AgaNet - mój kawałek Szkocji, cz.7
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: AgaNet - mój kawałek Szkocji, cz.7
Ciągle myślę ale nigdzie nie znajduję nawet pod rynną nie ma jak bo wszystkie wchodzą w ziemię i rurami rozprowadzane pod ziemią. Na jej miejscu idealnie rosłaby ostnica Jana, której mam sadzonkę w doniczce.
- AgaNet
- Od: 26 sie 2010, o 11:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Majeczko, myślę, myślę i jedyne co mi przyszło do głowy to żelowe granulki. Jak będziesz przesadzac tatarak, zapraw nimi dołek. Może to coś pomoże ? Polecają do donic, myśle ze na rabacie jakiś czas też moga zdac egazmin?
-
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Aga ja takie stosuję już któryś rok. Sypię je zawsze jak cokolwiek sadzę czy to do gruntu czy do donic. Może dlatego ten tatarak jeszcze jakoś rośnie. Ale i tak go przesadzę, może gdzieś w okolice rozsączenia z oczyszczalni, zawsze to jest wilgotniej niż na tym suchym poletku przed-ogródka
- Steasi
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cóź to za miejsce gdzie zrobiłaś takie przecudowne mchowe fotki?
Przydałoby się trochę tego deszczu do nas wysłać, bo ja już podlewać muszę, tak sucho jest. Śniegu nie było wcale, deszcze rzadko...
W taką pogodę pochmurną najlepsze są żółte roślinki - twoje własne prywatne słoneczka
W taką pogodę pochmurną najlepsze są żółte roślinki - twoje własne prywatne słoneczka
-
- Od: 19 sie 2010, o 18:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Agusiu Cieszę się,że wróciłaś i jeszcze pokazujesz taką cudowna wiosnę U Was zdecydowanie bardziej zaawansowana i zielona U Ciebie leje u nas tylko się zachmurzyło i spadły dosłownie dwie krople ...czekam aż popada Wtedy dopiero wszystko się rozwinie !
Piękne fotki ogrodu
Pozdrawiam serdecznie i nie znikaj więcej
Piękne fotki ogrodu
Pozdrawiam serdecznie i nie znikaj więcej
marzenia się spełniają! Dana
- lulka
- Od: 31 mar 2011, o 12:38
Aga, nie gadaj i tak u was kolorowoZieleń zielenią, ale przydałoby się choć trochę koloru
- belladonna
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 27 sty 2014, o 19:30
Agata, lekkiej zimy zazdroszczę, w październiku w Szkocji ludzie w klapkach chodzili , a ja w kozakach . Ale latem, masz rację, mogłoby by cieplej... Ale za to możesz sadzić rośliny, które u nas z racji mrozów nie przeżywają. Obok ławeczki masz piękną trawę, wysoką, żółtozieloną. Co to jest? (ta na czwartym zdjęciu na poprzedniej stronie). No i ta roślinka na trzecim zdjęciu, podobna do pierisa... Śliczne i takie zielone po zimie!
A zdjęcia mchów! ;
W sobotę w Szczecinie jest święto krokusa. Mam nadzieję też zobaczyć łany krokusów na Jasnych Błoniach. Bo u mnie w ogródku żaden drań jeszcze nosa nie wyściubił. Dzisiaj słońce, więc robię kawę i idę pracolić w ogrodzie.
Pozdrawiam
A zdjęcia mchów! ;
W sobotę w Szczecinie jest święto krokusa. Mam nadzieję też zobaczyć łany krokusów na Jasnych Błoniach. Bo u mnie w ogródku żaden drań jeszcze nosa nie wyściubił. Dzisiaj słońce, więc robię kawę i idę pracolić w ogrodzie.
Pozdrawiam
Blanka
"Co jest złe, można poprawić, ale nie można poprawić czegoś, czego nie ma". Jodi Picoult
"Co jest złe, można poprawić, ale nie można poprawić czegoś, czego nie ma". Jodi Picoult
- AgaNet
Witajcie piątkowo
U mnie dziś o dziwo przebłyskuje słońce wiatr co prawda jest mocny i baaardzo zimny, przez chwile padał nawet śnieg z gradem, ale potem znowu wyszło słonce i świat od razu lepiej wygląda
Majeczko - a wiec patent z żelem masz już rozpracowany i wdrożony cóz... nic lepszego mi do głowy nie przychodzi. Skoro masz takie miejsce na oku tak jak piszesz, i możesz go przesadzić, to chyba warto Fajnie wygląda taka kępa złocistej trawy. A jak sobie nie poradzi... cóz
Paula - fotki robiłam w okolicznych zamkach i parkach. Te z kamienną ławką i przebiśniegami cyknęłam na terenie zamku Crathes pod koniec lutego w zeszłym roku. Ogrody wtedy dopiero się szykowały na nadejscie wiosny, ale właśnie dzięki temu człowiek zwraca większą uwage na róznie nie-roślinne detale
Rudominka - Aniu - ja bym baaardzo, bardzo chetnie potrzebujących deszczem obdzieliła, bo mam zdecydowanie w nadmiarze Wysyłam chmury w wasza strone, ale one coś krąbnre
W sezonie żółtych kwiatów nie mam wcale ( za wyjątkiem wczesnej wiosny oczywiście ) ale zimozielonych liściastych z zółtym odcieniem mam całkiem duzo i bardzo je lubie. Większa część rośnie własnie naprzeciwko okien z salonu i cieszy oko w kazda pogodę, a raczej niepogodę W szaro - bure i deszczowe dni w tych liściach mam złapane słońce
