AgaNet - mój kawałek Szkocji, cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: AgaNet - mój kawałek Szkocji, cz.7

Post »

Ciągle myślę ale nigdzie nie znajduję :roll: nawet pod rynną nie ma jak bo wszystkie wchodzą w ziemię i rurami rozprowadzane pod ziemią. Na jej miejscu idealnie rosłaby ostnica Jana, której mam sadzonkę w doniczce.
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Majeczko, myślę, myślę i jedyne co mi przyszło do głowy to żelowe granulki. Jak będziesz przesadzac tatarak, zapraw nimi dołek. Może to coś pomoże ? Polecają do donic, myśle ze na rabacie jakiś czas też moga zdac egazmin?
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Aga ja takie stosuję już któryś rok. Sypię je zawsze jak cokolwiek sadzę czy to do gruntu czy do donic. Może dlatego ten tatarak jeszcze jakoś rośnie. Ale i tak go przesadzę, może gdzieś w okolice rozsączenia z oczyszczalni, zawsze to jest wilgotniej niż na tym suchym poletku przed-ogródka :roll:
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cóź to za miejsce gdzie zrobiłaś takie przecudowne mchowe fotki? ;:oj
Awatar użytkownika
Rudominka
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 21:10

Post »

Przydałoby się trochę tego deszczu do nas wysłać, bo ja już podlewać muszę, tak sucho jest. Śniegu nie było wcale, deszcze rzadko...
W taką pogodę pochmurną najlepsze są żółte roślinki - twoje własne prywatne słoneczka ;:3
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Witaj Agusiu ;:196 Cieszę się,że wróciłaś i jeszcze pokazujesz taką cudowna wiosnę ;:173 U Was zdecydowanie bardziej zaawansowana i zielona ;:167 U Ciebie leje u nas tylko się zachmurzyło i spadły dosłownie dwie krople ...czekam aż popada ;:65 Wtedy dopiero wszystko się rozwinie !
Piękne fotki ogrodu ;:173
Pozdrawiam serdecznie i nie znikaj więcej ;:196
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Zieleń zielenią, ale przydałoby się choć trochę koloru ;:224
Aga, nie gadaj i tak u was kolorowo ;:oj
Awatar użytkownika
belladonna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 sty 2014, o 19:30

Post »

Agata, lekkiej zimy zazdroszczę, w październiku w Szkocji ludzie w klapkach chodzili :D , a ja w kozakach ;:306 . Ale latem, masz rację, mogłoby by cieplej... Ale za to możesz sadzić rośliny, które u nas z racji mrozów nie przeżywają. Obok ławeczki masz piękną trawę, wysoką, żółtozieloną. Co to jest? (ta na czwartym zdjęciu na poprzedniej stronie). No i ta roślinka na trzecim zdjęciu, podobna do pierisa... Śliczne i takie zielone po zimie!
A zdjęcia mchów! ; ;:215
W sobotę w Szczecinie jest święto krokusa. Mam nadzieję też zobaczyć łany krokusów na Jasnych Błoniach. Bo u mnie w ogródku żaden drań jeszcze nosa nie wyściubił. Dzisiaj słońce, więc robię kawę i idę pracolić w ogrodzie.
Pozdrawiam
Blanka
"Co jest złe, można poprawić, ale nie można poprawić czegoś, czego nie ma". Jodi Picoult
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie piątkowo :wit

U mnie dziś o dziwo przebłyskuje słońce ;:3 wiatr co prawda jest mocny i baaardzo zimny, przez chwile padał nawet śnieg z gradem, ale potem znowu wyszło słonce :tan i świat od razu lepiej wygląda :lol:

Majeczko - a wiec patent z żelem masz już rozpracowany i wdrożony ;:180 cóz... nic lepszego mi do głowy nie przychodzi. Skoro masz takie miejsce na oku tak jak piszesz, i możesz go przesadzić, to chyba warto ;:108 Fajnie wygląda taka kępa złocistej trawy. A jak sobie nie poradzi... cóz ;:224

Paula - fotki robiłam w okolicznych zamkach i parkach. Te z kamienną ławką i przebiśniegami cyknęłam na terenie zamku Crathes ;:108 pod koniec lutego w zeszłym roku. Ogrody wtedy dopiero się szykowały na nadejscie wiosny, ale właśnie dzięki temu człowiek zwraca większą uwage na róznie nie-roślinne detale :uszy

