Poziomki - uprawa cz. 2
Re: Poziomki - uprawa cz. 2
To fakt, lepiej siać. Osobiście co prawda nie uprawiam poziomek, ale testowałem to u innych.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
-
- 100p
- Od: 18 maja 2012, o 19:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam poziomki na balkonie w doniczkach zawinięte w agro. I tak się zastanawiam czy ich nie odwinąć i ewentualnie tylko z wierzchu przykryć agrowłókniną. Przymrozki tylko w nocy, a podlewać też już chyba trzeba.
Dzięki za odpowiedzi Skoro lepiej owocują (a o to nam przecież chodzi! ) to warto "pobawić się" z sianiem i pikowaniem
A tam! To sama przyjemność :P Do pierwszych 2 godzin, haha! Ale za to jaka później satysfakcja i w ogóle. ;-)cate72 pisze:Nie mam juz gdzie wysiewac,wszystko obstawione a jeszcze ogorki do wysiania.Jak pomysle o pikowaniu tego wszystkiego
Pozdrawiam, Ogoonek
- architektin
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 14 lut 2012, o 15:53
- Kontakt:
Cholerka z 6 kubeczków poziomek tylko jeden wygląda dobrze (czyli 4 szt.) reszta pada Żeby chociaż te 4 zdołały przeżyć...tak mi się marzą poziomki na balkonie...
Pozdrawiam
Kasia
Kasia
- sniezek
- 100p
- Od: 19 lis 2011, o 20:22
Mam w ogrodzie poziomki jak przeszłam się po nim na obchód pozimowy widziałam sporo zielonych listków
- architektin
- 20p - Rozkręcam się...
- Kontakt:
Nie umiem takim maleństwom zrobić dobrego zdjęcia. Te 4 które wyglądają dobrze stoją prosto a reszta się położyła niestety
Pozdrawiam
Kasia
Kasia
-
- 100p
- Od: 18 maja 2012, o 19:54
Może za mokro mają i dlatego się pokładają.
Moje po 3 tygodniach od posiania :
Pikowane dwa dni temu , metodą wyczytaną gdzieś na forum , czyli wykopywane mini szpadlem (padło na wąską rączkę widelca )
Nie da się ich po prostu wyciągnąć , bo czuć jak urywają się korzonki.
A trzymane normalnie palcami , ale tylko za liście , podobno takich drobinek nie wolno łapać za łodyżkę.
Reszta siewek czeka w pojemniku , jak wypadnie coś z pikowania , to się uzupełni. Na razie trzymają się wszystkie dobrze
Pikowane dwa dni temu , metodą wyczytaną gdzieś na forum , czyli wykopywane mini szpadlem (padło na wąską rączkę widelca )
Nie da się ich po prostu wyciągnąć , bo czuć jak urywają się korzonki.
A trzymane normalnie palcami , ale tylko za liście , podobno takich drobinek nie wolno łapać za łodyżkę.
Reszta siewek czeka w pojemniku , jak wypadnie coś z pikowania , to się uzupełni. Na razie trzymają się wszystkie dobrze
- agamoz1
- 10p - Początkujący
- Od: 28 maja 2013, o 22:15
A ja wsiałam przedwczoraj poziomki białe yellow wonder bo chcialam dodać do czerwonych sianych w tamtym roku
- architektin
- 20p - Rozkręcam się...
- Kontakt:
darrooo ale małe pięknoty moje niestety padły wszystkie chyba z powodu zbyt mocno uklepanej ziemi. Dzisiaj wysiałam nowe bardzo mi zależy żeby mieć poziomki na balkonie...
Pozdrawiam
Kasia
Kasia
Może za bardzo je podlewałaś? ;) No i jakby Ci nie wyszło to zawsze możesz kupić sobie takie poziomki za małą cenę. W tamtym roku w OBI poziomki były za 5zł.
Na pewno 5zł ? Za jedną sadzonkę ?WaF90 pisze:...W tamtym roku w OBI poziomki były za 5zł.
Czyli dobrze , że posiałem... 25*5zł=125zł , a 100*5zł=500zł
Ja planuję podwyższone stanowisko na 25 szt , ale pięknie wykiełkowały więc pikuję do paletek po 60szt.
Na razie jedna odmiana przepikowana , druga później posadzona też pójdzie do paletki 60szt.
A wszystko ponad 25szt , co się utrzyma posadzę pod płotem , spokojnie tam wejdzie ponad 100szt...
a kosztować mnie to będzie mniej niż 10zł