Proszę o pomysł na aranżację

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
kasiula2612
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 sty 2014, o 09:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Proszę o pomysł na aranżację

Post »

Witam!
W maju ubiegłego już roku kupiłam działkę, niecałe 5 arów. Wyglądała tak:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obecnie wygląda tak:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na wiosnę chcę wymienić daszek nad werandą, nie wiem tylko jaki materiał będzie najlepszy.

Byłabym też wdzięczna za jakieś pomysły aranżacji terenu i remontu altanki, bo nie mam się kogo poradzić. Chciałabym, żeby było kolorowo i pachnąco, a jednocześnie dużo przestrzeni (bardzo lubię mój trawnik). Jeśli ktoś miałby jakieś pomysły na moją działkę to chętnie wysłucham.

Pozdrawiam serdecznie!

Kasia
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Proszę o pomysł na aranżację

Post »

Kasiu :) no to bedziesz miała zabawy na wiosnę i fajnie ;:oj. Co moge ci poradzić?. jeśli chodzi o rosliny to jakie chcesz wg Twojego gustu. Polecam katalogi, ewentualnie jakąś książkę z bylinami (bardzo przydatna). mozesz jeszcze kupowac bylinyi krzewy i spokojnie zadołowac doniczki na działce. Bedziesz miała juz kupione i z głowy wiosenne kupowanie.
Ogólnie jak bedziesz sadziła rosliny przy płocie to zachowaj zasadę od najwyzszej do najmniejszej i odstepy miedzy bylinami. Warto też taka rabate wzbogacić w byliny kwitnące różną pora roku, np. astry marcinki, rozchodnik okazały, zawilec japoński, ciemierniki, trawy ozdobne. Rabaty uzupełnij sobie tez jakimś krzewami ozdobnymi. i Koniecznie bylinami z ozdobnymi liśćmi, np. miodunka, brunera, hosta, żurawka, czyściec wełnisty. Cienisty zakatek obsadź paprociami, najlepiej nie rozrastającymi sie (pióropusznik, onoclea). Polecam adiantum stopowate, podrzeń żebrowiec, języcznik zwyczajny, narecznice czerwonozawijkowa, długosza królewskiego).
Rabate możesz podzielic na strefy, np. strefa roslin ala śródziemnomorskie, na słonecznym stanowisku czyli perovskia, szałwia, turzyca, trytoma, jukka, werbena patagońska, lawenda, złotnica, dyptam jesiennolistny. Na rabacie wiejskie byliny to, np. floks wiechowaty, ostrózka, astry, rudbekie, piwonie. Rabaty mozesz tez tworzyc kolorystycznie czyli z rosliny taka sama barwa, np: tylko biała rabata. :)
Do wejscia w strone domu proponuje rabatę cebulową (wiosenne kwiaty) w połaczeniu z dwuletnimi bylinami jak niezapominajki, stokrotki, bratki, a w ciagu lata barwne jednoroczne niskie rosliny, np: niski odętek, lobelia, lwia paszcza, nemezja, gazannia, starzec (bardzo długo kwitnie do samych przymrozków).

jeśli chodzi o altane to moim zdaniem tarasik mały przyda sie i na nim pojemnikowe rosliny, np. oleander, mirt, czy w koncu pelargonie, fuksje. Aby cos takiego zrobic należałoby zwrócis sie do jakiegos stolarza, wczesniej zaprojektowac przedstawic mu swój zamysł. Tak na odległośc to dośc trudno cos polecic nie widząc co można zabudowac, zastosowac, poprawic :)

pozdrawiam :wit
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
kasiula2612
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję za obszerną odpowiedź, nie wiem czy ogarnę tyle pomysłów na raz :) Stolarza dobrego już mam, może uda się coś zadziałać w tym roku.
Przy okazji mam takie pytanie... co zrobić, by na rabacie z kwiatami nie było widać ziemi, tylko same kwiaty i liście? Po prostu żeby nie było widać podłoża, nie wiem jak to inaczej ująć...
Jakie kwiaty tam posadzić żeby dały taki efekt?

Lubię róże, dalie, piwonie i wszelkie pełne kwiaty, nie wiem tylko które byłyby odpowiednie do tego.
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aby nie było widać podłoża to posadź rośliny zadarniające, np. ajuga reptans, floks szydlasty. Trochę ich jest
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
kasiula2612
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję ślicznie :) Mam nadzieję, że sobie poradzę, może za jakiś czas dodam jakieś zdjęcia.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam!

Kasia
Awatar użytkownika
kasiaS87
50p
50p
Od: 13 sty 2014, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

no no ładne pole do popisu :D tyle masz miejsca,że ho ho :lol:
ja na Twoim miejscu nie sadziłabym tylko takich roślin zadarniających, masz dużo miejsca i na prawdę możesz stworzyć dużo ciekawych i kolorowych rabat
Pozdrawiam Kasia
Mój ogród
kasiula2612
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

kasiaS87 pisze:no no ładne pole do popisu :D tyle masz miejsca,że ho ho :lol:
ja na Twoim miejscu nie sadziłabym tylko takich roślin zadarniających, masz dużo miejsca i na prawdę możesz stworzyć dużo ciekawych i kolorowych rabat

Z tym, że zależy mi także na dużym trawniku (dzieciaki, psiaki i goście ;) ).
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”