Niecierpek (Impatiens walleriana)wysiew,uprawa. Cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
danutka1
200p
200p
Od: 3 lut 2013, o 20:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Niecierpki z nasion

Post »

paprotka882 pisze:Danutka1 przykryj folią trochę podlej i na kaloryfer, może uparciuchy puszczą.
Kurcze właśnie tak robiłam były na piecu węglowym i widzę 3 sztuki zaledwie, tak się obawiam, że nic z tego nie będzie :(

-- 6 mar 2014, o 12:14 --
paprotka882 pisze:Danutka1 przykryj folią trochę podlej i na kaloryfer, może uparciuchy puszczą.
Kurcze właśnie tak robiłam były na piecu węglowym i widzę 3 sztuki zaledwie, tak się obawiam, że nic z tego nie będzie :( potrzymam jeszcze noi i zobaczę...
Awatar użytkownika
paprotka882
500p
500p
Od: 13 sty 2012, o 12:26

Post »

Danutka1 może wysiej jeszcze raz jak nic nie wzejdzie, jest jeszcze czas.
Awatar użytkownika
palulina
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 mar 2014, o 10:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam :) czy można jeszcze dołączyć do forum? zasiałam dziś niecierpki po raz pierwszy. Wcześniej przestudiowałam wątek od 2011 roku :D tak żeby mieć jakieś pojęcie o niecierpkach.... Spodobały mi się na balkonie mojej sąsiadki i postanowiłam też latem u siebie mieć co podziwiać ;:162
POZDRAWIAM :wit
danutka1
200p
200p
Od: 3 lut 2013, o 20:43

Post »

paprotka882 pisze:Danutka1 może wysiej jeszcze raz jak nic nie wzejdzie, jest jeszcze czas.
Namoczyłam porządnie, trzymam pod folia na piecu, widzę ze coś tam pęka w nasionkach, więc może nie wszystko stracone. Dobra i to jakbym miała parę sztuk.
Awatar użytkownika
amarylis384
500p
500p
Od: 5 sty 2014, o 18:50

Post »

Różnie wschodzą niecierpki. Niecierpek waleriana z Vilmorinu - 5 dni i wschodzą, baby - 2 tygodnie i 4 sztuki.
Awatar użytkownika
amarylis384
500p
500p

Post »

Coś dla oka - zakwitł mi pierwszy niecierpek :heja Obrazek
antenka52
100p
100p
Od: 11 lis 2013, o 09:35

Post »

AMARYLIS-no jestem pod wrażeniem jakiiii niecierpek już piękny . Ja też chce takie !!!! Niestety moje poszły do kasacji ,posiałam zeszło kilka i zmarniały diabli wiedzą co im było tyle się koło nich ochodziłam i wszystko na marne .Niecierpki to moje ulubione ;:167 Dużo masz takich okazów pokaż więcej
zapraszam do mojego wątku kwiatowego
Mój taras tego lata zapraszam
magdeczka87
50p
50p
Od: 3 mar 2014, o 14:13

Post »

amarylis, piękny, kocham niecierpki, w tym roku siałam pierwszy raz, bo mi ich zawsze mało a sadzonki gotowe drogie. Pierwszy wysiew nic, a z drugiego wyszło już całkiem sporo i nadal wyłażą, cieszę się jak dziecko ;:138
Awatar użytkownika
kajko278
500p
500p
Od: 20 sty 2013, o 17:32

Post »

amarylis384 gratuluję kwitnienia ;:215 , u moich też już coś tam między listkami, takie malutkie dzyndzelki się pokazują ;:172.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

antenka52 nie martw się , jeśli siew nie wyszedł kupisz gotowe sadzonki.W ostatnich kilku latach często widuję je w sprzedaży (jeszcze parę lat temu było trudno kupić, chyba dlatego, że rynek zalały nowogwinejskie) i nie są drogie, bo Walleriana po ok.2-2.50 zł w odróżnieniu od nowogwinejskiego, który jest sporo droższy.Ja mimo wysiewania zawsze kupuję, bo mi się jakiś kolor podoba, albo jest z oczkiem, albo białe, bo pomimo zebrania z takich nasion nie wyszły białe.
Walleriana zawsze mi kwitną pięknie, natomiast do nowogwinejskich nie mam szczęścia. Kupuję kwitnące, szybko przestają kwitnąć i nie tworzą nowych pąków :|
Awatar użytkownika
amarylis384
500p
500p

Post »

Antenka, Magdeczka i Kajko niecierpek dziękuje za pochwały i mam nadzieję ,że nie spocznie na laurach, a miał być wyrzucony bo siany był w styczniu w terminie absolutnie nie dla niecierpków. Sprawdzałam nasionka. Mam również niecierpki, które dopiero wychodzą z ziemi. Życzę powodzenia w uprawach i szybkiego kwitnienia :wit
magdeczka87
50p
50p
Od: 3 mar 2014, o 14:13

Post »

U mnie waleriana kosztuje od 4,50zł wzwyż, od kilku lat kupuję kilka sadzonek, a w tym roku zapragnęłam obsadzić nimi kawałek cienistej ziemi więc dużo tego potrzebuję. Poza tym jaka to satysfakcja jak własne od nasionka się ma:)
aleksandras77
200p
200p
Od: 9 maja 2013, o 21:44

Post »

amarylis384 kiedy siałaś, że już ci kwitnie? Moje niecierpki dopiero się budzą do życia, tzn. zaczynają kielkować
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”