Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników

Post »

Podłoże Sustral zawiera środki powierzchniowo czynne by ułatwić zwilżanie i to może być poważny problem dla początkujących nie mających wprawy w podlewaniu rozsad. To już lepiej kupić czysty torf no ale tu znów problem z nawożeniem . Czyli jak się nie obrócić i tak plecy z tyłu.
x-H-3
---
Od: 17 wrz 2013, o 11:46

Post »

Ziemię do wysiewów wymieszać z perlitem.Dzięki temu ziemia nie będzie szybko wysychać :!:
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A czy takie specjalne podłoże do wysiewów także można odkażać w piekarniku? Sądzę że tak ale chcę się upewnić.
Zajrzałem z ciekawości do Bawolich Serc i po odgarnięciu ziemi także widzę zaczątki zgorzeli siewek. No cóż, nic mnie już nie zdziwi. Jedynie seler siany 08.02 się trzyma ładnie. Babcia od parunastu lat tak wysiewała nasiona, do ziemi uniwersalnej, nie odkażanej i rozsada pomidorów i papryki była piękna. W tym roku nie wiem co jest nie tak. Chyba szkoda moich nerwów i dam zarobić sprzedawcom sadzonek. Ja już nie mam siły.
Pozdrawiam Paweł
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Jakie to masz podłoże ?. Przypuszczam, że siewki mają za mokro i za niska temperaturę podłoża. Im dłużej siedzą nasiona w ziemi tym bardziej są narażone na infekcję.
Nauka wymaga ofiar. Myślę, że wielu za dużo kombinuje. Ja sobie nie przypominam, by mi fuzarioza zniszczyła siewki pomidorów czy papryki.
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

forumowicz pisze:Jakie to masz podłoże ?. Przypuszczam, że siewki mają za mokro i za niska temperaturę podłoża.

Tu masz rację, podłoże jest uniwersalne, najzwyklejsze i nie jestem z niego zadowolony.
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p
Od: 9 lut 2014, o 15:15

Post »

Witajcie
ostatnio przeprowadzałam próbę kiełkowania starych nasion, nie miałam czym ich opisać, więc użyłam baaaaardzo starych nasion dyni - doniczki z nasionami to była 1 odmiana selera, a doniczki bez nasion - druga.
No i zamiast selerów wykiełkowała ta dynia - nasiona zbierane chyba 3 lata temu z niedojrzałej dyni. Jakoś szkoda mi było wyrzucać i przeniosłam z wacików do doniczek, mają teraz jakieś 5cm wysokości i tylko liścienie. Jest sens to trzymać, czy wyrzucić? Wiem, że za wcześnie, ale jakoś szkoda mi wyrzucać.
Jednak jeśli nic z tego nie będzie, to nie będę zajmowała miejsca na parapecie, które wkrótce zajmą pomidory.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Nie ma sensu. Do wysadzenia jest ponad 2 miesiące . Nie utrzymasz tego za żadne skarby.
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p
Od: 9 lut 2014, o 15:15

Post »

Ok, to wyrzucę, przynajmniej więcej miejsca będzie na pomidory, które jakoś wciąż nie chcą wykiełkować. Jutro będzie tydzień, jak siedzą w ziemi. Siałam wprost do ziemi suche nasiona, przykryte cienką warstwą ziemi. W domu mam trochę za chłodno dla nich (18-20 stopni), ale tego nie przeskoczę.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Moja dynia jak na razie rośnie bez problemu :D ale fakt jeszcze za wcześnie na wysiew ;:108
darrooo
50p
50p
Od: 18 mar 2013, o 18:56

Post »

Mam pytanie odnośnie pleśniejącej ziemi...
Kupiona specjalna "ziemia do kiełkowania"
Już nieco na niej wykiełkowało...
Ale teraz , jak przygotowywałem pojemniki do siania pomidorów ,
to już w worku widziałem białe płaty chyba pleśni... co się dało wyrzuciłem
reszta poszła pod nasiona pomidorów. I już widzę , po 1,5 dnia , że w wietrzonej mini szklarence
z wysokiego jednorazowego pojemnika na ciasto już widać ślady pleśni...
Wcześniej zaraz po zakupie ziemi i kiełkowaniu poziomek nie pojawiła się pleśń.
Czy da się to zwalczyć ? Czytałem coś o Nadmanganianie potasu , czy nie zaszkodzi nasionkom ?
Awatar użytkownika
offca11
200p
200p
Od: 4 mar 2013, o 07:47

Post »

Opryskaj ziemie OW, zaraz zniknie. Ja przelewałem bazylię i pleśń się pokazała (ziemia do wysiewów) spryskałem i zaraz było po sprawie :wit
Pozdrawiam Mateusz
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42

Post »

darrooo
Pleśń się pojawia bo ma warunki do rozwoju, nawet jak byś wypalił swoją ziemię w piecu hutniczym i potem stworzył warunki do rozwoju pleśni to będziesz miał pleśń, jeśli trzymasz rozsadę w domu to nie jest ci potrzebna osłona.
Awatar użytkownika
malgo_up
200p
200p
Od: 7 sty 2013, o 08:30

Post »

Nie łatwiej jest zapobiegać zgorzelom zaprawiając nasiona? My od lat zaprawiamy wszystkie warzywa i mamy z tym spokój. Ostatecznie można interwencyjnie niezaprawiane rośliny spryskać środkiem na fuzariozy i zgorzele, jeśli zaczyna się coś niedobrego dziać.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”