Liatra kłosowa - Liatris spicata
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: liatra Liatris spicata - nasiona
Może ktoś z Was Forumkowie wie jak długo kiełkują nasionka Liatry. Wsiałam je 17 lutego i do tej pory nic nie wzeszło. Czy Liatry tak mają, czy mnie coś te nasionka zżarło 

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
http://images40.fotosik.pl/1983/7ca07bfdafdecfad.jpg
To jest Liatra siana 20 lutego.
To jest Liatra siana 20 lutego.
Moje wystartowały po około 3-4 tyg, bardzo obficie, ale kiełkowaniu sprzyjał zbieg korzystnych okoliczności (stratyfikacja, słonecznie dni w czasie wschodów itd.)whitedame pisze:Może ktoś z Was Forumkowie wie jak długo kiełkują nasionka Liatry. Wsiałam je 17 lutego i do tej pory nic nie wzeszło. Czy Liatry tak mają, czy mnie coś te nasionka zżarło
Jesteś pewien? W Leroy Merlin sześć skromnych bulwiątek kosztuje jakieś 6,99 ;) Ja mam własne z wysiewu ale zmienia mi się koncepcja ogródka i chyba się pozbędę.dawidbanan pisze:W LIDL-u były wiosną opakowania po 60 bulw za chyba 4,69zł.
- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Liatris spicata
Witajcie. Ja kupiłam kilka dni temu w Lidlu 25 bulw za 4,99zł. Już nie mogę się doczekać sadzenia i późniejszego podziwiania. Piękne są! Zakochałam się w nich przeglądając zdjęcia forumowiczów
Zastanawiam się czy z jednej bulwy wyrasta jeden kwiatostan? Czy może więcej? Bo nie wiem czy nie dokupić więcej, jeśli tylko jeden. Pomoże ktoś i odpowie?

Zastanawiam się czy z jednej bulwy wyrasta jeden kwiatostan? Czy może więcej? Bo nie wiem czy nie dokupić więcej, jeśli tylko jeden. Pomoże ktoś i odpowie?
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Wydaje mnie się, że z jednej bulwy wychodzi 1 pęd
a tym samym jedna "kolba" kwiatowa.
Tak dokładnie to ja się nie przyglądam,
ponieważ ja moją kępę co roku wiosną przerzedzam,
bo bardzo się rozrasta.
a tym samym jedna "kolba" kwiatowa.
Tak dokładnie to ja się nie przyglądam,
ponieważ ja moją kępę co roku wiosną przerzedzam,
bo bardzo się rozrasta.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 25 lut 2014, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Dokładnie jedna bulwa to jeden kwiatostan ale z każdym sezonem jest ich więcej co daje większą kępę kwitnących roślin inne interesujące odmiany to: liatris ligulistris- fioletowa o rozdzielonych kwiatostanach;liatris pycnostachya- o bardzo długich powyginanych kłosach;liatris aspera-kłosy podobne d l.ligulisyris-kłosy w postaci porozdzielanych guziczkowatych kwiatostanów. Generalnie liatrie rozwijają się lepiej płytko posadzone czasem bulwki prawie wychodzą na powierzchnię a posadzone zbyt głęboko zagniwają i giną sprzyja temu również mokre chłodne lato przydaje się wtedy prewencyjny oprysk lub podlanie roślin fungicydem. Wysianie nasion z biało kwitnącej nie gwarantuje uzyskania takich samych roślin tz biało-kwietnych roślin potomnych.
:-D

-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Czyli siejąc nasiona z białej liatrii jaki kolor możemy otrzymać?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 25 lut 2014, o 12:53
- Kontakt:
Generalnie to zawsze wychodziły mi fioletowe białe otrzymałem dopiero z nasion kupionych w sklepie. Pewnie trzeba by odizolowć białe kwiaty by nie były zapylani innym pyłkiem i wtedy wysiać uzyskane tym sposobem nasiona;-):-D
- psinka
- 100p
- Od: 22 mar 2012, o 14:43
Cebulki liatry wsadzałam do małych doniczek w celu ochrony przed gryzoniami. Teraz z jednej doniczki wyrastają piękne kwiaty w liczbie mnogiej. Czy po kwitnięciu jesienią powinnam je porozsadzać czy lepiej całe "stadko" przenieś do większej donicy?
"Przyroda jest lekarzem dla wszelkich chorób." Hipokrates
Pozdrawiam Wiktoria
Pozdrawiam Wiktoria
- psinka
- 100p
Niestety nornice opanowały mój ogród i musiałam zastosować taką ochronę. Ostatnio wciągnęły mi nawet ponad 50cm roślinę, została tylko dziura. Liatry są pięknie i cudownie zdobią mój ogród. Chciałabym aby dalej tak pięknie rosły, a obawiam się, że mogą już mieć za mało miejsca.
Pozdrawiam Wiktoria
Pozdrawiam Wiktoria
- psinka
- 100p
Muszę spróbować w tym roku. U mnie niestety grasują nornice. Zastanawiam się, czy nie wkopać kuwety w ziemię i dopiero wtedy ułożyć na niej przekwitnięte kwiatostany.Grazka-M pisze:Jeśli ktoś lubi te rośliny i chciałby je rozmnożyć,podaję prosty i skuteczny /wypróbowany przez przypadek na glebie piaszczystej/ sposób.Przekwitnięte kwiatostany obcinamy późną jesienią i układamy w zacisznym miejscu.Po ułożeniu trochę nimi poruszać żeby wysypały się nasiona i zostawić w spokoju do wiosny.Odkrywamy późną wiosną /maj/ i do jesieni mamy poletko liatr.Ostatnio wykopywałam dla znajomej i niektóre bulwki były całkiem spore.Takie do zakwitnięcia w przyszłym roku.A wszystko przez to,że wzeszłym roku zaskoczyła mnie zima i zapomniałam sprzątnąć.
Pozdrawiam Wiktoria
Pozdrawiam Wiktoria