Dana - super ze zaglądasz Czy u mnie wiosna zaawansowana ? Ojjj... chyba nie w przypadku twojego podgrzewanego ogrodu Mam wrażenie że to u ciebie wszystko bucha kolorami i zielenią
Lulka - dzięki Madziu. Wszak zielony to też kolor Ale człowiek spragniony czegoś żywszego
U mnie dziś o dziwo przebłyskuje słońce wiatr co prawda jest mocny i baaardzo zimny, przez chwile padał nawet śnieg z gradem, ale potem znowu wyszło słonce i świat od razu lepiej wygląda
Majeczko - a wiec patent z żelem masz już rozpracowany i wdrożony cóz... nic lepszego mi do głowy nie przychodzi. Skoro masz takie miejsce na oku tak jak piszesz, i możesz go przesadzić, to chyba warto Fajnie wygląda taka kępa złocistej trawy. A jak sobie nie poradzi... cóz
Paula - fotki robiłam w okolicznych zamkach i parkach. Te z kamienną ławką i przebiśniegami cyknęłam na terenie zamku Crathes pod koniec lutego w zeszłym roku. Ogrody wtedy dopiero się szykowały na nadejscie wiosny, ale właśnie dzięki temu człowiek zwraca większą uwage na róznie nie-roślinne detale
Rudominka - Aniu - ja bym baaardzo, bardzo chetnie potrzebujących deszczem obdzieliła, bo mam zdecydowanie w nadmiarze Wysyłam chmury w wasza strone, ale one coś krąbnre
W sezonie żółtych kwiatów nie mam wcale ( za wyjątkiem wczesnej wiosny oczywiście ) ale zimozielonych liściastych z zółtym odcieniem mam całkiem duzo i bardzo je lubie. Większa część rośnie własnie naprzeciwko okien z salonu i cieszy oko w kazda pogodę, a raczej niepogodę W szaro - bure i deszczowe dni w tych liściach mam złapane słońce
Dana - super ze zaglądasz Czy u mnie wiosna zaawansowana ? Ojjj... chyba nie w przypadku twojego podgrzewanego ogrodu Mam wrażenie że to u ciebie wszystko bucha kolorami i zielenią
Lulka - dzięki Madziu. Wszak zielony to też kolor Ale człowiek spragniony czegoś żywszego
- AgaNet
Blanka witaj u mniebelladonna pisze:Agata, lekkiej zimy zazdroszczę, w październiku w Szkocji ludzie w klapkach chodzili , a ja w kozakach . Ale latem, masz rację, mogłoby by cieplej... Ale za to możesz sadzić rośliny, które u nas z racji mrozów nie przeżywają. Obok ławeczki masz piękną trawę, wysoką, żółtozieloną. Co to jest? (ta na czwartym zdjęciu na poprzedniej stronie). No i ta roślinka na trzecim zdjęciu, podobna do pierisa... Śliczne i takie zielone po zimie!
A zdjęcia mchów! ;
Pozdrawiam
Pierwszy raz chyba ? Tym bardziej się ciesze że coś skrobnęłaś
Długo mieszkałaś w szkocji ? Czy byłaś tylko wycieczkowo ? Ciekawa jestem Twoich wrażeń
CO do ubierania się tubylców to masz racje - ja dzis w bluzie i kurtce, bo wiatr naprawdę lodowaty, a niektóre dzieci ze szkoły syna wychodziły i szły do domów w krótkim rękawku, bo słonecznie miałam potrójne ciarki ! choć powinnam się już przyzwyczaic do takich widoków
A teraz rośliny - trawa koło ławki to 'Phormium "Yellow Wave" czyli po polsku tęgosz. Pochodzi z nowej zelandii. W tutejszych warunkach zimozielona, nie wiem czy przetrwałaby w gruncie polską zime
A podobne do pierisa to 'choisya ternata' "Sundance" - krzew pachnący pomarańczą, ale ja jakos tego zapachu nie wyczuwam. Chyba za zimno w szkocji Nigdy u mnie nie kwitła, może mnie zaskoczy w tym roku ? Wytrzymuje temperatury do -8
No i to ten plus mieszkania w szkocji - powyższe rośliny nie przetrzymałby polskiej zimy. A tu nie wymagaja specjalnych zabiegów i ciesza oko cały rok bez okrywania i innych takich.
Blanka, masz swój wątek ? Fajnie by było zajrzeć do ciebie
Mam nadzieję ze praca w ogrodzie się udała, ciekawe czy krokusy sie już pokazały ?
Pozdrawiam ciepło!
- AgaNet
Spokojnego wieczoru i udanej soboty wszystkim
U mnie niestety na jutro zapowiadają znowu deszcz...
U mnie niestety na jutro zapowiadają znowu deszcz...
Śliczny irysek - znasz jego nazwę?
Chmurki niestety nie doleciały, a właściwie doleciały, ale już wysuszone
Chmurki niestety nie doleciały, a właściwie doleciały, ale już wysuszone
- Jagodka
- Od: 24 sty 2011, o 22:03
Serdecznie witam Agusiu w nowym wątku , z Nowym Rokiem ...i życzę Ci ...zdrowia , dużo słońca ( bo Ty też jesteś LED - prawda ?) i pięknych kwitnień .
Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa
Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa
Pozdrawiam i zapraszam serdecznie na wirtualny spacer - Jagódka
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...