Rudominka - Aniu - ja bym baaardzo, bardzo chetnie potrzebujących deszczem obdzieliła, bo mam zdecydowanie w nadmiarze ;:224 Wysyłam chmury w wasza strone, ale one coś krąbnre ;:224
W sezonie żółtych kwiatów nie mam wcale ( za wyjątkiem wczesnej wiosny oczywiście :) ) ale zimozielonych liściastych z zółtym odcieniem mam całkiem duzo i bardzo je lubie. Większa część rośnie własnie naprzeciwko okien z salonu i cieszy oko w kazda pogodę, a raczej niepogodę :;230 W szaro - bure i deszczowe dni w tych liściach mam złapane słońce :D

Dana - super ze zaglądasz ;:196 Czy u mnie wiosna zaawansowana ? Ojjj... chyba nie w przypadku twojego podgrzewanego ogrodu :lol: Mam wrażenie że to u ciebie wszystko bucha kolorami i zielenią ;:108

Lulka - dzięki Madziu. Wszak zielony to też kolor ;:196 Ale człowiek spragniony czegoś żywszego :lol:
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

belladonna pisze:Agata, lekkiej zimy zazdroszczę, w październiku w Szkocji ludzie w klapkach chodzili :D , a ja w kozakach ;:306 . Ale latem, masz rację, mogłoby by cieplej... Ale za to możesz sadzić rośliny, które u nas z racji mrozów nie przeżywają. Obok ławeczki masz piękną trawę, wysoką, żółtozieloną. Co to jest? (ta na czwartym zdjęciu na poprzedniej stronie). No i ta roślinka na trzecim zdjęciu, podobna do pierisa... Śliczne i takie zielone po zimie!
A zdjęcia mchów! ; ;:215
W sobotę w Szczecinie jest święto krokusa. Mam nadzieję też zobaczyć łany krokusów na Jasnych Błoniach. Bo u mnie w ogródku żaden drań jeszcze nosa nie wyściubił. Dzisiaj słońce, więc robię kawę i idę pracolić w ogrodzie.
Pozdrawiam
Blanka witaj u mnie :wit
Pierwszy raz chyba ? Tym bardziej się ciesze że coś skrobnęłaś :)
Długo mieszkałaś w szkocji ? Czy byłaś tylko wycieczkowo ? Ciekawa jestem Twoich wrażeń :)
CO do ubierania się tubylców to masz racje - ja dzis w bluzie i kurtce, bo wiatr naprawdę lodowaty, a niektóre dzieci ze szkoły syna wychodziły i szły do domów w krótkim rękawku, bo słonecznie ;:224 miałam potrójne ciarki ! choć powinnam się już przyzwyczaic do takich widoków :;230

A teraz rośliny - trawa koło ławki to 'Phormium "Yellow Wave" czyli po polsku tęgosz. Pochodzi z nowej zelandii. W tutejszych warunkach zimozielona, nie wiem czy przetrwałaby w gruncie polską zime ;:131

A podobne do pierisa to 'choisya ternata' "Sundance" - krzew pachnący pomarańczą, ale ja jakos tego zapachu nie wyczuwam. Chyba za zimno w szkocji :;230 Nigdy u mnie nie kwitła, może mnie zaskoczy w tym roku ? Wytrzymuje temperatury do -8 ;:131
No i to ten plus mieszkania w szkocji - powyższe rośliny nie przetrzymałby polskiej zimy. A tu nie wymagaja specjalnych zabiegów i ciesza oko cały rok bez okrywania i innych takich.

Blanka, masz swój wątek ? Fajnie by było zajrzeć do ciebie :)
Mam nadzieję ze praca w ogrodzie się udała, ciekawe czy krokusy sie już pokazały ?
Pozdrawiam ciepło!
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Spokojnego wieczoru i udanej soboty wszystkim ;:3

U mnie niestety na jutro zapowiadają znowu deszcz...

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Rudominka
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 21:10

Post »

Śliczny irysek - znasz jego nazwę?
Chmurki niestety nie doleciały, a właściwie doleciały, ale już wysuszone ;:224
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Serdecznie witam Agusiu w nowym wątku , z Nowym Rokiem ...i życzę Ci ...zdrowia , dużo słońca ;:3 ( bo Ty też jesteś LED - prawda ?) i pięknych kwitnień ;:196 .
Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa ;:167 ;:168
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”