Te nawozy są tak obliczone, że uzupełniają potas i azot do wartości standardowych tj 120 mg/l azotu i 240 mg/l K2O. Te dwa składniki decydują o zasoleniu gleby. Przy tej ilości nie powinno to mieć wpływu na kondycje pomidorów generatywnych. Problemem dla wszystkich pomidorów może być wysoka zawartość fosforu/ aż 285 mg/l wobec wymaganej max 184 mg/l/ wapnia i magnezu. Na pomidorach generatywnych niemal pewne jest wystąpienie SZW i/lub/ zielonej piętki/ duży nadmiar magnezu może ograniczać pobieranie wapnia i potasu/. Wysoki poziom fosforu zwłaszcza przy wysokim wapnieniu może też ograniczać pobieranie mikroskładników takich jak żelazo, miedź czy mangan.Więcej . Może też wystąpić niedobór magnezu paradoksalnie ponieważ magnez i wapń są w glebie antagonistami.Ergo. Należy spodziewać się kłopotów na wszystkich pomidorach nie tylko generatywnych ale to nie ze względu na takie a nie inne nawozy zaproponowane przeze mnie a wskutek radosnej twórczości Twojej i Teścia. Tak jest, Twojej też, bo ten nadmiar magnezu, to Twój dolomit a i w tej puli wapnia Twój udział przecież też jest.whitedame pisze:Mam jeszcze takie pytania: jak zaproponowane przez Ciebie nawozy wpłyną na pomidory generatywne
Zanim cokolwiek poczyniliście najpierw należało dać glebę do analizy . Jest prawie pewne, że obyłoby się bez wapna i bez dolomitu i bez kłopotów.
Tak jak wspomniałem wcześniej pozytywnym efektem jest tylko to, że jest to ostrzeżenie dla innych i dla Ciebie też. Dla miłośników popiołu drzewnego też.
Chyba tak. Wapń przemieszcza się w roślinie w sposób specyficzny. Siłą napędową jest transpiracja. Jeśli będzie niska/ mała lub duża wilgotność gleby i duża powietrza/ to występują niedobory wapnia. Tak, że w glebie może być multum wapnia a i tak SZW może wystąpić tym bardziej, że dodatkowym czynnikiem ograniczającym pobieranie wapnia w Twoim przypadku będzie duży nadmiar magnezu.whitedame pisze:czy będę mogła używać Mleczanu Wapnia do oprysków? chyba nie?
Jeśli źle by reagowały pomidory generatywne na oprysk MW/ zwijanie liści i/ to proponuję oprysk OW samych gron. Zapobiegnie to SZW i jednocześnie porażeniu owoców w przypadku ZZ.