już może na drugi rok nasiona zebrane z własnego arbuza? Zapylasz krzyżowo? Dobrze rosną?
- Viola K
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 mar 2013, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja w zeszłym roku pierwszy raz w swoim życiu miałam swoje arbuzy -Sugar Baby .Zaczęłam od namoczenia
nasion , potem nasiona wsadziłam do kubeczków ,każdy osobno .Następnie miałam sadzonki i wszystkie
wsadziłam do gruntu na czarnej agro, bez żadnych specjalnych nawożeń ,rosły sobie bez problemowo . Urosły piękne duże arbuziki nie wiem ile ważyły ale około 2 kg.. były bardzo soczyste i słodziutkie
Takie mam jedno zdjęcie , wcześniej dodawałam swoje zdjęcia tutaj na forum .W tej chwili moczę nasiona Sugar Baby oraz Bingo ,jutro wysieję
nasion , potem nasiona wsadziłam do kubeczków ,każdy osobno .Następnie miałam sadzonki i wszystkie
wsadziłam do gruntu na czarnej agro, bez żadnych specjalnych nawożeń ,rosły sobie bez problemowo . Urosły piękne duże arbuziki nie wiem ile ważyły ale około 2 kg.. były bardzo soczyste i słodziutkie
Takie mam jedno zdjęcie , wcześniej dodawałam swoje zdjęcia tutaj na forum .W tej chwili moczę nasiona Sugar Baby oraz Bingo ,jutro wysieję
Wyjątkowo pilnowałem tego, by owady nie uprzedziły mnie. Zapylałem wszystko osobiście.Heliot pisze:Sadziłeś już może na drugi rok nasiona zebrane z własnego arbuza? Zapylasz krzyżowo? Dobrze rosną?
- Ogrodnik88
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Arbuzy trzeba koniecznie wysiewać w domu?
- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
Arbuzy muszą być wysiane w takim miejscu, które zapewni im odpowiednią temperaturę do kiełkowania (~25*C) oraz nie będzie narażone na spadki temperatury. Najlepiej w domu. Ja osobiście wysiewam do inspektu
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Ratlesnaka uprawiam co roku i zawsze jestem z niego zadowolony rośnie duży,rośnie zdrowo ale smakowo dużo lepszy jest jublieusz bądź orangeglo tylko z nasionami jest problem bo wysyłka jest kosmicznie droga swoją drogą szkoda że u nas popularnych jest tylko kilka krajowych odmian te zagraniczne przy odrobinie troski również świetnie sobie radzą
To ja z chęcią od ciebie kupie te nasionka artur1968. Nie wiem tylko jak osobiście się z tobą skontaktować, bo pw nie mogę pisać, bo jestem chyba za mało aktywnym na tym forum. Mógłbyś podać mi swojego e-maila czy coś w tym rodzaju?
Nie wiem jak się edytuję wiadomość wiec piszę nową, strona http://www.rareseeds.com tzn jej siedziba jest zamknięta z powodu ataku zimy, wiec nie wiem czy wysyłają nasiona, dzwoniłem do ich oddziału w Kalifornia i nic nie widzą, pani która zrozumiała mój bardzo zły angielski xD powiedziała żebym do nich napisał i mi odpiszą co i jak. Wiec Przemek19 ja też od kilku dni myślę o zamówieniu z tej strony i nie wiem właśnie jak to wyjdzie. Zamawiał już ktoś z tej strony wszystko było ok z paczką i czy nie było dodatkowych opłat?
A czy nasiona przed wsadzeniem w ziemię trzeba koniecznie moczyć??Ja sieję kawony od trzech lat w marcu do doniczek bez moczenia i zawsze ładnie wschodzą:)
Pozdrawiam Ewa
- offca11
- 200p
- Od: 4 mar 2013, o 07:47
No nie trzeba. Każdy robi jak mu się podoba. Ja do tej pory też nie moczyłem i to był błąd. Bo bardzo przyspiesza wschody siewek, ma się kontrolę nad jakością i ilością siewek.
Pozdrawiam Mateusz
- anetka6930
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 maja 2012, o 08:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Niedługo biorę się za kiełkowanie arbuzów. Powiedzcie mi proszę jak głęboko takie podkiełkowane już, sadzicie. Czy 2-3 cm to płytko? Bo chciałabym jak najmniej strat przez to, że łupinki zostaną na liścieniach.