Co to za roślina?? proszę o pomoc w identyfikacji.
Re: Co to za roślina?? proszę o pomoc w identyfikacji.
Tak, to był podobno prezent wiele wiele lat temu.
Ech szkoda, że nikt nie wie co to, już się rozmarzyłam, że uda mi się taką roślinkę zdobyć ;C
Mam nadzieję, że może ktoś zidentyfikuje w końcu, a tymczasem zajmę się moimi innymi roślinami.
Ech szkoda, że nikt nie wie co to, już się rozmarzyłam, że uda mi się taką roślinkę zdobyć ;C
Mam nadzieję, że może ktoś zidentyfikuje w końcu, a tymczasem zajmę się moimi innymi roślinami.
A czy te kwiaty są już rozwinięte, czy to są pączki dopiero? Poszłam tym tropem, że to murraya, ale może murraya koenigii (drzewko curry)? Zobacz w google. Ma ona też pachnące liście, więc możesz to sprawdzić, jak będziesz mieć okazję. 

- Nolinka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 maja 2012, o 09:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Chyba znalazłam co to jest - Algaia Odorata
Zapraszam Roślinki Nolinki cz2 Cz1
Wow, dobra jesteś.
Ciekawa roślina.

- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak już coś to 'aglaia odorata' - niewielka literówka;)Nolinka pisze:Chyba znalazłam co to jest - Algaia Odorata
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
WOW!!!!!!
Jestem pod ogromnym wrażeniem, to właśnie to, na sto procent!
Wspaniała roślinka, tylko gdzie to teraz zdobyć?;D I skąd oni to wytrzasneli?:D Próbowałam już przeszukać internet ale znajduje tylko wyniki po angielsku :c Tak jakby w Polsce w ogóle nie była dostępna... W Anglii jest znana jako chinese perfume plant
Jestem pod ogromnym wrażeniem, to właśnie to, na sto procent!

Wspaniała roślinka, tylko gdzie to teraz zdobyć?;D I skąd oni to wytrzasneli?:D Próbowałam już przeszukać internet ale znajduje tylko wyniki po angielsku :c Tak jakby w Polsce w ogóle nie była dostępna... W Anglii jest znana jako chinese perfume plant
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
A może spróbujesz się jakoś dowiedzieć, skąd dostali tą roślinkę?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
A nie możesz poprosić znajomych o sadzonkę lub kilka?
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
No ja na razie ich raczej nie odwiedzę, to rodzina chłopaka, ale poprosić mogę. Już wtedy pytałam ale mówili, że wszystkie zaszczepki jakie znajomi brali - zdychały. Może tej rośliny nie da się tak rozmnażać? Ja zaszczepki brałam tylko z cytrusów, nie wiem jak z tym 'zadziałać'.
A co do źródła rośliny to oni to dostali od kogoś tam już sami nie wiedzą, sami chcieli się dowiedzieć co to ale dali spokój. Nie będę przecież ich katować jakoś strasznie bo pierwszy raz u nich wtedy byłam. Spróbuję poprosić o zaszczepki ale sama nie będę mogła ich zrobić, mogę najwyżej poprosić żeby jakoś przekazali przez chłopaka czy jego rodziców bo sama nie będę miała okazji ani możliwości ani (jak na razie zaproszenia), żeby tam zajrzeć
Jak zrobić zaszczepki, żeby to było jak najbardziej efektywne? Przekaże wskazówki
Proszę o rady
A co do źródła rośliny to oni to dostali od kogoś tam już sami nie wiedzą, sami chcieli się dowiedzieć co to ale dali spokój. Nie będę przecież ich katować jakoś strasznie bo pierwszy raz u nich wtedy byłam. Spróbuję poprosić o zaszczepki ale sama nie będę mogła ich zrobić, mogę najwyżej poprosić żeby jakoś przekazali przez chłopaka czy jego rodziców bo sama nie będę miała okazji ani możliwości ani (jak na razie zaproszenia), żeby tam zajrzeć

Jak zrobić zaszczepki, żeby to było jak najbardziej efektywne? Przekaże wskazówki

Na angielskich stronach piszą, że to można z nasion wysiać, więc może poproś raczej o nasiona, o ile roślinka je wytwarza w domowych warunkach. ;-) 

No ja to bym nawet wolała nasiona, bo z tym mi lepiej idzie (liczi, mango itd) niż z zaszczepkami ;D
Zaszczepki już mam "załatwione" mogę jeszcze spytać o nasiona, bo też czytałam że to łatwo rośnie z nasionek ale czy oni tam mają? Na zagranicznych forach pada hasło "berry" więc to drzewko pewnie owocuje w odpowiednich warunkach ale czy u nich też? Zapytam, ale pewnie tylko z zaszczepkami się uda. Proszę więc wszystkich znawców rozmnażania zaszczepkowego o porady bo chcę wyhodować tą roślinkę!!!!!

Zaszczepki już mam "załatwione" mogę jeszcze spytać o nasiona, bo też czytałam że to łatwo rośnie z nasionek ale czy oni tam mają? Na zagranicznych forach pada hasło "berry" więc to drzewko pewnie owocuje w odpowiednich warunkach ale czy u nich też? Zapytam, ale pewnie tylko z zaszczepkami się uda. Proszę więc wszystkich znawców rozmnażania zaszczepkowego o porady bo chcę wyhodować tą roślinkę!!!!!

- Nolinka
- Od: 28 maja 2012, o 09:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Można spróbować pobrać niedużą gałązkę z piętką. Pewnie są zdrewniałe. Jak da się, to można też spróbować z zielną. Nie wiadomo, który typ będzie się lepiej ukorzeniał. Można zastosować ukorzeniacz do roślin zdrewniałych, zanurzyć w ukorzeniaczu i posadzić do lekkiej ziemi z perlitem. Ja przykryłabym uciętą butelką (odkręcając co jakiś czas korek, wietrzymy) i uzbroiła się w cierpliwość. Ukorzenianie może potrwać kilka miesięcy. Warto roślinę postawić w ciepłym miejscu. Niektóre rośliny tropikalne wymagają bardzo wysokiej temperatury podłoża, aby wypuścić korzenie.
Niektórzy ukorzeniają rośliny w seramisie, drobnym keramzycie.
Wybór należy do ciebie
Życzę powodzenia 
Niektórzy ukorzeniają rośliny w seramisie, drobnym keramzycie.
Wybór należy do ciebie

Zapraszam Roślinki Nolinki cz2 Cz1
Dostałam 10 zaszczepek, część trzymam w wodzie a część posadziłam do ziemi w ukorzeniaczu i trzymam w "szklarni" pod folią
Już mam je ok 2-3 tygodnie i na razie żyją
Czekam na korzonki 

- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Czekamy z Tobą i trzymamy kciuki. 

Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis